Всекидневниците съобщават за разбитата престъпна група, ръководена от сина на Йосиф Йосифов.

"Организирана престъпна наркогрупа, ръководена от сина на Йосиф Йосифов, с прякор Костинбродския, е готвела побои и дори убийства на магистрати и полицаи. Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, който даде брифинг в Съдебната палата заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов. "13 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, 4 други се издирват", каза Иван Гешев, цитиран от "Фокус". "Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от 2-3 месеца. Става въпрос за организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават. Като вторичен продукт от това е, че принуждават лица, включително и непълнолетни и малолетни, да продават наркотични вещества за тази група, както и, че тази група е съставила списък със служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са планирали, според доказателствата, с които разполагаме до момента, телесни повреди, включително и убийства, заради това, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, обвиняеми и подсъдими по които са членове на тази организирана престъпна група, а и не само. Тоест затова, че са си вършили, както трябва работата", обясни прокурор Гешев..." - в. "Стандарт".

"Арестувани са 10 души, членове на организирана престъпна наркогрупа, ръководена от сина на Йосиф Йосифов, с прякор Йоско Костинбродския, която е готвела побои и дори убийства на магистрати и полицаи. Причината била, че полицаите и прокурорите не вземали пари и не прекратявали разследванията. Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от БНР, на специална пресконференция по темата. В прессъобщението на МВР се съобщава, че разследващите са действали "с хирургическа точност" и като "добре смазана машина" при разкриването на престъпната група. Предоставени са и снимки - на пистолет, кутия с дребни монети и лист от ученическа тетрадка с думите "пица мах", числа и задрасквания. Двама прокурори от спецпрокуратурата и няколко полицейски служители са били в списъка й, каза Гешев, но отказа да назове имената на набелязаните. Всички те обаче са работили по дела, свързани с членове на групата, която отдавна е известна на разследващите. Магистратите и полицаите са попаднали в списъка, защото по думите на шефа на спецпрокуратурата и на главния секретар на МВР Младен Маринов работели съвестно и не вземали пари, за да се прекратяват делата им. Затова физическото им отстраняване било единственият начин на групата да ги неутрализира. В групата влизат 17 души, 10 от които са в ареста от събота, трима са там по други дела, четирима се издирват..." - в. "Дневник".

"Синът на популярния кримигерой Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския - Иван, е бил лидер на банда, продавала дрога и подготвяла побоища и убийства на полицаи и прокурори, които са ги разследвали. Това обяви на брифинг в понеделник шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. 12 човека са арестувани на връх Шипка, обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Един вече е в ареста по друго дело, а 4-ма се издирват. Акцията изненадала групата, която се събрала на "оперативка" до историческото място. Бандата попаднала в полезрението на антимафиотите преди около година. Тя разпространявала дрога в софийските квартали и принуждавала непълнолетни и дори малолетни да продават за нея. Ако някой откажел, го пребивали. Опитали със сила да превземат наркопазара в София и околните градове. "Преди около 2 месеца постъпи оперативна информация, че въпросните лица планират насилствени действия спрямо служители от ГДБОП, Националната полиция и прокурори от Специализираната прокуратура", посочи Спиридонов. "В последните дни беше изключително трудно да продължаваме да ги държим под контрол и именно поради тази причина се предприеха действия за залавянето", допълни той. По думите му действията по време на операцията били извършени с "хирургична точност". "Тези служители на МВР и Специализираната прокуратура са работили активно върху досъдебни производства, по които обвиняеми и подсъдими са членове на тази група. Свидетелят говори за това, че полицаите и прокурорите не вземали пари и нямало друг начин да се оправят с тях", обясни Гешев. Той посочи, че сред набелязаните за мишени са служители от Национална полиция и СДВР. Един от служителите на СДВР дори бил проследяван, за да се установят навиците му. Затова се наложило групата да бъде задържана по-бързо..." - в. "24 часа".

Вестниците във вторник съобщават също, че 1000 язовира имат нужда от ремонт.

"1000 язовира в страната се нуждаят от ремонт, а държавата е иззела част от функциите на местната власт по контрола, за да се предотвратят трагедии за хората. Това съобщи зам.-директорът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов в ефира на "Нова телевизия". "Сега ще започнем кампания по освобождаването на водните обеми на язовирите, които са се повишили вследствие на наводненията. Но за нас най-голям проблем в случая представляваха каскадните язовири. Имаме 291 каскади в България. Денонощно ги държим под контрол", добави Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. "Промените, които настъпиха в природата, особено с глобалното затопляне, започваме да ги усещаме. Това, което стана в Камено, в Гърция и в Румъния, трябва да ни накара да се замислим как да бъдем по-отговорни", каза още той." - в. "Дневник".

От сериозен ремонт имат нужда около 1000 язовира в страната. Това обяви зам.- директорът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов... Средствата ще дойдат от държавата. Засега обаче не е ясно точно колко пари ще са необходими за ремонтите. Изявлението на шефа на агенцията идва на фона на проливните дъждове в последните дни, които причиниха щети в много населени места. В някои от тях хората подозират, че бедата е дошла именно от преливащи язовири. Вече е започнало освобождаване на водните обеми на язовирите, които са се повишили вследствие на наводненията. Най-проблемни са каскадните язовири, допълни Кирил Войнов. У нас има 291 каскади, но те денонощно се държат под контрол, тъй като при скъсване на стената на един язовир могат да станат необратими промени, обясни той. В края на миналата седмица след проливните дъждове е имало преливане на някои водоеми, сред които "Мрамор", "Иваняне", "Суходол" и др. Според Войнов обаче това не било фатално, тъй като през цялото време е имало контрол от страна на собствениците. В 80% от случаите това са кметовете, тъй като става дума за общински водоеми. Това не пречи да има кметове с по 40 акта за нарушения при стопанисването на водоемите, призна зам.-директорът на ДАМТН. Според Войнов от 23 години, когато язовирите са дадени за стопанисване на общините, те "не са обръщали внимание и не са се чувствали собственици". Едва от 2 години и половина насам е създадена Главна дирекцията за надзор на язовирните стени и съоръженията, "която си върши работата", допълни Войнов. По негови думи фактът, че нито една стена не се е скъсала след пороите, значел, че държавните институции работят и превантивно. "Промените, които настъпиха в природата, особено с глобалното затопляне, започват да се усещат. Това, което стана в Камено, в Гърция и в Румъния, трябва да ни накара да се замислим как да бъдем по-отговорни", допълни още той. Проблемът с водоемите в страната се задълбочава все повече. 10% от язовирите в България са били опасни, показва графика от края на 2017 г. , подготвена от прокуратурата. Както в. "Сега" писа тогава, опасните водоеми са били оставени да се рушат и през последните три години никой не е поел контрола над собствениците. Прокурорската проверка тогава установи, че 205 са опасните язовири в страната, за които има "най-висока степен на неизправност и същевременно заплаха за населението"..." - в. "Сега".

Проблемите на хората с увреждания също са сред актуалните теми.

"Нов трус в социалната сфера - в разгара на протести, скандали и оставки министерството промени размера на помощите за част от изделията за хората с увреждания, съобщава bTV. В някои случаи сумите са драстично орязани заради съмнения за злоупотреби. Държавата дава около 50 милиона лева годишно за изделия. Списъкът с помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания и социалните помощи за тях не са променяни от повече от 10 години. Сега със заповед на социалния министър Бисер Петков са въведени промени, които шокираха и хората с увреждания, и търговците. За част от изделията сумите са драстично намалени - като за най-масовите слухови апарати, антидекубиталните възглавници и дюшеци. Илиян Радев е с увреден слух от дете. Казва, че социалната помощ за качествените слухови апарати е недостатъчна и че е очаквал с промените държавата да намали доплащането, което хората правят. Вместо това се орязва помощта за най-масовите апарати - от 406 на 170 лева. "Надеждите ни са попарени, особено на хората, които очакваме някаква помощ за доплащането", заяви Илиян Радев..." - в. "Труд".

"И придружителите на хора с увреждания няма да плащат "вход" в музея, когато водят своя близък или дете на посещение. Такива промени са заложени във внесения в петък в парламента от МС законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство. Досега хората с увреждания бяха освободени от задължението да купуват билет, но в повечето случаи посещението им бе осуетявано или затруднено заради това, че те няма как сами да го посетят, а придружителят им трябваше да си купи редовен билет. Допълнението е вследствие на мярка в Националната стратегия за хората с увреждания 2016-2020, Приоритет № 6 "Осигуряване на достъп до спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот" и въз основа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Концепцията предвижда промени в нормативната уредба, свързани с осигуряването на безплатен вход и за придружителите на хора с увреждания при посещенията им в музеите. Промените в Закона за културното наследство редуцират правото на безплатен вход в музеите от един път в седмицата на един ден месечно. Такива безплатни посещения са предимно за постоянните експозиции, а не за гостуващите изложби.
Вносителите изтъкват, че музеите калкулират голяма загуба от този един безплатен ден за посещение седмично. Губят се приходи заради големия поток от посетители и фирми, които водят туристи основно в дните за безплатен вход, е записано в мотивите. Безплатният вход в музеите като политика за достъп до културното наследство се запазва, като музеите ще посочват публично, както и досега, освен определения ден за безплатен вход и на кои други дати през годината ще се осигури безплатен вход, както и кои категории посетители могат да влизат безплатно. До момента тази практика се прилага успешно в дните на национални празници и на други значими дати или събития, посочват от МС..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците информират също, че няма да има промени в матурите по български език след 7 клас.

"Догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата, това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана Мая Манолова, която изпрати препоръка на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод готвените промени за провеждане на изпитите за националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ след завършване на VII клас. В институцията на обществения защитник са постъпили десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които заявяват категоричната си позиция срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас. На 6 юни т.г. от МОН обявиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети. Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. "Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него", пишат те. Родителите са категорични, че е резонно, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници - набор 2007 г. В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверява, че "експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас". В препоръката си до министър Вълчев Манолова обаче акцентира, че "отсрочката" трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да имат време да се подготвят. "Смятам, че освен обхвата на учениците в училище, е много важно да се работи за постигане на по-високо качество на образователния процес и за увеличаване постиженията на учениците. Мисля, че това няма да се получи, като непрекъснато и в движение се правят промени, които водят до недоволство сред учители, ученици и родители", подчертава още омбудсманът." - в. "Сега".

"Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод готвените промени за провеждане на изпитите за националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ след завършване на VII клас, съобщават от пресцентъра на омбудсмана. В институцията на обществения защитник са постъпили десетки жалби... На 6 юни т.г. от МОН обявиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети. Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. "Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него", пишат те. Родителите са категорични, че е резонно, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници - набор 2007 г. В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверява, че "експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас". В препоръката си до министър Вълчев Манолова обаче акцентира, че "отсрочката" трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да имат време да се подготвят. "Смятам, че освен обхвата на учениците в училище, е много важно да се работи за постигане на по-високо качество на образователния процес и за увеличаване постиженията на учениците. Мисля, че това няма да се получи, като непрекъснато и в движение се правят промени, които водят до недоволство сред учители, ученици и родители", подчертава още омбудсманът." - в. "Стандарт".