24 часа

Най-много легла за заразени осигурени в Плевен - 150, във Враца нямат персонал

Всички болници да отделят помещения, персонал и апаратура само за болни с коронавирус, нареди на брифинг преди дни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчииски.

С помощта на кореспондентите си "24 часа" проучи кои болници имат готовност, в каква степен и къде са затруднени.

Проблемна е болницата във Враца, където още няма инфекциозно отделение за заразените с коронавирус. Шефът д-р Петър Керемедчиев каза, че стаите се оборудват, но е трудно да осигури медицинския персонал. Засега болните от Враца се препращат в болницата в Бяла Слатина, където има инфекциозно отделение.

Труд

МВР ще може да ни следи и след кризата с коронавируса

MВР ще може да ни следи, където и да сме и след извънредното положение. Това следва от последните законови промени, около които се завихриха спорове.

Вътрешният министър Младен Маринов отхвърли обвиненията, че полицията може да злоупотреби с получения по Закона за извънредното положение безконтролен достъп до телефоните и интернета на гражданите.

"Това се прилага само за локализиране на някой, отклонил се от карантина и по процедура, която минава през съдебен контрол. Няма опасност да се наруши неприкосновеността на личността и свободното придвижване" каза той пред БНТ. Според него "мярката се отнася само до карантираните лица, срещу които има образувани досъдебни производства".

Монитор

Владимир Каролев с две обвинения

Владимир Каролев вече е обвиняем, съобщи БНТ. Повдигнати са му две обвинения - едното е за нарушаване на карантината.

Второто е за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни.

Владимир Каролев ще бъде освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Сега

Броят на заразените нарасна до 242 души

22 нови случая на заразени с коронавируса са регистрирани през деня, съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на следобедния си брифинг. С това общият брой на болните в страната нарасна до 242 души.

Повечето от болните - 16, са в София. По един заразен има в Сливен и Плевен, и по двама в Пловдив и Благоевград. Вирусът за първи път навлиза в Сливен, болните в столицата нямат нищо общо помежду си, уточни шефът на оперативния щаб.

"Продължаваме много плавно да катерим, което е резултат на това, че са рестриктивни мерките", обрисува той ситуацията. Като доказателство извади диаграма, сравняваща разпространението на болестта в България и Белгия, която била в полза на нашата страна.

Капитал

Заводи, строители, търговци ще могат да кандидатстват за помощ от 60% от заплатите

Значително се разширява кръга от фирми, които ще могат да получават като компенсации от държавата по 60% от брутните заплати на служителите си. Това предвижда преработеният вариант на правителственото постановление за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, с който "Капитал" разполага.

Освен това помощта ще може да се ползва не само от компании, чиято дейност е спряла след заповед на държавен орган, както се предвиждаше по-рано, но и с решение на собственика.

Дума

Учениците без оценки, но с нови уроци до 13 април

Учениците ще продължат с виртуалното училище от вкъщи поне до 13 април. През следващите дни учителите трябва да спрат преговора и да започнат да преподават нов материал.

Това е записано в указанията на министъра на образованието Красимир Вълчев, които са изпратени до директорите чрез регионалните управления по образованието.

Седемте насоки към преподавателите включват да се редуват уроци за упражнения, повторение, обобщение, както и преподаването на нови знания чрез синхронна и асинхронна форма.

Препоръчва се по-пълноценно използване на възможностите на проектно-базираното обучение.

На учениците се поставя конкретна задача - дневна, седмична или с по-дълъг срок, която може да бъде изпълнена само след предварителна подготовка като търсене, подбор, анализ и използване на информация от различни източници.