Поскъпването на парното е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Парното и топлата вода е възможно да поскъпнат с до 7 % от 1 юли. Причината е в поскъпването на газта с 10 %. От Булгаргаз поискаха по-голямо увеличение - с 18 %. Разчетите на експертите в регулатора обаче, показват, че е скокът може да бъде с 10 на 100. Тъй като синьото гориво остава 70 от цената на топлоуслугите, по всяка вероятност цените ще се вдигнат със 7 на 100. Това потвърди Иван Иванов от КЕВР. Окончателното решение ще се вземе на 1 юли, когато ще влязат в сила новите цени. "В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон", обясни Иванов. Регулаторът много внимателно следи котировките на петрола на международните пазари. Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца", уверява председателят на КЕВР." - в. "Стандарт".

"Топлата вода и парното ще поскъпнат със 7% от 1 юли. Токът също ще поскъпне с по-голям процент от очакваното увеличение от средно под 2%, но все още конкретните числа не са определени. Това съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Така само за година цената на парното и топлата вода ще се повиши с повече 30%. Последното драстично повишение бе през април 2017 г., когато топлото поскъпна средно с 22%. Както и преди, така и сега причина за това са новите цени на природния газ. След вчерашното открито обсъждане в КЕВР стана ясно, че увеличението на горивото ще бъде с 10.81%. Първоначално държавната "Булгаргаз" поиска от КЕВР увеличение с 18% и мотивира искането си с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - мазута и газьола. Според регулатора обаче няма основание за това. Експерти на комисията решиха, че дружеството има надвзет приход от 13 млн. лв. за предходен период и сега той трябва да се компенсира. "Надвзетите приходи, на базата на които регулаторът не одобри искането на "Булгаргаз" за новите цени на газа от 1 юли, са само на хартия", възмути се шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той разясни, че те се получават от заявени от клиенти количества, които обаче не са ползвани. Имало и друг проблем - само през второто тримесечие на тази година двата торови завода у нас, които са сред най-големите клиенти на компанията, са изпаднали във форсмажор заради аварии. Заради това те нямало да консумират 70 млн. куб. м природен газ на стойност 25 млн. лева и това щяло да доведе до нова финансова дупка за монополния държавен доставчик. "Ако се натрупат няколко тримесечия, при които КЕВР намалява исканата цена с тези "кухи надвзети приходи", ще бъде застрашена финансовата сигурност на дружеството и изпълнението на лицензионните задължения. При положение че комисията не промени становището си, "Булгаргаз" ще продава природния газ с 30 лева по-евтино спрямо цената на закупуване", изтъкна Николай Павлов. Това не е първият случай, при който КЕВР орязва искането на "Булгаргаз". В края на март например от компанията заплашиха със съд регулатора, тъй като поискаха увеличение от 4.85%, но впоследствие получиха 2.6% от 1 април..." - в. "Сега".

Всекидневниците следят и трусовете в парламентарната група на БСП.

"БСП с депутат по-малко - изключи Спас Панчев, а Димитър Георгиев замрази членство при земеделците, за да остане в лявата група 105:134 - такова се очаква да е съотношението на силите в парламента при гласуването на вота на недоверие в петък. Дебатите по внесения от БСП вот срещу политиката на правителството на Бойко Борисов в сектор "Сигурност" са във вторник, когато депутатите ще се съберат извънредно. Превесът в гласовете е за управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", които ще гласуват "против". "Воля" също вече заяви, че няма да подкрепи вота. 105 гласа се очаква да събере опозицията. Вотът бе внесен от БСП, но и от ДПС ще гласуват "за", защото предлагали тази тема на червените още през януари. "Участието на националисти във властта подкопава националната сигурност", обясни зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев. С депутат по-малко пък остана БСП, след като изключи лидера на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" Спас Панчев. Колегата му Димитър Георгиев обаче замрази членството си при земеделците и остана при БСП. ЗС "Ал. Стамболийски" бе изключена от лявата коалиция, защото на конгрес в събота реши да се яви самостоятелно на местните избори догодина. Панчев остава независим депутат в парламента, но при гласуването на вота в петък ще подкрепи БСП." - в. "24 часа".

"Както се очакваше депутатите земеделци Спас Панчев и Димитър Георгиев бяха изключени от лявата коалиция. На съвместно заседание на Коалиционния съвет на "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" бе взето решение за изключване от коалицията на ЗС "Александър Стамболийски", на основание чл.22 от Коалиционния договор, който гласи: Партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от Коалицията."

Това съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20. До решението се стигна, след като в събота, на Конгреса на земеделците беше потвърдено решението им за самостоятелно явяване на избори, напомнят от червената централа. С бюлетината на "БСП за България" в 44-ото Народно събрание влязоха двама представители на ЗС "Александър Стамболийски" - лидерът на партията Спас Панчев и Димитър Георгиев. "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" заяви, че иска по отношение на конкретни политики да бъдат направени компромиси с ПП ГЕРБ. Единодушно беше отхвърлено това предложение", се казва още в прессъобщението от БСП. В него се посочва, че "участниците в дискусията бяха категорични, че депутатите- представители на ЗС "Александър Стамболийски" трябва да напуснат парламента по морални причини, тъй като вече не са част от коалиция "БСП за България". Според коалиционното споразумение партньорите от "БСП за България" са задължени да участват заедно на всички избори, а ако някой напусне коалицията, се спира и държавната му субсидия. Конгресът на земеделците в събота е взел решение за самостоятелно участие на предстоящите местни избори догодина. Стана ясно още, че Спас Панчев и неговите земеделци са всявали разкол в БСП, влизали са в местни колаборации с ГЕРБ и са гласували червени кметове там, където ги има. "Земеделският съюз винаги е създавал страхотно напрежение в БСП. Те винаги са били "глезеният партньор", коментира пред Епицентър.бг Кирил Добрев..." - в. "Стандарт".

Дигиталната асамблея в столицата също е сред актуалните теми.

"Огромен успех на дигиталната асамблея на Мария Габриел Специалистите по цифрови технологии и политиците от ЕС не спряха да хвалят дигиталната асамблея София 2018, организирана от еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. В двудневния форум, който продължава и утре, се включи и премиерът Бойко Борисов. От Европейската комисия изказаха най-ласкави думи и за българското председателство на Съвета на ЕС." - в. "24 часа".

"Роберто Виола ръководи Генерална дирекция "Свързаност" (DG Connect) към Европейската комисия, който отговаря за комуникационните мрежи, съдържанието и технологиите. Но най-краткото описание той е поставил в профила си в "Туитър" - "кибер любопитен и дигитален мечтател". Опитът му в комуникациите и регулациите е от десетилетия, а работата му днес е непосредствено свързана с тази на зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисар Мария Габриел. В DG CONNECT разработват и прилагат политиката на Еврокомисията за цифрова икономика и общество, изследване и иновации, бизнес и индустрии, култура и медии. С г-н Виола разговаряме в деня, когато в София се открива ключово за цифровото бъдеще на ЕС събитие. Наближава краят на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Започналата днес в София "Цифрова асамблея 2018" ще бъде последното по-значително събитие в програмата. Колко постигнахте през последните 6 месеца във вашия сектор? Помогна ли с нещо това, че именно България е председател през последната половин година? Роберто Виола: Постигнахме впечатляващ напредък под ръководството на българското председателство с политически споразумения по новите правила за телекомуникационния сектор, аудио-визуалните медийни услуги и свободното движение на нелични данни по начин, адекватен за дигиталната епоха. Българското председателство успя и в това да постигне споразумение за европейските суперкомпютри, основавайки платформата EuroHPC. Именно българското председателство ще бъде запомнено с тези постижения, оформящи дигиталното бъдеще на Европа. Коя е най-важната тема, която ще обсъждате в следващите два дни в София? Роберто Виола: В дневния ред има доста теми, включително основни дигитални въпроси като социални медии, киберсигурност, цифрови умения, изкуствен интелект и интернет на нещата. В тазгодишната Цифрова асамблея има и специален фокус върху Западните Балкани и ако трябва да подчертая едно конкретно нещо, това би било Дигиталният дневен ред за Западните Балкани. Това е началото на съвместен процес, който да гарантира, че Западните Балкани печелят от цифровата трансформация и че регионът е адекватно подготвен в дигиталната сфера за присъединяване към европейския съюз..." - в. "Дневник".

Евроинтеграцията на Македония продължава да е във фокуса на всекидневниците.

"Евросъюзът трябва да изпълни обещанието си и да започне преговори за членство на Македония и Албания, каза гръцкият външен министър Никос Коциас в интервю за EurActiv. Според външния министър, ако някои страни имат проблем със "Северна Македония и Албания, трябваше по-рано да кажат", а Франция - която неофициално се сочи за основен противник на началото на преговорите - трябва да промени позицията си, за да избегне дестабилизация на Балканите. Години наред началото на преговорите с Македония бяха блокирани от Гърция заради спора за името, решен на ниво правителства с договор по-рано този месец. Очакваше се днес Атина да уведоми официално ЕС и НАТО, че вече няма да налага вето. В интервюто си Коциас не споменава писмото, с което кабинетът му трябва да направи това. Той обаче ще присъства утре на среща на първите дипломати от ЕС в Люксембург, на което се очаква темата да бъде обсъдена, два дни преди Европейския съвет в Брюксел на 28-29 юни. "Казах на колегите си, че могат да бъдат колкото искат строги. Но не трябва да блокираме перспективата. Страхувам се, че ако не се даде дата за присъединителни преговори на Северна Македония, всички усилия, които направихме с големи жертви и компромиси от двете страни, биха могли да бъдат поставени в опасност", обяснява той, използвайки новото, все още неодобрено на референдум име на страната." - в. "Дневник".

"Пресни домати срещу подкрепа за членство в ЕС предложи външният министър на Република Македония. В Туитър Никола Димитров написа, че всеки, който подкрепи старта на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, ще получи подарък домати. "На онзи, който подкрепи старта на предприсъединителните преговори на Македония с ЕС през следващата седмица, ние обещаваме да изпратим по пощата пакет с пресни домати", заяви Димитров в социалната мрежа, уверявайки, че късметлиите ще получат "най-вкусните домати в света".
Утре (днес - б. р.) външните министри на ЕС ще обсъдят в Люксембург въпроса за разширяването на общността. Република Македония и Албания и се надяват Европа да се съгласи да придвижи процедурата, което да бъде подкрепено и на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Франция и Холандия обаче са срещу плановете на Европейския съюз да започне преговори за членство с Албания и Македония заради опасенията, че решението би могло допълнително да засили настроенията против имиграцията в Общността, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на дипломати от ЕС. Двете страни изпратиха на други правителства от ЕС доклад, в който се изтъква, че липсата на съдебни реформи, ендемичната корупция и организираната престъпност са причини Албания и Македония да не са готови за преговори за членство в ЕС, уточняват дипломати." - в. "Сега".

В. "Труд" съобщава, че сръбските власти са върнали две паметни плочи на сънародниците ни в Босилеград:
"Органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня в присъствието на генералния консул на България в Ниш върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром, избити на 15-16 май 1917 г. Въпросът бе поставен от президента Румен Радев пред президента Александър Вучич при официалното му посещение на 21-22 юни в Белград. Вучич се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Едната паметна плоча бе отнета на 25 май 2017 г. от сръбското МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев. Другата, бе задържана на 11 май т. г. на ГКПП Рибарци-Олтоманци."