Технологичният американски гигант Microsoft е провел разследване на забъркването на съоснователя на компанията Бил Гейтс със служителка преди почти 20 години, след като през 2019 г. на компанията ѝ е било казано, че той се е опитал да започне романтична връзка с жената, съобщиха от компанията, цитирани от "Ройтерс".

Microsoft уточниха, че са получили известие през втората половина на 2019 г., че Гейтс "се е опитал да започне интимни отношения със служител на компанията през 2000 г.", уточни говорител на Microsoft в изявление.

"Комисия на Управителния съвет разгледа казуса, подпомогнат от външна адвокатска кантора за провеждане на задълбочено разследване. По време на разследването Microsoft оказа широка подкрепа на служителката, който изрази загрижеността", се казва в изявлението.

Развод за $130 милиарда: Гейтс

Развод за $130 милиарда: Гейтс

Какво ще се случи с едноименната фондация?

"Уолстрийт джърнъл" написа вчера, че управителният съвет на Microsoft е решил, че забъркването на Гейтс със служителката е било неуместно и той е трябвало да се оттегли през 2020 г., позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Говорителят на Microsoft отказа да коментира дали управителният съвет е решил, че Гейтс трябва да си ходи.

В изявление пред "Уолстрийт джърнъл" говорител на Гейтс е казал, че решението му да напусне борда на Microsoft няма нищо общо със забъркването му със служителка.

"Имаше афера преди почти 20 години, която приключи по приятелски начин. Решението на Бил да излезе от управителния съвет по никакъв начин не беше свързано с този въпрос", се казва в изявлението, като се допълва: "Всъщност той беше изразил интерес да отдели повече време за своята филантропия, започвайки няколко години по-рано."

Говорител на фондация "Гейтс" е уверил пред "Ройтерс", че тя заставала зад изявлението пред вестника.

Милиардерът, който е съосновател на Microsoft през 1975 г. и беше неин изпълнителен директор до 2000 г., обяви през март 2020 г., че се оттегля от управителния съвет, за да се съсредоточи повече върху филантропията.

Гейтс и съпругата му Мелинда подадоха молба за развод по-рано този месец след 27 години брак.