Избори. 

"Дума":

Напрежение за вота заради машинното гласуване

Решението на ВАС да се гласува машинно във всички избирателни секции предизвика напрежение сред експерти, институции и политически сили. Тези, които жалиха решението на ЦИК, искат да спънат изборния процес по партийни съображения и интереси и успяха да го направят, заяви проф. Петър Киров. "От дясната формация "Нова република" объркват нарочно, пречат и заплитат вота в съдебен процес. Те действат на принципа: "Картаген трябва да бъде разрушен!", независимо какво става в държавата. Така се трасира саботаж на изборите и резултатите ще бъдат атакувани в КС", подчерта той.

Служебното правителство обяви, че уважава решението на ВАС и план-сметката за вота ще бъде коригирана.

 

Уволнение. 

"Монитор"

Уволниха подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева 

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева е уволнена, съобщиха от финансово-осигурителната институция. От там обаче не пожелаха да коментират с какви мотиви тя е освободена от длъжността.

Кръстева също не вдига телефона си за коментар.

Тя стана подуправител през 2015 г., след като дотогавашният подуправител д-р Димитър Петров напусна по свое желание касата. Тогава той обясни, че има различия във вижданията за лекарствената политика, провеждана от бившия министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

 

Оставка. 

"24 Часа':

Няма кой да приеме оставката на Порожанов

Шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов подаде оставка, но остава на поста си. Причината е, че няма кой да я приеме. По закон изпълнителният директор се освобождава от Управителния съвет на фонд "Земеделие". А той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени, обясниха източници от земеделското министерство. Съставът на УС е от 11 членове, като 8 са зам.-министри. "Такава е процедурата, продължавам да си изпълнявам задълженията и в момента подписвам документи", потвърди пред "24 часа" Румен Порожанов. Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков поиска официално оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция Румен Порожанов, по време на среща в МЗХ, съобщиха по-рано днес от министерството на земеделието. "Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд "Земеделие", съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", обясни позицията си проф. Бозуков. Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

 

Замърсяване. 

"Труд":

"Хиподрума" и "Надежда" номер 1 по мръсен въздух

Най-мръсен въздух дишат жителите на столичните райони "Хиподрума", "Надежда" и "Павлово". Това сочат последните данни за количеството фини прахови частици на Изпълнителната агенция за околна среда, предоставени на "Труд".

Към края на януари са отчетени завишени стойности на запрашаване, които достигат трайно до пет-шест пъти над нормата от 50 µg/m3 за 24 ч. На 28-и и 29-и най-прашно е било в района на "Хиподрума", твърдят експертите, които следят в реално време качеството на въздуха. В следващите два дни първенци по вредни вещества се оказват "Надежда" и "Павлово". Според данните за периода 31 януари - 1 февруари в двата района фините прахови частици са над 300 µg/m3 при норма от 50 µg/m3. Най-високи са стойностите по обед между 11 и 13 ч, стойностите скачат рязко и след пиковите часове за трафика в столицата и остават такива за цялата нощ.

 

 

Статистика. 

"Сега":

Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол

 

Българските тийнейджъри изпъкват сред връстниците си по света с предни позиции в редица вредни навици. Заемаме водещо място по употреба на алкохол и цигари, отличници сме и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15-годишните ни момчета са номер 1 за първи сексуален контакт на тази възраст. Тревожните данни са от международно изследване от 2013/14 г. на здравето и здравното поведение на юношите сред 43 държави от Европа, Канада и САЩ. У нас то е осъществено от Института за изследване на населението и човека на БАН и научен център "Психология и здраве", в партньорство с УНИЦЕФ и Световната здравна организация. От агенция "Сова-Харис" са анкетирали 4796 ученици в 5-и, 7-и и 9-и клас от 163 училища.