Отзвукът от събитията в Катуница отново  е най-отразяваната тема във всекидневния печат.

Заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност заради етническото напрежение в страната е широко отразен в неделните вестници.

„Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента, заради "етническото натоварване на протестите в страната" приключи, но от изявленията след него остана впечатлението, че изказалите се са били на различни събития.

Според Георги Първанов по време на продължилите два часа и половина разговори са били избистрени идеи за по-нататъшно "категорично и безкомпромисно санкциониране на изразителите на етническа и религиозна нетърпимост". Сред идеите, които ще се харесат на обществото, със сигурност са тези за нова мащабна проверка на незаконно забогателите лица и създаването на регистър и постоянното наблюдения на хората с три и повече висящи дела.

Обсъденото разширяване на полицейското присъствие в малките населени места също ще срещне подкрепа и ще даде надежди на хиляди българи. Управляващите си посипаха и главата с пепел заради неспособността в продължение на много години на редица институции и органи да се справят с този реалните проблеми, които е създавал Кирил Рашков в Катуница.

Премиерът Борисов, който откакто е дошъл на власт, периодично критикува президента Първанов, пръв подложи под съмнение реалната полза от събирането днес. По неговите думи, по време на разговорите е имало и конструктивни предложения, и такива, които няма как да се случат. Най-запомнящото се от изказването на Борисов е да се "затвори" случая Катуница и призивът към кандидатите за президент да бъдат "по-нормални".

Лидерите на опозиционни партии, присъствали на КСНС, обаче не спестиха остри критики към провелата се среща. Михаил Миков от БСП определи съвета, като уникален за най-новата история на страната, тъй като на него не е присъствал министърът на вътрешните работи, определен, като "отпускар".

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи темата и разговорите по време на съвета като "общи приказки". По думите му президентът и премиерът не са могли да се насочат към сърцевината на проблема - работи ли българският етнически модел.

Очаквано, Волен Сидеров от "Атака" беше най-краен, като определи събирането при президента, като безсмислено упражнение." - пише „Дневник".

По същата тема в. „Труд" публикува статия със заглавие „С претоплени мерки срещу пожара "Катуница".

„Проверка на незаконно забогателите, регистър на лицата с повече от три висящи присъди, засилено полицейско присъствие в малките населени места.

С тези мерки, познати от последните 15 години, излезе Консултативният съвет по национална сигурност при президента седем дни след случая "Катуница". Президентът, премиерът, министрите на отбраната, външните работи и финансите, председателят на парламента и шефовете на групите заклеймиха проявите на етническа и религиозна нетолерантност. Докато те заседаваха, в София имаше три отделни митинга на националистически формации." - информира всекидневникът.

Неделните вестници се интересуват и от реакциите, които събитията  Катуница предизвикват извън границите на България.

„Амнести призова България да спре насилието срещу ромите" - се казва в заглавие на публикация във в. „Стандарт".

„Правозащитната организация „Амнести интърнешънъл" призова българските власти да спрат ескалацията на насилието срещу ромската общност след националистическите демонстрации през цялата седмица.

В свое комюнике от организацията напомнят, че българските власти са задължени според международното законодателство за правата на човека да гарантират сигурността и физическата неприкосновеност на всеки без дискриминация." - допълва всекидневникът.

„Дневник" публикува материал за реакциите на футболни фенове от Румъния и Русия в подкрепа на протестите у нас:

„Привърженици на румънския втородивизионен "Политехника" (Тимишоара) изразиха позицията си за протестите в България от изминалата седмица след събитията в Катуница.

Фенове на тима издигнаха транспарант с текст "Стани, стани, юнак балкански. Напред, Българи!" по време на срещата с УТА.

Това не е първото изразено мнение на чуждестранни футболни фенове за събитията в България. В сряда вечер привърженици на руския "Зенит" се обявиха срещу "мръсотията". По време на мача с "Порто" (3:1) от Шампионската лига те опънаха транспарант с надпис: "България за българите, а не за мръсотията"

В. „Стандарт" помества информация за 200-метрова детска рисунка в подкрепа на толерантността:

„Сливенските деца създадоха най-дългата рисунка в защита на толерантността. По този начин те се присъединиха към националната кампания "Имам една мечта: да учим и живеем заедно", която се организира в отговор на вълната от насилие и омраза.

Повече от 300 деца от целия град се включиха със свои рисунки на ларгото в Сливен. Идеята е на Даниела Ненчева, директор на художествената галерия "Димитър Добрович". В ранния следобед рисунката достигна цели 200 метра дължина. Според Ненчева ако рисунката стане по-дълга, Сливен може да кандидатства за Гинес."

Наближаващите избори също със „запазено" място на страниците на вестниците.

В. „Сега" съобщава да бум на заявленията за гласуване в Турция:

„Бум на заявленията за гласуване в Турция има тази година в сравнение с 2006 г., когато също се подаваха заявки за гласуване в чужбина за президентски избори. Това сочат данните, оповестени вчера от външното ни министерство. От общо 37 606 българи зад граница, заявили желанието си да гласуват, над половината са от южната ни съседка. Заявленията в Турция тази година са 23 601 - три пъти повече в сравнение с подадените на предишните президентски избори 9000 заявления. В Испания и САЩ, където има големи български общности, също има огромен интерес към вота. Там сега са подадени съответно 2799 и 2434 заявления. На предишните президентски избори заявките за разкриване на секции в Испания бяха 450, а в САЩ - малко над 800...

Представителствата на България в чужбина поискаха по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия. Заявления обаче са подадени от 57 държави. В останалите няма да бъдат разкрити секции."

В друга своя публикация в. „Сега" информира да образувани дела срещу търговци на гласове:

„До този момент прокуратурата е образувала четири дела по доказателства за купуване на гласове и още четири проверки по медийни публикации. Това съобщиха от държавното обвинение вчера. Делата са образувани в село Габър (община Созопол), Петрич, Силистра и Лом. Проверките са в Гоце Делчев, Несебър и две в Шумен.

Мащабна акция на полицията вчера пък вкара в ареста седем души, докато водели преговори за купуване на гласове в с. Крушето, Горна Оряховица. Служителите на Областната дирекция на МВР-Велико Търново са действали по сигнал за готвената сделка...

Вече са факт и първите санкции за неспазване на Изборния кодекс. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Добрич е спряла разпространението и е иззела предизборни брошури на партиите ГЕРБ и "Атака", тъй като не съдържат задължителното предупреждение, че купуването и продаването на гласове е престъпление. По закон надписът трябва да заема поне 10% от площта на агитационния материал. Нарушението е масово. Повечето предизборни билбордове покрай магистралите също не са съобразени със закона."

В. „Труд" съобщава че срещу кандидата на БСП Георги Кадиев е заведено дело:

„Наказателно дело за клевета срещу кандидата за кмет на София Георги Кадиев са завели двамата общинари от ГЕРБ Орлин Иванов и Радослав Тошев, както и областният управител на града Данаил Кирилов. Тримата са внесли документите в Софийския районен съд в петък.

В жалбата пише, че "Кадиев преднамерено е излъгал и без да представи каквито и да  било доказателства", е оклеветил тримата пред медиите и обществото. Поводът - Иванов, Тошев и Кирилов бяха обявени от Кадиев като "тримата общинари, поискали подкуп от настоящия кандидат за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев във връзка със сделка между кметството и Бизнес парка в жк "Младост".

„До 10 дни Иванов, Тошев и Кирилов ще заведат и допълнителни граждански искове срещу Кадиев за по 50 000 лв. всеки. Ако ги спечелят, ще дарят парите за благотворителност.

От градското ръководство на БСП - София, заявиха, че не се притесняват от заведеното дело срещу кандидата им за столичен кмет. Според тях това е добра възможност наяве да излезе цялата истина по случая дали е искан от Плевнелиев подкуп, за да реализира свой строителен проект. Тях може да ги съди само собствената им съвест, мен, ако искат, да ме съдят, коментира още при заканата на тримата Кадиев." - пи ше по сащата тема в. „24часа" .

Вестникът публикува и статия за поредната първа копка на премиера Борисов, този път помрачена от недоволството на възрастна жена.

„Баба Цена към Борисов: Селянина всеки го мачка" - гласи заглавието на публикацията.

"Това е престъпление. Селянина всеки го мачка", провикна се баба Цена от радомирското село Долна Диканя към премиера Бойко Борисов и останалите официални лица, дошли да направят първа копка на нова отсечка от магистрала "Струма".

Причината за недоволството на 80-годишната жена, приседнала на столче до сцената, бе прекалено ниската оценка на земите, отчуждени заради строителството на аутобана между Долна Диканя и Дупница. Земите на хората са оценени средно по 370 лв. за декар, затова те са внесли колективен иск срещу решението на Министерския съвет в съда." - се казва още в статията.