Доходи.

"Сега":

Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина

От 36 на 42 лв. се повишават бонусите за класните ръководители за водене на училищна документация и разговори с родители

Заплатите на учителите ще се увеличат със 17-18% от 1 януари 2020 г. Така най-ниското преподавателско възнаграждение ще премине психологическата бариера от 1000 лв. Това предвижда анексът към колективния трудов договор, подписан от синдикати и работодатели в системата.

Според документа най-ниската основна учителска заплата ще се увеличи от 920 на 1085 лв. Толкова ще са минималните възнаграждения и за психолози, педагогически съветници, ресурсни учители, възпитатели, корепетитори, хореографи и др. Минималните заплати на старши учителите се повишават от 955 на 1120 лв., а на главните учители - от 1005 на 1176 лв. Директорите, чиито заплати са поне 1140 лв., от догодина ще се разписват най-малко срещу 1334 лв.

Здравеопазване.

"Дума":

БЛС иска увеличение на цените на 220 клинични пътеки

Българският лекарски съюз представи своите искания във връзка с новия Национален рамков договор за 2020 година. Сред предложенията са увеличение на цените на 220 клинични пътеки, намаляване на обемите на хоспитализациите с 10 процента, най-малко 30 на сто от приходите на болниците да отиват за работни заплати на висококвалифицираните медицински кадри.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров настоя също лекарите без специалност да работят като лекари, а не като секретарки. В момента те могат само да попълват амбулаторни листове, отбеляза Маджаров.

Работата по този рамков договор не започва от днес, той започна още пред пролетта. За първи път тази година повишихме цените на някои пътеки в невралгични специалности като пулмология, детски болести и други, добави шефът на БЛС.

Той обърна внимание и на проблема с 24 часовото разположение на общопрактикуващите лекари и подчерта, че сегашният механизъм с медицинските центрове и неотложната помощ не работи и е неефективен, тъй като в тях не могат да се правят изследвания и рентгенови снимки.

Според него тази дейност може да премине към болниците, които са с 24 часови дежурства, което ще им донесе повече приходи.

Бюджет.

"24 часа":

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. със 126 гласа "за" и 92 "против". В него се съдържа предложеният от правителството бюджет на съдебната власт за следващата година, предаде БТА.

От БСП и ДПС определиха държавния бюджет за догодина като "повече от същото", цитирайки думи на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/. Левицата оцени проекта като "бюджет на застоя", а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи, и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие.

От ГЕРБ посочиха, че Бюджет 2020 е съобразен с приоритетите на правителството и е поредното спазено обещание към българските граждани, той е изпълним и предвидим и гарантира спокойствие на бизнеса и на хората.

Катастрофа.

"Монитор":

Убитото в Русе петгодишно дете се оказа втора жертва на шофьора

Окръжната прокуратура в Русе привлече днес като обвиняем и арестува за 72 часа шофьора, причинил на 12 ноември смъртта на петгодишното дете в кв. "Долапите". Това съобщиха от прокуратурата.

При справките се оказало, че това не е първи тежък инцидент, причинен от мъжа. 76-годишният П. С. вече бил осъждан два пъти за пътнотранспортни произшествия - при първия инцидент причинил смъртта на друг човек, а при втория пострадалият е получил наранявания, квалифицирани като средна телесна повреда.

Както "Монитор" вече съобщи, сигналът за произшествието бе подаден в 11,32 часа на 12 ноември. Камионът блъска и убива на място пресичащото ул. "Бяла черква" петгодишно момиче. Шофьорът не спира и напуска мястото на произшествието. Около два часа по-късно той и товарният камион "ГАЗ-53" бяха открити от полицията в централната част на Русе.