Пенсии.

"Монитор":

Пенсионерски съюзи искат индексиране на пенсиите

Пенсионерски съюзи настояват за индексиране на всички пенсии за осигурителен стаж от 1 юли 2019 г. Според тях при механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година трябва да бъде отчетена средногодишната инфлация за 2016 и 2017 г.

Друго искане е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от началото на следващата година да стане 55 на сто от минималната работна заплата, установена за същата година, предаде БТА.

Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или военна инвалидност, пък да се определят след актуализиране на нормативната и поднормативната уредба свързана със социалното осигуряване, здравеопазването, медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания.

Ремонти.

"Дума":

Готвят нов конкурс за ремонта на площад "Света Неделя"

Нов конкурс ще бъде обявен за ремонта на площад "Света Неделя" в столицата. Това стана ясно след среща на Камарата на архитектите в България (КАБ) с главния архитект на София Здравко Здравков. Както ДУМА вече писа, след скандалните снимки на "реновираното" пространство в центъра на столицата от КАБ настояха обществената поръчка да бъде прекратена. Те се възпротивиха срещу ограничените условия, с които се позволява участие на по-малко архитекти, и обясниха, че липсва прозрачност в процедурата. Според тях обществената поръчка не отговаря на принципите за организиране на концептуални конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти.

Недобре изглеждащите плочки и промени, плюс некачественото изпълнение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", дори изкараха столичани на протест пред общината.

Вот.

"24 часа":

Разискванията по вота на недоверие към правителството се очаква да са в петък

Дебатите по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов заради провала в областта на здравеопазването се очаква да са в петък. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Вотът на недоверие беше внесен от БСП в понеделник. Гласуването по правилник е не по-рано от 24 часа от приключване на разискванията.

Очаква се утре депутатите да обсъдят четири годишни доклада за дейността на службите за сигурност през 2017 г. Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, както и Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика. Предвижда се и Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и кабинета на министрите на Украйна за сътрудничество при бедствия.

Хора с увреждания.

"Сега":

Въпреки съпротивата квотите за хора с увреждания стигнаха до МС

С подкрепата само на КНСБ спорният законопроект за хората с увреждания се добра до Министерския съвет. Социалният министър Бисер Петков смята да се придържа към сроковете, договорени с протестиращите групи, въпреки че вчера националният съвет за тристранно сътрудничество почти единодушно отхвърли проекта му. В неговия последен вариант са направени известни компромиси по отношение на квотите за хора с увреждания, но те са такива, че отварят вратата за корупция. Срещу текстовете възнегодуваха не само работодателските организации, но и КТ "Подкрепа" и вицепремиерът Валери Симеонов. Въпреки това тристранката е само съвещателен орган и Бисер Петков внася днес законопроекта в кабинета.

Квотите за хора с увреждания са претърпели втора редакция, но и тя няма да облекчи бизнеса. Първоначално Петков искаше всяка фирма с 20 и повече служители да е длъжна да има поне един служител с увреждане. После редактира обхвата на задължението до фирмите с 26 и повече служители. Сега законописците са направили още една стъпка назад - квотите вече ще важат за фирми с 50 и повече служители. Тези, в които списъчният състав е между 50 и 99 души, трябва да имат поне двама такива служители. За фирми със 100 и повече служители квотата ще бъде 2% от средносписъчния състав. Ако работодателят не запълни тези места, дължи компенсационна такса в размер на 30% от минималната заплата, т.е. 168 лв. на човек месечно за 2019 г.

Почивка.

"Дума":

Почиваме 5 дни по Коледа, работим навръх Нова година

Общо 5 дни ще почиваме за Коледа тази година, но затова пък ще работим навръх Нова година - на 31 декември.

Почивните дни за коледните празници започват още от 22 декември - събота, и продължават чак до 26 декември. Официалните почивни дни са 24,25,26 декември. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември, четвъртък.

31 декември обаче е понеделник, което го прави работен ден. За Нова година ще почиваме само на 1 януари 2019 година. Първият работен ден за идната година ще е 2 януари.

Припомняме, че в края на 2016 г. Народното събрание прие промени в Кодекса на труда, с които се прекрати практиката на сливане на делнични дни с празнични уикенди.

На сайта на парламента 31 декември тази година също не е отбелязан като официален почивен ден.