Признание.

"Монитор":

Le Temps: Български генерал е герой от войната срещу коронавируса

В София военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води борбата с коронавируса. И България, често определяна като най-бедната страна в ЕС, с провалена система на здравеопазване, се справя доста добре, пише на сайта си швейцарският в. Le Temps.

Вече близо два месеца българите говорят за един-единствен човек - генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който отговоря за координирането на борбата срещу разпространението на Ковид-19 в страната. Този военен лекар с обръсната глава беше почти неизвестен, преди да бъде назначен за ръководител на "Национален щаб" от няколко експерти и политици, които от края на февруари практически всеки ден провеждат брифинг, излъчван на живо от медиите за здравната ситуация в страната.

Според последните новини, с около 1500 случая на заразяване с Covid-19 шестдесетина смъртни случая, България се справя добре, дори много добре.

Мерки.

"Сега":

Сачева предлага удвояване на неплатения отпуск, зачитан за стаж

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви днес пред БНТ, че ще предложи още 30 дни неплатен отпуск да се зачитат за осигурителен стаж. Така тези дни стават общо 60 годишно.

Тя анонсира разширяване на антикризисните мерки и в други направления. Еднократната помощ за отглеждане на дете, която е 375 лв., ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Няма да има изисквания да е използван пълния платен отпуск. "Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да се възползват на базата на този критерий", заяви тя.

Мярката 60/40 за фирми ще бъде до 30 юни.

Възнаграждения.

"Дума":

Медицински сестри недоволстват заради неизплатени бонуси

Три медицински сестри от Спешното отделение на УМБАЛ Бургас изразиха своето недоволство в социалните мрежи заради неизплатени 1000 лева, за борбата с коронавируса, съобщава БНР. Според тях, методиката, по която се разпределят допълнителните средства и критериите за определяне на хората, са скандални.

Бонуси е трябвало да получат 40 от общо 50-те човека работещи в Спешното отделение в Бургас. Въпреки това, целият екип взима решението сумата от 40 000 лв. да бъде разпределена между всички по равно. Евелина Костадинова и други двама нейни колеги обаче не получават тези средства.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина."

Пратка.

"24 часа":

Втори самолет достави от Китай лекарства и предпазни средства, купени от българското правителство

Втори самолет достави от Китай лекарства и предпазни средства, купени от българското правителство след постигнатите договорености между премиера на Република България Бойко Борисов и премиера на Китайската Народна Република Ли Къцян. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Доставката включва 156 800 предпазни маски и над 200 000 кутии медикаменти, необходими за болничното лечение съгласно международните протоколи за терапия на заболелите от COVID-19.

Доставката е реализирана на база на договор между Министерството на здравеопазването и китайска държавна фармацевтична компания със съдействието на Министерството на икономиката, на българското посолство в Пекин и на китайското в София.