Новините на турски

 

"24 часа":

Новините на турски - капан за Борисов, пази го Първанов

 

"Подозрението ми е, че е скроен един голям капан за министър-председателя, дано и той да го разбира." Така президентът Георги Първанов вчера коментира предложението на "Атака" за референдум за новините на турски, което ГЕРБ подкрепи. Той уточни, че по принцип не намирал такъв дебат за уместен.

"Такъв референдум ще струва към 20 млн. лв. С тези пари вчера Бойко Борисов откри кампанията на Волен Сидеров за президент", коментира левият депутат Кирил Добрев.

 

 

 

Мерки

 

"Дневник":

Неплатена глоба от КАТ = отказан кредит

 


От 2010 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще събира всички публични и частни държавни вземания, тъй като в нея ще се влее Агенцията за държавни вземания. За гражданите това означава, че цялото им "досие" за глобите ще е на едно място и така например, ако не са платили наказателно постановление от КАТ, може да им бъде отказан банков кредит. Обяснението е в друга промяна - всички документи, необходими за теглене на заем, за участие в търгове, за разрешително за оръжие и други вече ще се издават от НАП. Те са необходими за доказване на чисто данъчно и осигурително минало.

 

 

3 млн. сим-карти без регистрация

 

"Труд":

3 млн. GSM-а млъкват

 

Поне 3 милиона сим карти ще замлъкнат на Нова година, установи проверка на "Труд" в мобилните компании. До 31 декември т.г. всички клиенти с предплатени GSM номера трябва да ги регистрират срещу име и ЕГН. Крайният срок обаче няма да бъде спазен и голяма част от телефоните ще бъдат спрени.

В момента всяка втора сим карта е предплатена. Общият брой на продадените GSM номера на мобилните оператори е около 11 млн. От тях над 5,5 млн. са без данни за притежателя. Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати. В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от още 100 000 българи.

 

 

Затвор за гласуване с чужда карта

 


"Монитор":

Три години затвор за гласуване с чужда карта

 

До три години затвор за депутат, гласувал с чужда карта. Това предложение на група независими народни представители прие вчера парламентът по време на гласуването на поправките в Наказателния кодекс на първо четене.

„Народен представител или общински съветник, който чрез използване на чужда служебна или идентификационна карта за достъп в техническа система за отчитане на гласуването, упражни в съответния орган чуждо право на глас, се наказва с лишаване от свобода до три години", пише в законопроекта. Повторното деяния ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години затвор.

 

 

 Криминално


"Новинар":

Гейзо напуснал България фиктивно


Гейзо от групата на Крокодилите, който е издирван от МВР заради грабежа преди дни на магистрала "Тракия", фиктивно е напуснал страната. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, помолен да коментира интервю на Гейзо в български всекидневник. В него той заявява, че от седмица е в чужбина и няма как да е участвал в грабежа. По данни на нашата гранична система трима от бандата са напуснали страната, включително и Гейзо.

 


"Труд":

 Арест за граничар - ятак на Гейзо

 

Граничен полицай от ГКПП-Калотина беше арестуван по подозрение, че е станал ятак на Евгени Милев-Гейзо, един от братята Крокодили, които полицията издирва след грабеж и престрелка на магистрала "Тракия". Служителят на МВР е регистрирал Гейзо в компютърната система като излизащ от страната, но той въобще не е преминал границата, каза МВР шефът Цветан Цветанов. Във вторник Гейзо заяви пред "Труд", че от 7 дни е в Германия и няма нищо общо с престрелката, в която бе убит бандит.

 

 

Коледни добавки

 

 

"Сега":


Задава се хаос с коледните добавки на пенсионерите

 


Обещанието на премиера Бойко Борисов 1.1 млн. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледните си добавки от 25 лв. в първия работен ден на 2010 г. ще създаде грандиозен следновогодишен хаос. Проблемът е, че 78% от имащите право на добавки, т.е. над 850 000 души, си вземат парите не по банков път, а в пощенските станции. И на практика няма как в един ден да се преведат и разнесат парите, както и да се обслужат толкова хора.

"Раздаването на коледните добавки към пенсиите може само да започне на 4 януари 2010 г., но едва ли ще свърши навсякъде", обясни вчера пред "Сега" изпълнителният директор на "Български пощи" ЕАД Милен Керемедчиев. 4 януари е първият работен ден и тогава Министерството на финансите ще преведе на НОИ необходимите за коледните добавки близо 28 млн. лв.

 

Криза

 


"24 часа":

Кризата в гръцки банки удря България

 

Рекордният бюджетен дефицит на Гърция кара мнозина да предричат, че местните банки ще последват тези от Исландия, пише в. "Файненшъл таймс" в материал, озаглавен "Гърция вижда искрици надежда".

За много инвеститори това черногледство е оправдано - акциите на гръцките банки са паднали с 25 на сто за 4 седмици Понижението продължи и тази седмица заради страховете, че реформаторските мерки, обявени от социалистическото правителство, няма да са достатъчни, за да възстановят доверието в икономиката.

В понеделник рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" обяви, че гръцките банки са изправени пред най-големите рискове в Западна Европа. Според анализаторите необслужваните кредити може да достигнат 9-10% през втората половина на 2010 г. Лошите кредити се отразяват на експанзията на гръцките банки в Югоизточна Европа, се казва в статията. Смята се, че най-засегната е България, следвана от Румъния и Сърбия.

 

 

БГ гражданство

 

"Сега":


Ведомства спорят за българското гражданство на сънародниците ни в САЩ


"Отнемат българското гражданството на сънародниците ни в САЩ", алармира вчера министърът без портфейл Божидар Димитров.

От думите му стана ясно, че на 17 април 2003 г. правителството на НДСВ и ДПС е решило, че страната ни не подкрепя договор от 1924 г. между България и САЩ, според който придобилите с натурализация американско гражданство преди 2003 г. губят българското си гражданство. Това обаче не е изпратено от МВнР на американската страна, твърди Димитров.

Същевременно в интернет се разпространява документ от октомври т.г., подписан от зам.-министъра на правосъдието в момента Жанета Петрова, според който наистина сънародниците ни губят своето гражданство по рождение.

 

 

Темида

 

 

"24 часа":


Юристи: Вече ще убиват и заложниците?

 

Изравняването на наказанието за отвличане с това за убийство ще накара престъпниците да започнат да убиват заложниците си. Премахвайки жертвата, ще намалят риска да ги разкрият.

Това предупредиха юристи по време на 1-ото четене на поправките в Наказателния кодекс. НС прие правителствения проект, който променя към 90 текста от него. По повечето от тях драстично се завишават санкциите, разширяват се и някои състави на престъпления.