Газ.

"Монитор":

КЕВР започва проверка на "Овергаз"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на на "Овергаз мрежи" АД, съобщиха от ведомството. КЕВР следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари.

От КЕВР са категорични, че са в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла, както и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса.

На 4 и 5 януари, по искане на комисията, са изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Овергаз Мрежи". Членовете на комисията са информирани за постигнатите договорености между двете компании, които гарантират непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз".

 

Зима.

"Труд":

Лед скова Северозапада, в Медковец обявиха бедствено положение

Дъжд се изсипа в сряда през нощта над област Монтана и лед скова пътища и улици до зори. С напредването на деня температурите на места се покачиха и ситуацията се подобри, но в малката община Медковец обявиха бедствено положение.

„Улици, тротоари и пътища са обледени. Движението е трудно и опасно, затова обявихме бедствие и прекратихме учебните занятия!”, заяви кметът Венцислав Евгениев. В община Медковец има пет села и две училища с около 420 ученици в селата Медковец и Расово. Всички деца останаха по домовете си. До обед основните пътища и улици в Медковец и околните селища бяха опесъчени, но движението на автомобили и хора продължи да бъде трудно.

„Автобусите вече пътуват, има ток, вода и хляб във всички селища. Работи и социалния патронаж и на болните и самотни хора е доставена храна!”, каза по-късно кметът Евгениев. Бедственото положение в Медковец обаче остава, в четвъртък сутринта ще бъде преценено според ситуацията дали ще бъде отменено, заявиха от общинската управа.

 

"Новинар":

Студът взе втора жертва у нас

Втора жертва взе студеното време в България. На зловеща находка са се натъкнали видинчани във вторник сутринта. Случайни минувачи са открили труп, покрит от дебелия сняг, навалял през нощта, съобщиха от областната полиция. Към 10.40 ч. на 5 януари е бил подаден сигнал.

 

Обир.

"Дума":

Въоръжени откраднаха 170 хил. лв. от банка в "Люлин"

Около 170 000 лв. са откраднати от банков клон на "Булбанк" в столичния квартал "Люлин" във вторник вечер. "Тъй като за нас сигурността на клиентите и колегите е основен приоритет, е важно, че няма пострадали. Филиалът на банката работи нормално. Клиентите на банката няма да бъдат ощетени вследствие на обира", заявиха от банката. Сигналът за обира е подаден в 18,30 ч. във вторник. Задигнати са няколко чувалчета с пари, приготвени да бъдат транспортирани с инкасо автомобил.

Двама маскирани и въоръжени влезли в банковия клон в блок 752. Имало други двама, които са чакали отвън. По първоначална информация обирджиите избягали пеша към вътрешността на квартала. Вчера обаче се появиха твърдения, че има замесен и пети човек, който е чакал и отвел групата с кола. По-късно вчера от Софийската градска прокуратура обявиха, че вече е започнато разследване, а предполагаемите извършители са четирима. Към момента делото се води срещу неизвестни извършители.
Двама от нападателите са били с огнестрелно оръжие, най-вероятно пистолети, а трети е носил нервопаралитичен спрей.
Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване и задържане на извършителите.

 

Глоба.

"24 Часа":

До 1000 лв. глоба за ровене в боклука

Между 300 и 1000 лева глоба ще отнасят клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране, пише вестник "Труд". Това предвижда проект за промени в Закона за управление на отпадъците, публикуван от екоминистерството.

Подобни санкции ще има и за палене и разхвърляне на боклука.

Корекциите предвиждат още намаляване на банковата гаранция, плащана в момента от площадките за събиране на отпадъци от цветни и черни метали, от 25 хил. лева на 15 хил. лв. Освен това пунктовете за изкупуване ще се преместят извън населените места, а общините ще са длъжни да организират прием на боклук.