Забрана. 

"Труд":

Забраната за консумация на водата в Хасково остава

Остава забраната водата в Хасково да се използва за пиене и готвене. Мярката беше наложена преди месец, когато изследванията отчетоха завишени количества на уран и алфа активност.

Последните изследвания показват, че уранът вече е в норма, но алфа активността е многократно по-висока от допустимите стойности, информира БНР.

Осем тона минерална вода дневно на стойност 2 700 лева се изразходва в детските градини, училищата и социалните заведения в града, като разходите се поемат от общината.

 

Европредседателство. 

"Монитор":

Службите за сигурност спъвали ремонта на НДК

 

Нашите служби за сигурност поставили нови изисквания за ремонта на Зала 3 в НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, вследствие на което се получило забавяне в приемането на проекта. Това съобщи Ивелина Кючукова, ръководител на направление "Програма и реализация".

Тя поясни, че експерти два месеца и половина изготвяли съветите си и поискали допълнителни преградни стени, повече видеокамери и пр. Останалите препоръки били от гледна точка на сигурност, инфраструктура, комуникации и трябвало да се синхронизират с основния работен проект. Това предполагало актуализация на бюджета. Оказало се обаче, че финалната сума за ремонта ще стане публична, когато бъде приет и самия проект.

"Смятаме, че няма да се забавим със сроковете за преустройството на НДК за нуждите на председателството", заяви още Кючукова, но допълни, че все пак може да се наложи месец да се удължи срока, което означава "октомври, вместо септември".

 

Доходи. 

"Сега:

МФ: Минималната заплата от 1 януари 2018 г. ще е 510 лв.

В средносрочен план се предвижда увеличаване размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Това се посочва в публикувания проект на средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. С документа са определени средносрочните цели на фискалната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси правила, ограничения и основни принципи за управление на публичните финанси, определят се и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за следващите три години.

Разработването на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. стартира в рамките на мандата на служебно правителство, което заяви своята ангажираност да запази като основен приоритет поддържането на макроикономическата и финансова стабилност на страната.

 

Спор. 

"Труд":

Лекарският съюз готов да даде касата на съд

 

Българският лекарски съюз (БЛС) обяви готовност да заведе дело срещу здравната каса, ако тя не се разплати в най-кратки срокове с болничните заведения за надлимитната им дейност. Става въпрос за преразхода, който лечебните заведения са направили, за да лекуват пациенти. По данни на НЗОК изразходваните за това средства до април 2017 г. вече са 34 млн. лв.

По време на среща в сряда, 10 май, между ръководството на касата, БЛС и асоциациите на частните и държавните болници в страната съсловната организация настоя да бъдат изплатени всички суми за периода април 2016 - април 2017 г.

 

Заплати. 

"Монитор":

Плащат половин заплата на миньорите от Бобов дол

Половината от заплатите си за март ще получат миньорите от Бобов дол, които по-рано днес отново излязоха на протест заради забавени трудови възнаграждения в продължение на два месеца. Те прекратиха митинга, след като са получили уверения, че част от парите ще им бъдат изплатени до края на деня.

Десетки недоволни подземни работници от нощната и от първа смяна започнаха спонтанен протест сутринта пред централното управление заради забавени плащания. Заради новата вълна от недоволство трудови инспектори от Кюстендил заминаха за Бобов дол. Те ще проверят и ситуацията в ТЕЦ-а заради сигнали, че там също не се плаща редовно.