Позиция. 

"Дума":

Илияна Йотова против "Европа на две скорости"

 

Нито един от петте варианта, предложени от Жан Клод Юнкер, не е приемлив, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше на посещение в Шумен. Тя обясни, че не харесва идеята "Европа на две скорости". "Слава Богу, че даде срок до края на тази година всяка една от страните да даде своята позиция. Надявам се, че този път България няма да слуша началниците отвън", заяви вицепрезидентът.

Според нея следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство. "Не защото служебният кабинет няма същите правомощия, но в конкретния случай така е редно. България излезе със скандал от предишния еврокомисар - Кристалина Георгиева. Раната е сериозна и нарушаването на имиджа на страната е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство и следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчи своя представител в Европейската комисия", допълни тя.

 

 

Здравеопазване. 

"Труд":

Здравната книжка става електронна карта

 

 

Одобрение и финансиране в размер на 12 млн. лв. и одобрение за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването получи служебното правителство. Така от средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване - до тази информация ще има достъп и самият пациент. На практика с това ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжки - цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант. За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

 

Оферти. 

"Монитор":

Три държави в битката за новите ни изтрбители, МО отвори офертите

 

Офертите за доставка на нов тип боен самолет за военната ни авиация бяха отворени днес в Министерството на отбраната, съобщиха от МО. Свои предложения изпратиха и трите държави, до които бяха отправени покани (т.нар. request for proposal) - Португалия за F-16 с логистичен пакет от САЩ, Швеция за Грипен и Италия за Юрофайтър. Срокът за получаване на оферти изтече днес на обяд и всички страни са го спазили. От утре работната група, ръководена от командира на ВВС ген. Цанко Стойков, ще започне обобщаване, анализиране и оценка. От МО не дадоха обаче повече подробности по самото съдържание на офертите.

 

Скандал. 

"Сега":

И шефът на "Хиполенд" подкрепи "Уолтопия" заради тех парка

В отворено писмо до медиите изпълнителният директор на "Хиполенд" и Съпредседател на Волейболен клуб ЦСКА Мариан Колев подкрепи шефа на "Уолтопия" в спора му с ръководството на "София тех парк". Ето какво написа той:

"В подкрепа на публично изразената позиция на Ивайло Пенчев - Собственик на "Уолтопия", относно София Тех Парк

Уважаеми г-н Пенчев, Ивайло/въпреки че не се познаваме лично/,

Прочетохме твоето отворено писмо - обръщение към "уважаемите господа" - ръководители на София Тех Парк и шефовете им от Министерството на икономиката.

Поздравление за смелостта, откровеността и директно, без заобикалки и евфемизми, изразената позиция...Поздравления, че не си затрая, знаейки, че този тип хора са обидчиви и отмъстителни...