"24 часа"

Лампата - убиец запуши България за 10 дни

1500 лв. ще стане средната заплата, ако управлява ГЕРБ. Това каза Владислав Горанов и така потвърди новината, която "24 часа" съобщи ден по-рано. "Ние като воини, като спартанци и малко като Еърбъс - като европейци, стоим на пост. Казваме - можем да дадем 1515 лева средна заплата. БСП обещава, че ще дава 3000", заяви и лидерът Бойко Борисов, който днес обяви акцентите в предизборната програма на ГЕРБ. На представянето присъстваха бивши депутати и министри от кабинета "Борисов".

"Труд"

Полицай ухапан, друг блъснат при преследване

Патрулиращ полицай бе захапан за ръката, а негов колега бе блъснат от таксиметров автомобил при преследване на трима младежи. Екшънът се разигра вчера по обяд в центъра на София.

Униформените от Трето РУ патрулирали в района на ул. "Опълченска", когато към 11,30 часа забелязали трима младежи със съмнителен вид и поведение.

При опит да бъдат проверени, тийнейджърите хукнали да бягат. По време на преследването един от бегълците бил засечен. Той яростно се съпротивлявал, което наложило да му поставят белезници. В този момент обаче той захапал за ръката един от полицаите. На помощ се притекли още полицаи, които започнали издирването на другите двама. Те хукнали след втория от групата. На кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Сливница" униформен бил блъснат от таксиметров автомобил.

"Стандарт"

Следят под лупа 30 опасни язовира

Рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене са малко повече от 200. "Това, че са рискови, не означава, че са в предаварийно състояние, има някакви неизправности. Тези, които наистина са зле, са около 30", уточни Кюмюрджиев.

При част от язовирите са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници. Снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията на останалите, каза още директорът.

"Монитор"

Отрязаха три пръста на крадец, хванат в чужда градина

Стопани пребиха циганин и му отрязаха три пръста, след като го хванаха да сече дърва в бадемова градина. Бруталната саморазправа в стил "Крумови закони" станал в бадемовия масив край село Момково. Ромът и жена му влезли в градината и тръгнали да секат бадемовите дървета, защото им трябвало дърва за огрев, разказва в. "Монитор". На място дошли собственици на градината и техни приятели. Четиримата мъже нанесли лют побой над циганина. После съблекли съучастницата му и се гаврели с нея пред очите му. Накрая нарязали с нож лицето и краката на мъжа, а три от пръстите на лявата му ръка били отрязани.

"Сега"

Българите са сред световните лидери в икономиката на споделянето

Българите се оказват много отворени за различните форми на т.нар. икономика на споделянето - готови са да предоставят и ползват таксиметрови услуги като Uber, да разменят книги, дрехи и други вещи чрез борси и интернет, а все по-често се споделят стаи, цели апартаменти и къщи като алтернатива на хотелите.

България е на седмо място в света по склонност на населението да споделя притежанията си - безвъзмездно или срещу заплащане, твърди глобален доклад на Nielsen, цитиран от PricewaterhouseCoopers. Предните шест места са за Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико.

"Дума"

Едрият бизнес взе да плаши с протести

Големите работодателски организации ще организират протести, ако държавата приеме решение за изпълнение на големи енергийни проекти с държавни средства, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, коментирайки заложените цели в управленската програма на БСП.

Домусчиев нарече грешка предложението на БСП за промяна на данъчната ставка за доходи над 10 000 лв. на месец. Това е евтин популизъм и удря средната класа, а богатите отново ще намерят начин да влагат средствата си в офшорни компании, каза той.

Според Домусчиев президентът е подведен да наложи вето върху новия Закон за концесиите. Промените върху закона обаче разделиха работодателите. БСК, БТПП и АИКБ смятат, че промените отварят широко вратата за корупция.

"Капитал дейли"

Въздухът в България буди сериозното безпокойство на Брюксел

Качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство, твърди Европейската комисия в доклада за страната за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз. Докладите за всички страни членки бяха представени публично в понеделник.

България е все така с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда между всичките 28 държави в ЕС, като докладът набляга и на икономическото измерение на този проблем. Замърсяването на въздуха е проблем на доста от държавите, като в общата част на доклада се казва, че в 23 от 28-те държави членки все още се превишават стандартите за качество на въздуха и по-конкретно в над 130 града в съюза.