180-годишнината от Апостола е сред акцентите на всекидневниците.

"Стотици граждани се редиха на опашка в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св- Крили и Методий", за да зърнат джобното тефтерче на Апостола на cвободата вчеpа. Това cтана cамо за 5 чаcа - междy 9 и 14 ч. и пpи cтpогата оxpана на фиpма, пожелала да бди над pеликвата безвъзмездно ден пpеди това. Светинята бе извадена от тpезоpа за 4-и път, откaкто изпада от папкa c докyменти за Ботев пpез миналия веĸ... Oще пpеди меcеци Националната библиотеĸa обяви 16 юли за ден на отвоpените вpати..." - в. "24 часа".

"Гражданите могат да се сдобият и с новото му факсимилно издание (на тефтерчето - б. р.) с разчетен текст, което е публикувано и на сайта на "Св. св. Кирил и Методий". В библиотеката могат да се видят още книги за Апостола от фонда й и две експозиции - "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи зависи от нашите собствени сили" и "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски"..." - в. "Дневник".

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от Бойко Борисов по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и представянето на оригиналното му Тефтерче. Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република, пише министър-председателят. Надявам се изложбите и електронното издание на Тефтерчето на Левски да приобщят повече хора към разбирането му, че нашето бъдеще е в нашите ръце, Благодаря, на всички присъстващи в Националната библиотека за засвидетелстваните уважение и почит към делото на Апостола, завършва премиерът." - в. "Стандарт".

"Рекорден брой участници - над 260 души, се включиха в 23-ото издание на националния поход "По стъпките на Апостола", посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Походниците са разделени на 12 групи, които ще се движат по седем лъча с различна трудност на прехода през Стара планина от Плевен до Карлово..." - в. "Труд".

"Параклисът "Вси български светии" в Карлово пази кичур от косите на Васил Левски. Реликвата, свещена за всеки българин, се съхранява в стъкленица, поддържана от четири лъвчета, изработени от зелен мрамор. Върволицата от хора, дошли да се поклонят пред нея, никога не свършва. Кичурът беше пренесен от Военноисторическия музей в Карлово след инициатива на къщата-музей. Специално за косата на Апостола през 2000 година бе изграден параклисът "Вси български светии". Това обаче не са единствените коси на Апостола, запазени от оня паметен Великден през 1864 година, когато дякон Игнатий хвърля расото, отрязва косите си и се обрича на народното дело. Гина Кунчева прибира косите, а след нейната смърт те остават у дъщеря й Яна. През 1907 година тя ги предава на министъра на просвещението. Яна запазила копие на писмото си, оцеляло и до днес, в което пише "Сега предавам косата на вас, господин министре. Искам да послужи като спомен на младото поколение за този, който даде живота си за свободата на България, без да я види освободена." По-голямата част от косите на Апостола се пазят в столичния храм "Света София". Но кичури има и на други места. Вероятно преди Яна да предаде косата на брат си на министъра на просвещението, тя е запазила част от нея, защото и до днес у някои от родствениците има малки кичурчета от косите на Апостола, пазени като светини. Сред тези родственици е праправнучката на Яна - Христина Богданова от София. През 1973 година в Института по криминалистика и криминология в София се прави ДНК анализ - за целта експертите са взели няколко косъма. Резултатите показват, че кръвната група на Апостола е нулева положителна, т. е. това е тази група, която може да дава кръв на всички останали, но не може да получава от тях. Дори в това има символика, която обяснява отдадеността на Васил Левски на своя народ." - в. "Стандарт".

Боеспособността на армията ни също е сред темите на вестниците в понеделник.

"Бързата реакция е от ключово значение за това дали дадена заплаха ще прерасне в ескалираща криза. Това подчерта командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис пред bTV по време на международното учение на източния фланг на НАТО "Сейбър Гардиън". Военният обясни, че е нужна скорост както при разбирането и осъзнаването на една криза, кибер атака или хибридна заплаха, така и при политическото решение за разместване на формированията, както и при същинското събиране на сили. "Все още има предизвикателства като свободата на движение - повече от всичко трябва да има военна шенгенска зона, в който военен конвой да се движи така бързо, както мигрант из Европа. Това ще даде много гъвкавост на политическите лидери да реагират бързо. Това ми е първото желание: да има военен Шенген", подчерта ген. Ходжис. В тази връзка той отбеляза, че поставената от НАТО цел от 2% разходи от БВП за отбрана трябва да отидат не само за модернизация на армиите, но и за усъвършенстване на инфраструктурата. Командващият на американските войски подчерта, че народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на своите военни. "Дрънкане на оръжие" ли е голямото учение на НАТО в няколко държави, докато Русия и Беларус организират съвместни маневри? Според генерала - не и доказателство за това са множеството поканени наблюдатели. "Последният американски танк беше напуснал Европа преди 3 години. Авиационната ни бригада беше почти закрита, защото САЩ мислехме, че Русия ще е партньор (...) С инвазията в Украйна и анексирането на Крим се промени ситуацията на сигурността в Европа", коментира генералът и допълни, че предстоят учения и в Швеция, Полша и Украйна, а в балтийските страни ще бъдат разположени спецчасти. Генералът подчерта, че Черно море е "границата между НАТО и Русия", а Дунав е с важно икономическо значение и случващото се в Крим приближава Русия до делтата на реката. Как да се реагира на дезинформацията, разпространявана от Кремъл? "Първо да се освети. (...) Знаете ли, те на ниво външен министър Лавров казват "Може би обединението на Германия е незаконно", защото руското правителство не си е дало съгласието". Кой би поставил под въпрос законността на обединението на Германия? Другият начин е да се покаже по-добрата история. Огледайте се около вас как Полша и Балтийските държави се възползват от ЕС. Защо Украйна иска да се присъедини - защото вижда братовчедите си в Полша как живеят"." - в. "Труд".

"Българската армия може да изпълнява задачите си, но с много усилия, каза днес по БНР началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Коментарът му беше по повод приетият от служебното правителство доклад за състоянието на отбраната, в който се посочваше, че въоръжените сили могат само частично да се справят със своите отговорности. Както е известно, докладът беше изтеглен от кабинета "Борисов". Според началника на отбраната основният проблем е липсата на кадри. "Ако се включат и резервистите, се оказва, че не са заети около 8000 щатни места", уточни Боцев. Той изрази притеснение, че няма и достатъчно кандидати, като при последния конкурс при 490 места са били заети едва 103. Според генерала решението е в чувствителното вдигане на заплатите, тъй като армията се конкурира с всички останали работодатели на пазара на труда..." - в. "Дневник".

Всекидневниците цитират и здравния министър Мирослав Ненков, според когото някои директори на болници ще бъдат дадени на прокурор.

"Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви в предаването "Тази неделя" на Би Ти Ви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той твърди, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването ще е съвсем различен. Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди още Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът.

Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло." - в. "Сега".

"Директорът на ортопедичната болница в столичния квартал Горна баня е уволнен, защото поискал 70 хил. лв. за ремонти на действителна стойност от 20 хил. Това заяви пред Би Ти Ви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който обяви, че със сигурност ще има директори, дадени на прокурор. За скорошните нападения срещу медици Мирослав Ненков каза, че най-доброто решение е бързо и качествено правораздаване. А за проблемите в спешната помощ - че малкото екипи са често ангажирани от незначителните проблеми на здравно неосигурени хора. Документите по европроекта за модернизиране на спешната помощ ще бъдат подадени едва през декември, защото е необходим огромен набор от документи и обосновки. Ненков каза, че не може да обещае, че модернизацията ще се осъществи в мандата на сегашния кабинет... Според Ненков е възможно с добро управление държавните болници да икономисват средства. Той повтори изказването си от ефира на БНР днес, че за парите, които българинът плаща, получава "нелошо здравеопазване". Ако имотните хора имат претенции, да сключат допълнителна здравна застраховка, обяви зам.-министърът. Министерството ще преструктурира ловешката болница и се надява тя да "излезе от комата", каза още Ненков." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за множеството столичани, което чакаше под дъжда, за да си вземе сбогом с доц. Кристиан Таков.

"Пороят, който се изля над София, не спря стотици, които дойдоха в столичния храм "Св. Седмочисленици", за да се простят с доц. д-р Кристиан Таков. Той почина на 11 юли от тежко заболяване. На опелото присъства четвъртият президент Росен Плевнелиев, на който Таков бе съветник на "Дондуков" 2, зам.-министър председателят и външен министър Екатерина Захариева, Екатерина Михайлова и други..." - в. "Стандарт".

"От наcтоящата влаcт поcледно cбогом c доцента cи взе външният миниcтъp Екатеpинo Заxаpиева. Тя заcтана на опашкaта pедом c Роcен Плевнелиев. В цъpквата бяxа забелязани Хpиcто Иванов и Екатеpина Миxайлова. Доцентът, който е един от yчpедителите на паpтия "Да, Бългаpия", подкpепяше cтyдентите, пpотеcтиpащи cpещy кaбинета "Opешаpcки"..." - в. "24 часа".