Неделните вестници съобщават аз уникални находки на дъното на Черно море.

"44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година. Данните от тях бяха представени на кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите", която се провежда три дни в Ахтопол, съобщи БНР. Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие. Сензацията е кораб от XIII-XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров. "Това са от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море.Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние", коментира той. По време на форума бяха представени и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец..." - в. "24 часа".

"Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, каза Атанас Орачев от Сдружение "Черноморска Странджа": Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина. Тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години. По предложение на Министерството на културата, което беше съобщено от заместник-министър Бони Петрунова, Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут и ще носи името на дългогодишният си ръководител Христина Ангелова, на която беше посветена и провелата се "кръгла маса" в Ахтопол." - в. "Труд".

Очаквано сред водещите теми са президентските избори.

"Камерите за видеонаблюдение, намиращи се в помещенията, в които ще се гласува на изборите на 6 ноември, ще бъдат изключени, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Според прието в петък (21 октомври) решение следва в деня на вота да бъдат изключени всички заснемащи устройства, а обективите им - да бъдат закрити. Решението важи за секциите в цялата страна за времето от 7:00 часа до 20:00 часа, а при при удължаване на изборния ден - и след това, но не по-късно от 21:00 ч. Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава. Контролът за работата на устройствата е възложен на Районните избирателни комисии. Как ще се сгъват бюлетините? С друго решение ЦИК определи как членовете на секционните избирателни комисии ще подават и приемат бюлетините за гласуването за президент и националния референдум. Тяхно задължение е да откъснат пред избирателя бюлетината за президентския вот от кочана, да покажат, че е празна, преди да поставят печат на едно от местата на гърба й и самото сгъване също да бъде извършено пред избирателя, преди той да гласува. Необходимо е също на избирателя да бъде обяснено как да прегъне хартията, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни. Бюлетината първо се сгъва на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, указва ЦИК.Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината. След това бюлетината се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната й страна. Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат на СИК..." - в. "Дневник".

"Според резултатите от проучванията за нагласите от последните дни вероятността някой от кандидатите да набере толкова гласове, че да прескочи 50-процентовата бариера е нищожна. Това каза политологът Димитър Димитров пред "Фокус". Политологът коментира, че са възможни минимални промени в Изборния Кодекс, което означава заличаването в приложение № 2, където е поместена методиката, част от точка 2, с което резултатите ще бъдат приведени към устойчива валидност на бюлетините, в които е отбелязано "не подкрепям никого от кандидатите". По думите му промяната "12 без 5" не е промяната, която може да се отнесе към клас "промени", които се правят по време на изборния процес, защото засяга едно-единствено нещо, крайният протокол, който ще пише ЦИК. "В него тези гласове ще бъдат считани за действителни. На практика ще изчезне и теоретичната възможност да бъде избран кандидат на първи тур", уточни Димитров добави, че по тази причина няма нужда да се мобилизират допълнителни гласоподаватели, за да се изпълни другото изискване на Конституцията - да са гласували повече от половината гласоподаватели спрямо нагласата. По думите му след като е налице такова разпределение, просто на две четения би трябвало да се заличи този текст. "Там се казва, че избрания кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове и тук има една уловка - с изключение на гласовете по член 333, т.1, ал. 7, които са точно тези гласове, т.е от действителни стават недействителни, заради тази част от записите. Приемаме, че съществуването на действителни и недействителни бюлетини е някакъв вид недоразумение, то се изчиства, т.е. изборът на всеки един такъв гласоподавател ще произвежда действителен глас и няма да има проблем - ако искате логически, ако искате етичен", обясни политологът..." - в. "Труд".

"Новият президент ще бъде определен след балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев, единодушни са социолозите. Но този втори тур пък гласовете ще бъдат на кантар... И че на 6 ноември ще станем отново свидетели на поредния сблъсък не толкова на левите и десни електорати, колкото между евроориентираните и на консервативните избиратели... ... на очаквания балотаж на 13 ноември сега може да се случи всичко. Защото все още твърде много хора са именно това, което социолозите и политолозите определят съвсем правилно като ляво националистически електорат. Който си обича Москва, мрази или най-малко е скептичен към Вашингтон и Брюксел, и откровено страда за времето на Тато. А отношението му към хората от Третия свят не е много по-различно от това на американските "ултраси" от южните и западни щати. Този електорат със сигурност може да сложи прът в изборната машина на ГЕРБ, която трябва да изстреля Цецка Цачева към "Дондуков" 2." - в. "Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че МОН премахва задочното обучение по право.

"Край на задочното обучение по право, това предвижда проектът на нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", публикувана за обществено обсъждане. В мотивите към проекта е записано, че студентите по право у нас учат по морално остарял модел, приемът е неоправдано завишен, а по време на обучението си те не получават адекватна подготовка по право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ). Една от промените предвижда специалността "право" да се изучава единствено в редовна форма на обучение. Това се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма..." - в. "Сега".

"Студентите по право у нас учат по морално остарял модел, приемът е неоправдано завишен прием, а по време на обучението си те не получават адекватна подготовка по Право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ). Това са част от мотивите, с които министерството на правосъдието, предлага проект на нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". Проектът е предоставен за обществено обсъждане, съобщиха в петък от правосъдното ведомство. От там уточняват, че е предвидено и мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми. Подобен подробен проект за изменение на наредбата беше изготвен и от екипа на предишния министър на правосъдието Христо Иванов. Една от промените предвижда специалността "Право" да се изучава единствено в редовна форма на обучение. Това се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма. Ще бъде въведена и задължителна дисциплина "Основни права и свободи", която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита. Досега подобен предмет беше свободно избираем (за сметка на спорта, който е задължителен през четирите от петте години следване). "Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване", пишат от правосъдното министерство. Задължителна ще стане и към настоящия момент свободно избираемата дисциплина - "Организация на съдебната система и правозащитните институции". В нея са включени въпросите на устройството и организацията на съдебната власт, адвокатурата, юридическата етика. Според министерството този предмет "има особено значение в контекста на цялостната политика за реформа на съдебната власт и укрепване на правовата държава в България". Ще бъде въведена и задължителна дисциплина "Основни права и свободи", която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита. Досега подобен предмет беше свободно избираем (за сметка на спорта, който е задължителен през четирите от петте години следване). "Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване", пишат от правосъдното министерство." - в. "Дневник".

В. "24 часа" съобщава, че клошарят Любомир Данчев официално е посъдим за опожаряването на тютюневия склад в Пловдив: "Прокуратурата даде на съд Любомир Данчев, разследва и длъжностни лица 44-годишният клошаря Любомир Данчев, който стана причина за изпепеляването на пет сгради в Пловдив на 20 август т.г., е предаден на съд, съобщи окръжната прокуратура. Четири от постройките са бивши тютюневи складове и паметници на културата. Пламъците са тръгнали от една от тях на ул. "Екзарх Йосиф" 13, обитавана от бездомника, и са се прехвърлили върху съседните. Щетите са за 11 784 537 лева. Сградите са собственост на "Р. И. П. А" ООД, "Галакси инвестмънт груп" ООД, "Тотал спорт-2015" ЕООД, "Нордикс инвест" ООД и 11 израелски граждани. Шесторната пожаро-техническа експертиза е показала, че незагасена цигара е предизвикала огненото бедствие. Данчев я хвърлил в кош за боклук в стаята на четвъртия етаж на склада на ул. "Екзарх Йосиф", където се самонастанил. Той бил излязъл навън, когато избухнал пожарът. Първо се запалили хартиените отпадъци в кошчето, а след това и килими, пътеки, мокет и дюшеци в помещението. Заради липса на свеж въздух те тлеели дълго и едва няколко часа по-късно пламъците станали видими. Огънят обхванал покрива на сградата и се разпрострял и върху съседния склад на ул. "Капитан Андреев" 2, който се намира на 2, 5 м разстояние. Със скорост 5 м/минута пожарът обхванал и останалите сгради, като се усилил след рухването на изгорелите покриви. Според обвинението Любомир Данчев е запалил пожара по непредпазливост. През 2000 и 2008 г. са изгорели други две къщи, в които той живеел. По делото са разпитани 45 свидетели и са изготвени множество експертизи. Събирани са и доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи опожарените паметници на културата. Материалите са отделени в отделно дело. Разследването по него продължава, уточниха от прокуратурата."