Мигранти.

"Дума":

Нараства броят на непридружени деца мигранти, жертва на трафик

Има изключително голямо нарастване на непридружените деца, които фактически са жертва на трафик, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференция, организирана от Съвета на Европа за изработването на Стратегия за правата на детето за периода 2016-2021 г. Конференцията е под наслов "Достигане на висини за правата на детето".

Според Калфин по данни от преди няколко месеца у нас на тримесечие са пристигали по 1500 деца, непридружени от родителите си, а останалите идват в групи със съседи или по-широко семейство, но нямат легално формален представител.
Социалният министър заяви още, че сред старите предизвикателства пред всички общества е темата за детската бедност, тъй като тя предопределя бъдеща маргинализация на децата. По думите му профилът на тези деца в България е свързан с ниско образование на родителите. Като успех за страната ни той отчете и развитието на приемната грижа. В социалното министерство се работи и по проект за детско правосъдие, стана ясно вчера.
 

 

Извинение.

"Монитор":

Министър Москов се извини на джипитата

Здравният министър Петър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са били взимани предвид и не са били дискутирани при изготвяне на реформите в здравеопазването.

Този проблем вече бил изчистен, защото среща с джипитата е осъществена, макар и "при тежки и екстремни условия," посочи д-р Москов.

Независимо, че личните лекари обявиха, че спират протестните действия от понеделник, тези от Пловдив заявиха, че подкрепят свикваните от Българския лекарски съюз протести в сряда.

Подкрепяме протестите, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари там д-р Александър Калайджиев. Оставено е на свободния избор на колегите, който иска да подкрепи лекарите от болничната помощ, да го направи, каза той. 

 

Нападение. 

"24 Часа":

Пребитият от маскирани травматолог проф. Станчев губи окото си 

Маскирани бандити пребиха с метални пръти проф. Стефан Станчев във вторник сутринта близо до дома му в столичния кв. “Белите брези”.

След няколко часа борба за живота му състоянието на жертвата се подобрява, но вероятно ще изгуби окото си, казват колегите му.

Проф. Станчев е началник на Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия в болница “Света Анна” и преподавател в Медицинския университет.

58-годишният мъж излязъл рано сутринта с кучето си от бл. 2 до бул. “България”, където живее. Минал през безистена на съседния блок и се запътил към градинката наблизо. Докато минавал по тротоара, пред квартален магазин двама маскирани го нападнали и започнали да го налагат по главата и тялото с метални пръти. Часове след нападението още личаха кървавите локви на мястото.

 

СЕМ.

"Сега":

Мария Стоянова е избрана за и.д. председател на СЕМ


Мария Стоянова е избрана за изпълняващ длъжността председател на СЕМ. Това реши на свое заседание Съветът за електронни медии (СЕМ). Тя бе избрана с 4 гласа “за”, информират от пресцентъра на СЕМ
Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/, разказва сайта на регулатора. Започва кариера си през 1995 г. в "Дарик радио". Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа Академия в Австрия, работи като кореспондент на "Дарик радио" от алпийската република.
В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген“ Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността“.