Коалиция. 

"Сега":

Патриотите се разбраха повече да не се карат пред медиите

Изработихме график за срещи в коалицията и от тук нататък, мисля, няма да се налага да влизаме в обяснителен режим, обяви след коалиционната среща премиерът Бойко Борисов.

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да не изнасят повече пред медиите конфликтите си и взаимните обвинения в лобизъм, да не гостуват в студиа с нападки един към друг, а да изясняват и решават споровете си в тесен кръг. Това стана ясно от изявленията на лидерите след извънредна двучасова коалиционна среща вчера.

До кризисната сбирка се стигна след скандал заради поправки в приватизационния закон, предложени от депутати на "Атака" и ВМРО. Текстовете бяха наречени от вицепремиера и председател на НФСБ Валери Симеонов "спасяването на редник Киро". Симеонов имаше предвид, че промените ще спестят на собственика на БМФ Кирил Домусчиев плащането на около 58 млн. лв. за неизпълнение на приватизационния договор. В отговор лидерът на "Атака" Волен Сидеров контраатакува, че по Нова година Симеонов е лобирал за "редник Цеко", имайки предвид банкера Цеко Минев и искането на Симеонов за изменение на концесията на "Юлен" в ски зоната над Банско.

 

ИК. 

"Монитор":

КС: Истанбулската конвенция противоречи на конституцията 

 

Истанбулската конвенция не съответства на конституцията. Това се произнесе Конституционният съд, става ясно от решението на висшите магистрати, публикувано на сайта на съда.

"Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България", се посочва в съобщение. От него обаче става ясно, че е взето с 8 на 4 гласа, като съдиите Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са го подписали с особено мнение.

Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на Истанбулска конвенция. Искането беше подписано от 75 депутати, а целта бе да се даде обективната правна експертиза. Причината за това пък бяха противоречията в обществото и сред самите партньори в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Последните алармираха, че с конвенцията се прави път към разрешаване на третия пол.

 

Убийство. 

"24 часа":

Бандит с перука и пушка уби майката на гаджето си и се застреля в къща на приятели

40-годишният Радослав Стипцаров-Соколето бил издирван от три дни за побой над приятелката си Силвия

Заради жалба в полицията заплаши детето й с есемес и ликвидира Снежана Достумска с два куршума в гърба

Бандит уби майката на гаджето си във входа на блока, където тя живее, в кв. "Струмско" в Благоевград, а часове по-късно се самоуби.

Кървавата драма потресе града в ранните часове в петък и продължи до 12 ч на обяд.

 

Спор. 

"Монитор":

БСП и ГЕРБ в задочен спор за "Кумгейт"

БСП и ГЕРБ отново влязоха в задочен спорт заради т.нар. скандал "Кумгейт". Депутатът от БСП Елена Йончева се похвали, че преписката за "Кумгейт", образувана след сигнала на БСП, е в спецпрокуратурата и вече се разследват висши длъжностни лица.

"В края на 2017 г. изпратихме документи в прокуратурата по т.нар. скандал "Кумгейт". Днес получихме писмо затова, че преписката се дава на специализираната прокуратура, която се занимава с престъпления на висши длъжностни лица", уточни Йончева. По думите й самият факт, че документите са изпратени там означава, че вече ще бъдат разследвани висши длъжностни лица и че има достатъчно факти, които пораждат основателни съмнения. "Напомням, че тези документи съдържат обосновани съмнения, че в община Хасково са се извършвали престъпления от група, усвоявала обществени поръчки. Тази група беше наречена "дрийм тйим" от областния председател на ГЕРБ за Хасково", каза още Йончева.