24 май

 

"Сега":

Папската телевизия обърка Борисов с македонския премиер

 

Пореден гаф сътвориха домакините на българския премиер Бойко Борисов по време на вчерашния последен ден от визитата му в Италия. След като го посрещнаха с обърнат трибагреник на летището, а после му натрапиха присъствието на вдовицата на Илия Павлов, вчера телевизията на Ватикана обърка българския премиер с македонския. В репортаж за аудиенцията на Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI бе съобщено, че Светият отец е приел делегация от Македония. Видеото беше разпространено в сайтовете за видеообмен, но малко по-късно достъпът беше блокиран.

Объркването вероятно се дължи на факта, че в събота папа Бенедикт XVI прие и македонска делегация на високо равнище, и то по същия повод - Празника на първославянските апостоли и патрони на Европа братята Кирил и Методий.

 


"Монитор":

Българи и руснаци за първи път заедно на 24 май

 

Българи и руснаци за първи път отпразнуваха заедно Деня на славянската писменост и култура. Епископи от двете страни, както и украински свещеници, се включиха в молебена на гроба на св. Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим вчера. На службата присъстваха премиерът Бойко Борисов и българска правителствена делегация, които бяха на четиридневно официално посещение в Италия и Ватикана.

 

 

Матура

 

 

"Сега":

Темата за матурата изтекла при превода й за слепи

 

Служителят на образователното министерство, който е заподозрян за изтичането на информация за темата на матурата по български език и литература, ще бъде дисциплинарно уволнен, обяви просветният министър Сергей Игнатов. Той предположи, че главният счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Красимир Левтеров е научил темата при прехвърлянето й на брайлова азбука в центъра. По думите на министъра е възможно работите на учениците, които са разполагали с темата, да бъдат анулирани, като се приложи "презумпцията за преписване".

 

 

Социално

 


"24 часа":


Вдигат вноските за пенсия и безработица

 

Вдигането на всички осигурителни вноски до ниво, което да покрие чистия дефицит на Националния осигурителен институт, е категоричното условие, с което КНСБ и "Подкрепа"тръгват в сряда към решителния кръг преговори с правителството за пенсионната реформа, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Подобно е и становището на експертите от националния консултативен съвет, изготвили базата за пенсионна стратегия.

 

 

 

Съвети по време на криза

 


"Стандарт":


Купувайте $, но канадски

 

Шанс за инвеститорите, които се чудят къде да вложат парите си в кризата, е доларът. Но не американският, а канадският, твърдят финансови спецове. Падащото евро, скъпият долар и високата цена на златото принуждава спекулантите да търсят други "острови на спасението" за капитала си. Такива са още австралийският долар, шведската крона и израелският шекел, обяснява финансистът с 20-годишен опит Бисер Манолов. Според него изброените валути са стабилни, защото тези държави в момента вървят към икономическо възстановяване.

 

 

Арести

 

 

"Монитор":


Белезници за килъра на Наглите

 

Соченият за един от най-опасните килъри в страната Валентин Янев-Бореца бе задържан в неделя късно вечерта при спецакция на полицията и прокуратурата. Бандитът, за когото неофициално от МВР се твърди, че е наемен убиец, е бил част и от групата за отвличания на "Наглите". 37-годишният Борец изпълнявал мокрите поръчки на организираната престъпна група на Алексей Петров и е бил особено активен в последните три години. Той е задържан на излизане от столична кръчма, намираща се в квартал "Овча купел".

 

 

Летище "Безмер" - без модернизация

 

 

"Сега":

САЩ и НАТО се отказаха от летище в Безмер

 

САЩ и НАТО се отказаха да дадат пари за модернизация на военното ни летище в Безмер. Преди четири години България даде на Америка да използва същото летище като своя база срещу това там да бъде удължена и разширена пистата, както и да бъде осъвременена системата за контрол на полетите.

 

 

Забрана

 

 

"Дневник":

Дискотеките - забранени за тийнейджъри

 

Депутатите от ГЕРБ забраниха на тийнейджърите (до 18 години) да ходят в дискотеки след 22 часа, дори и с придружител, както им се позволяваше досега. Това стана след драматично и объркано обсъждане на промените в Закона за здравето, които трябва да уредят въпроса с пушенето на обществени места.

До нестандартното решение се стигна, след като мнозинството се оплете в текстовете и прие, че децата нямат право да посещават малки заведения, чиито собственици са решили, че там ще се пуши, както и специалните зали за пушене в по-големите заведения.

 

 

 

Диалект

 

 

 

"Новинар":

Депутатите говорят с тежък диалект

 


Депутатите не успяват да се откъснат от своя диалект, коментираха пред бТВ преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" Надежда Михайлова-Сталянова и Владислав Миланов. Те вече седма поредна година заедно със своите студенти изследват речта на политиците.
Голяма част от народните ни избраници говорят западни диалекти. Много от тях изговарят думите неправилно - мислъ (мисля), благодаръ (благодаря), намалът (намалят), обяснъ (обясня). Други пък говорят меко, което е характерно за източната част на страната. Те често казват „дубрие" вместо „добре", а книжовното „беше" заместват с „беши". Това се наблюдава и в сегашния, и в предишния парламент, сочи изследването.

 

 

 

Слагат восъчни фигури на Царевец

 

 


"Новинар":


Музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец

 

Освен с Балдуиновата крепост историческият хълм Царевец може да се прочуе и като побългарено копие на лондонския музей на Мадам Тюсо. Мегапроект на общината във Велико Търново подготвя там да бъдат изложени 31 восъчни фигури на владетели и исторически личности от Второто българско царство. Парите за уникалното изложение са осигурени от оперативна програма "Регионално развитие". Стойността на проекта е 6,7 млн. лв., а сумата вече е одобрена.