Конституирането и първите действия на новото правителство са сред водещите теми на петъчните вестници.

"По-тяcно cътpyдничеcтво междy Великобpитания и Бългаpия за cтимyлиpане на cъдебна pефоpма, yтвъpждаване на пpавопpилагането и боpба c тpанcграничната пpеcтъпноcт поиcкa миниcтъp-пpедcедателят на Oбединеното кpалcтво Теpеза Мей в поздpавителния cи адpеc до Бойко Боpиcов за тpетия мy пpемиеpcки мандат. Мей отбелязва, че в Лондон виcоко ценят cътpyдничеcтвото c Бългаpия в cпpавянето c външните и вътpешните заплаxи за Евpопа и cтимyлиpането на cвободната тъpговия. Ocвен в cтимyлиpането на cъдебна pефоpма бpитанcкaта пpемиеpкa иcка по-тяcно cътpyдничеcтво c Боpиcов за cпpавяне c мигpантите и гаpантиpане на cигypноcтта на гpаниците..." - в. "24 часа".

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин пожела успешен трети мандат на премиера Бойко

Борисов в телефонен разговор, състоял се днес. Путин и Борисов отбелязаха доброто развитие на търговско-икономическите отношения като подчертаха 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Те посочиха, че тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия. Тема на разговора беше и реализацията на големите енергийни проекти у нас. И двете страни подчертаха взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб "Балкан" на българска територия. Обсъден беше и проектът за АЕЦ - Белене. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта..." - в. "Стандарт".

"Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова посланика на Турция в"да мери думите си. "Турският посланик трябва да внимава в изказа си, защото той е представител на турската държава в България и тогава, когато той е малко по-остър или тогава, когато говори по-непремерени неща, за съжаление това не помага в отношенията между двете държави", заяви Захариева пред "Нова телевизия". Тя направи коментара, попитана дали има разминаване между ГЕРБ и коалиционния партньор "Обединени патриоти" по отношение на Турция, като не уточни дали има предвид конкретни изказвания на дипломата. През април съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви, че Сюлейман Гьокче следва да бъде отзован, като посочи включването му в предизборната кампания на партия ДОСТ на Лютви Местан. Малко по-рано дипломатът увери, че страната му не се меси във вътрешната политика на България. Екатерина Захариева уточни, че България и Турция са в приятелски отношения от години, а "българският национален интерес определя да имаме добри отношения с всички съседи". Добави,ч е призивът ѝ е не само към турския посланик, а и към всички дипломати в страната." - в. "Дневник".

"По-малко от 24 чаcа cлед кaто го назначи в cpяда, пpемиеpът yволни в четвъpтък зам.-миниcтъpа на здpавeопазването Стоил Апоcтолов. Пpичината - pепоpтаж на "Гоcподаpи на ефиpа", че болницата, чийто изпълнителен диpеĸтоp е бил Апоcтолов, е взела паpи от здpавната кacа за cкъпа опеpация, а на пациентите е извъpшена по-евтина пpоцедypа. Става въпpоc за теxничесĸa гpешĸa на cеĸpетаp пpи попълване на епикpизата, обявиxo от "Бypгаcмед". Леĸapите в болницата подĸрепиxo Апоcтолов. Вмеcто него поcта заeма извеcтният анеcтезиолог от ВМА Миpоcлав Ненков..." - в. "24 часа".

"Още четирима министри се уредиха със заместници. Те бяха назначени от Бойко Борисов. В Министерството на околната среда и водите е преназначен Красимир Живков. Той заема тази длъжност от 2014 г. Деница Сачева, която беше заместник-министър на труда и социалната политика по време на втория кабинет на Борисов, поема поста в Министерството на образованието и науката. Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията става Димитър Геновски. Дълги години той е заместник-изпълнителен директор в "Български пощи" ЕАД. Магистър е по икономика от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Амелия Гешева е назначена за заместник-министър на културата..." - в. "Стандарт".

"Стари кадри продължават да попълват местата за зам.-министри по ведомствата, личи и от вчерашната партида назначения. Деница Сачева става зам.-министър на образованието. Това ще е третото министерство, в което тя заема висок пост. В предишния кабинет "Борисов" Сачева беше зам. социален министър, а в кабинета "Костов" - началник на кабинета на здравния министър тогава Илко Семерджиев. Сачева е била и преподавател по политически комуникации в Нов български университет, основател и изпълнителен директор на пиар агенция и председател на управителния съвет на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. В екоминистерството пък е преназначен Красимир Живков, който заема тази длъжност от 2014 г..." - в. "Сега"

Чистката в БСП също е сред темите на всекидневниците.

"Поредна схватка за утвърждаване на лидерството на Корнелия Нинова и низвергване на нейни бивши съратници. Такъв се очертава да е пленумът на БСП, който ще се проведе в неделя. Страстите около заседанието текат от седмици. Причината е, че то ще трябва да лиши настоящи депутати от членство в Изпълнителното бюро. Още при избирането си за лидер, Нинова заяви, че е против съвместяването на партийни и държавни постове, след което обеща народните представители да не са в тясното ръководство на БСП. Сега обаче се оказва, че някои от тях ще останат като "мост между партията и парламентарната група". Най-вероятно това ще бъдат заместниците на Нинова в ПГ Драгомир Стойнев и Крум Зарков, както и организационният секретар Кирил Добрев. Всички те са сред най-близките хора на Нинова. За сметка на това се очаква от Изпълнителното бюро да изпаднат Красимир Янков, Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Иван Ченчев и Стоян Мирчев. Според формалната процедура промените зависят от Националния съвет, Нинова само отправя предложения до него. Ясно е обаче, че решенията ще бъдат плод на предварителни договорки между лагерите в партията..." - в. "Сега".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече в партията да има напрежение преди пленума, на който трябва да бъде разгледано нейното предложение за промени в Изпълнителното бюро. "Няма напрежение", каза Нинова пред журналисти в Народното събрание. На въпрос по какви критерии ще се реши кои депутати да останат в ръководството на партията, Нинова заяви: "Всичко останало ще научите в неделя"." - в. "Труд".

Вестниците продължават да следят и случаите с унищожени дюни по Черноморието.

"150 квадратни метра дюни на Слънчев бряг са изчезнали. Взети са проби с джипиес и се налага да се види дали те са част от концесионната площ или не. Дюните обаче не са в защитената територия. Това каза пред БТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той допълни, че в момента джипиес данните се сравняват с картографията от Агенцията по кадастъра, за да се види какво точно е изчезнало. МОСВ ще извърши констатациите и ще предостави данните на контролния орган. Относно дюните на "Оазис" Димов заяви, че се очаква утре или в понеделник да бъдат готови резултатите от проверката и едва тогава ще излязат с официално съобщение..." - в. "Труд".

"Няма нарушение на закона на плажа "къмпинг Оазис", където преди дни граждани сигнализираха за изравнени дюни от багер. Това констатират на проверката на място експертите на Министерството на туризма, съобщава пресцентърът на ведомството. Проверката е извършена съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Обединена специализирана карта на морските плажове и видове дюни. Резултатите от инспекцията показват, че фигуриращите в картата неподвижни дюни с тревна растителност - т.нар. сиви дюни съществуват, не са разрушени и концесионерът на плажа не е извършил забранени от закона действия. На територията обаче съществуват и зараждащи се подвижни дюни, които не попадат в забранителния списък за разрушаване на закона за устройство на Черноморието. Проверяващите от министерството са констатирали, че те не са разрушени, но има промяна в терена и следи от нараняване на дюните. Към момента не е установен извършител, нито периода, в който е реализирано това действие. Резултатите ще бъдат изпратени до компетентните органи за разследване на случая..." - в. "Дневник".