Резултатите от парламентарните избори са доминираща тема във всекидневниците.

"ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори, но загуби най-сигурния си коалиционен партньор в евентуално бъдещо управление - Реформаторския блок, който според паралелното преброяване на гласовете, не успява да прескочи 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Това е накратко обобщението на изборния ден. Все още се очаква отчитането на гласовете от чужбина, така че изненади не са изключени. Заради това политическите сили бяха крайно предпазливи и отказват коментари за бъдещите си действия докато не излязат официални резултати... ГЕРБ, която според прогнозите на социолозите, се очертава да има 93-ма депутати, ще трябва да търси поне двама партньори, за да осигури недостигащите й най-малко 28 гласа до 121 за парламентарно мнозинство..." - в. "Дневник".

"Новото 44-то Народно събраниеще бъде съставено от пет политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и Воля на Веселин Марешки. Това сочат резултатите на социологическата агенция "Алфа Рисърч" при паралелното преброяване на всички гласове от днешните предсрочни парламентарни избори. Резултатът на Реформаторския блок, който доскоро беше коалиционен партньор в управлението на Бойко Борисов, пада до 3.7 на сто от гласовете и те не преминават 4-процентната бариера. Гласовете за ДОСТ и "Да, България" са почти равни. С "Не подкрепям никого" са гласували 2.9% от избирателите." - в. "Дневник".

"Бойко Борисов отказа да каже с кого ще преговаря за кабинет "Този резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението. Ще положим максимални усилия с малко компромиси, защото миналия път бяха много компромиси, бързо да се състави правителство, което да отговори на очакванията на хората и във вътрешен план, а в тази тежка международна обстановка. ГЕРБ е задължен да състави правителство, след като ние предизвикахме тези избори и ги спечелихме", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отказа да назове кои могат да са му партньори преди да са ясни окончателните резултати от изборите. "Към момента има толкова много условности, че те могат да променят абсолютно всичко", обясни той. Борисов бе категоричен, че в международен план няма да се допускат компромиси с вмешателството във вътрешните работи на България. "За пореден път десницата в България, партията от ЕНП, категорично победи социалистите", подчерта той." - в. "Сега".

"Корнелия Нинова: Няма да участваме в коалиция с ГЕРБ Близо милион българи повярваха, че ние сме промяната, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на кратък брифинг без въпроси след края на изборите. Увеличили сме двойно подкрепата си от парламентарните избори през 2014 г. Почти три пъти се е увеличила подкрепата за година. Това показва, че сме на прав път и продължаваме да работим за промяната в България, изтъкна тя. Събрахме се Изпълнителното бюро и решихме 2 неща. Първо, ако бъдем поканени от ГЕРБ за широка коалиция, няма да се съгласим на такава. Програмите ни са различни и би било безпринципно да влезем в такава коалиция. Голяма коалиция с нас е невъзможна. Второ, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство, ние ще поемем отговорността и ще съставим правителство в името на България, обяви Нинова." - в. "Труд".

"ДОСТ няма да признае резултатите от изборите заради потъпкването на Конституцията, заяви кандидатът за народен представител от партията Георги Боздуганов, цитиран от bTV.

В България не бяха допуснати български граждани, за да упражнят правото си на глас, посочи Боздуганов." - в. "Сега".

"Политолози: Резултатите са успех и за ГЕРБ, и за БСП Изключително важно за създаването на парламентарно мнозинство е дали коалиция "РБ -Глас народен" ще премине бариерата от 4%, обобщи резултатите и очакванията политологът доц. Димитър Димитров. Според него това би позволило да се започнат преговори за мнозинство от 102-108 депутати между ГЕРБ и "РБ - Глас народен". "Третият партньор в тази ситуация ще бъде най-вероятно коалиция "Обединени патриоти"", каза още доц. Димитров. "В известен смисъл зависи от това какво ще предпочетат ГЕРБ - те имат право на избор като първи и ако бързо договорят партньорство с РБ, ще могат бързо да убедят "Обединени патриоти", че стабилността минава през ясната подкрепа на ГЕРБ. Обръщам внимание, че в парламента ще попадне и парламентарна група на "Воля", но тя едва ли ще се включи на проект, който би се противил на мнозинство, водено от ГЕРБ", коментира Димитров. Колегата му Първан Симеонов погледна и към дясното пространство, където Радан Кънев и Христо Иванов се самоубиха ритуално преди изборите. "В дясното пространство се случиха процеси на колективно самоубийство, а най-голям шанс от този политически спектър да влезе в парламента има Реформаторският блок, който е на ръба и може да се окаже както в парламента, така и извън него, заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. - 100 000 - 150 000 гласа разделят първите две партии. Това е много голям успех и за двете. Това е удивително постоянство за ГЕРБ, удивително представяне за БСП, която удвоява резултата си. Големите партии изсмукаха целия дебат и обезсилиха малките", коментира Симеонов. Социологът Андрей Райчев, наблегна на повишения брой гласове на БСП. "Борисов си взе властта, която остави на масата. Разликата обаче е, че сега има двойно по-голяма БСП", обясни той." - в. "Стандарт".

Изборните нарушения също са сред темите на вестниците в понеделник.

"Цацаров: Сигналите за нарушения се увеличиха двойно. Арестуван е председател на СИК в Плевенска област за купуване на гласове, а 8 са обвиняемите лица до тази сутрин, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след първите часове на изборния ден. Прокуратурата е образувала до момента 73 досъдебни производства, а борят на сигналите е 534, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните РИК. Последните три случая са от Плевенска област. Постановена е и една присъда - 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове, в Мездра. В сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година сигналите сега са се увеличили почти двойно. "При 534 сигнала сега, тогава са били 374", каза главният прокурор. По думите му досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, срещу 73 сега. Според Цацаров до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече. "Работата ни на тези избори е доста интензивна, но има пълна координация между институциите", добави Сотир Цацаров. По думите му схемите за купуване на гласове са същите като досега - индивидуално в определени населени места, на определени елементи от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули." - в. "Стандарт".

"Възрастен мъж на 62 години ще лежи седем месеца в затвора за това, че е предлагал на свои съселяни от село Горни Дъбник по 30 лева за гласуване за определена партия. Той се е признал за виновен и Районният съд в Плевен е одобрил постигнатото споразумение с прокуратурата, съобщи БТА. Съдът му е наложил и глоба за извършеното престъпление от 2000 лева. Освен това за срок от три години той е лишен от право да заема изборна длъжност. Четири досъдебни производства са образувани в Плевен днес във връзка с изборите. По три от тях тече разследване за привличане на лица като обвиняеми. Отново в Плевенска област пък е бил арестуван председател на секционна комисия, а в Мездра има още една присъда - 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в сравнение с парламентарните избори от 2014 година сигналите за изборни нарушения са повече. "При 534 сигнала сега тогава са били 374", каза Цацаров. По думите му досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59 срещу 73 сега..." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и на международния контекст, в който протичат българските политически процеси.

"Манфред Вебер поздpави Боpиcов c победата на бългopcки в Тyитъp "Поздpавления за @BoykoBorіѕѕov и ГЕРБ! Победа на #Избоpи2017! Евpопейcкият път на #Бългаpия пpодължава." Това напиcа в официалния cи тyитъp aкаyнт пpедcедателят на Гpyпата на ЕНП в Евpопейсĸия паpламент Манфpед Вебеp. Пожеланието му е на бългаpcки език. Вебеp беше в Бългаpия пpеди няколко дни, за да подкpепи ГЕРБ по вpеме на пpедизбоpната кaмпания." - в. "24 часа".

"Пpезидентът (2012-2017) Роcен Плевнелиев cе cpещна във Вашингтон c легендаpния полиоeлог и бивш дъpжавен cеĸpетаp на САЩ Хенpи Киcинджъp, който е ноcител и на Нобеловата нагpада за миp. Това наyчи "24 чаcа" от пpиcъcтвали на пpиятелcкия pазговоp междy двамата. Плевнелиев е в cтолицата на Щатите кaто член на cветовното пpавителcтво в cянкa (Тpилатеpалната комиcия). Той глаcyва във Вашингтон. Пpезидентът на Репyбликa Бългаpия (2012-2017) pазговаpя и c наcтоящия финанcов миниcтъp нo Щатите." - в. "24 часа".

В. "Дневник" цитира режисьорката Агнешка Холанд: "Политическата ситуация в Европа се промени, и то не в положителна посока. Със сигурност има криза на вярата в идеята за европейското единство, а също и на вярата в схващането що е то либерална демокрация. В много държави, главно посткомунистически, но не само, националистически вълни се надигат. Чувството за солидарност е в опасност. Европейският съюз бе създаден като отговор на Втората световна война и Холокоста. Именно войната и Холокостът дълго време бяха ваксина против популистки и фашистки настроения. Сега ми се струва, че тази ваксина вече не работи. Може би в Германия все още е активна, защото германците акцентираха силно на тези теми в образованието. В други държави съществува едно усещане за порив към унищожение. Има усещане, че на хората им е писнало от позитивно мислене, от политическа коректност. Аз мисля, че ние живеем в три много важни революции, с които не знаем как да се справим. Често инстинктивната реакция срещу тях е контрареволюция. Това е първо глобализацията. На второ място е интернет и революцията на информацията, която освен комуникацията и събирането на информация промени и начина на създаване на фактите. Това доведе до атомизация на обществото, всеки е затворен в своя балон, който пропуска избирателно само неща, които отговарят на предварителната му представа за света. Третата революция е революцията на половете. Това е промяната на разпределението на властите между половете в обществото и семейството. Еманципацията на жените доведе до някои важни демографски промени, еманципираните жени не искат да създават потомство в размерите, в които това е било обичайно в миналото..."