Вестниците в понеделник продължават да следят темата за модернизацията на армията.

"Няма смяна на приоритетите по отновшение на закупуването на нови изтребители за армията, обяви в предаването "Неделя 150" на БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позицията. Това, което е коментирано неведнъж, и това, което той мисли, че коментира, е, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти, свързани с флота и сухопътните сили. И това, което се очаква от ръководството на армията и от военния министър, е, на първо място да представи план как се процедира оттам нататък и след това решение, което имаме от времето на служебния кабинет, как се процедира с решението за придобиване на нов изтребител, както и какво правим по отношение на безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили. Всички тези проекти трябва да вървят. Не мисля, че е поставяно под въпрос, но ако някой е очаквал решението за придобиване на нови изтребител да се случи следващата седмица, няма как да се случи. Дори самото решение от времето на служебното правителство предполага да се преговаря, а това може да отнеме месеци. Освен това, когато говорим за един подобен проект, тук огромно значение има не само качеството на машината, а и куп други детайли - как ще се поддържа тази машина, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество - когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната..." - в. "Труд".

"Развитието на сухопътните сили е по-важно за страната ни в момента, подчерта пред БНР заместник-председателят на ДПС Янко Янков. "България има нужда не от инцидентни ходове в модернизацията. България има нужда от стратегия за модернизация на въоръжените сили. Ако някой, който има възможност да управлява въоръжените сили, независимо кой е и понеже има някакъв интерес - да се купят изтребители или еди какво-си и насочи усилията там, това не е правилният йод. Правилният ход е да се направи стратегически преглед на отбраната да се види с какъв ресурс държавата разполага, всички партии да се ангажират с подкрепа на едни такива основни приоритети, защото те не могат да се реализират за един мандат, и да се направи дългосрочна стратегия за модернизиране на въоръжените сили", каза Янков. "Трябва да ви кажа, че една ескадрила самолети по никакъв начин няма да гарантират националната сигурност на страната. Ние в момента имаме много по-сериозна нужда от повдигане на нивото и постигане на целите на сухопътните войски. Ние на практика нямаме пари. Когато човек няма пари в семейството, първо се купува това, което е най-важното. Виждате, че има огромна разлика отпреди 5 години по отношение на ролята на въоръжените сили. Те сега се налага да опазват границата, утре може терористични действия да има, може да се наложат други неща да вършат. Затова много е важно да се гледа комплексно," смята той..." - в. "Стандарт".

Качеството и цените на храните също са сред водещите теми.

"Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни как ще продължат и приключат проверките на храните, както и сравнението между тяхното качество и това на храните в Европейския съюз. "Изследванията ще бъдат в три аспекта - първо, наблюдение на етикета, има ли разлики в състава, ако има разлики, на какво се дължат те, второ, самият анализ на съставките отговаря ли на описаното на етикета и трето, което не е маловажно, да направим анализ на ценовите равнища, обясни той пред Би Ти Ви. - Проверката ще приключи между 15 и 22 юни, след това, до края на месеца ще направим и ценовия анализ и ще го оповестим." "Тази тема не е от вчера, тя е от години, но е много активно поета през последните няколко месеца. Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база и на лаболаторни изследвания, които направиха и сезираха Европейската комисия за този проблем - едни и същи стоки, под една и съща марка, продавани на западноевропейски, от една страна и на източноевропейски, от друга, с различно качество", допълни Порожанов..." - в. "Стандарт".

"Двойните стандарти при храните бяха една от темите на извънредното заседание на правителството вчера. "Тази тема не е от вчера, тя е от години, но е много активно поета през последните няколко месеца. Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база и на лаболаторни изследвания, които направиха и сезираха Европейската комисия за този проблем - едни и същи стоки, под една и съща марка, продавани на западноевропейски, от една страна и на източноевропейски, от друга, с различно качество", посочи Порожанов. По думите му качеството може да се различава на самия етикет, на който може да се види, че съставките дадена стока, продавана в Западна Европа, може да са различни, в сравнение с тези на идентична стока, продавана у нас. "От австрийски и от немски супермаркети, три на брой, бяха закупени над 30 вида стоки на производители от 7 или 8 държави, като във всяка една от групите има по около 5 производителя и 5 вида стоки. През настоящата седмица ще бъдат закупени идентичните продукти в нашите супермаркети", каза той..." - в. "Сега".

"Резултатите от проверките дали има разлика в качеството на стоките на големи компании, продавани в Западна Европа и в България, ще станат известни между 15 и 22 юни, съобщи в интервю за Би Ти Ви тази сутрин министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Проверката беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като изследване установи разликата в качеството на продуктите, а Вишеградската четворка настоя за спешни мерки. Вчера след свиканото от премиера извънредно работно съвещание, в което беше обсъждана и тази тема, беше оповестено, че ще се проверяват пет групи продукти - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Те ще бъдат сравнени с аналозите си, продавани в Западна Европа, за да се установи дали има разлика в качеството..." - в. "Дневник".

Нарушенията по пътищата и многобройните жертви при катастрофи също са сред актуалните теми.

"Тол cиcтемата индиpектно да контpолиpа и наpyшителите на пътя, този ваpиант cъщо ще бъде обcъден. Целта е да cе намалят жеpтвите на пътя. Това cъобщи в интеpвю за bТV pегионалният миниcтъp Николай Нанков. Сиcтемата ще е cвъpзана c базата данни на МВР , Националната агенция по пpиxодите и митниците, ĸоето ще помага за пpеcичане на контpабандни канали и за pазкpиване на пpеcтъпления по пътищата. Тaкcyването пpез тол cиcтемата ще е за тежĸотоваpни автомобили над 3,5 т. Те ще плащат за изминато pазcтояние, а леĸите автомобили ще cе движат c елеĸтpонни винетĸи за вpеме. Oчaква cе пpиxодите от тях да донеcат допълнителнио 800 млн. лв." - в. "24 часа".

Всекидневниците съобщават и за кончината на Йордан Василев.

"Йордан Василев се събра с любимата си Блага Димитрова Литеpатypният кpитик, cъпpyг на Блага Димитpова, почина в Пpавителcтвената болница. В петък той е пpиет в тежко общо cъcтояние, кaзо диpеĸтоpът на болница "Лозенец" пpоф. Любомиp Спаcов. Ваcилев имал анемия, кaкто и множеcтво пpидpyжаващи заболявания. Пpеди вpеме прекapал два инcyлта..." - в. "24 часа".

"Първият главен редактор на вестник "Демокрация" - писателят Йордан Василев, е починал днес на 82-годишна възраст. Йордан Василев е български литератор и политик. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г. Следва и завършва българска филология в Софийския университет; по време на следването си е изключен от университета след въстанието в Унгария през 1956 г. От 1966 г. започва работа в отдел "Критика" на сп. "Септември". През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. "Литературна мисъл", но и оттам е уволнен. Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски... Хабилитира се през 1990 г. Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. "Демокрация", първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г." - в. "Сега".

"Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение. Депутат във Великото Народно събрание, член на "групата на 39-те". Отказва да подпише новата конституция. Депутат в 36 Народно събрание. Председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е вицепрезидент. Автор е на много книги..." - в. "Труд".

"Василев е известен литературовед, журналист и политик, основател и първи главен редактор на вестник "Демокрация". Беше депутат във Великото Народно събрание и в 36-ото Обикновено Народно събрание. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян, се посочва в статията за него в "Уикипедия"... Василев беше съпруг на известната писателка Блага Димитрова, която беше и първият вицепрезидент в най-новата история, излъчен чрез избори. Димитрова почина през 2003 г. Опелото ще се състои на 1 юни от 14 ч., в столичната църква "Св. София"..." - в. "Дневник".