„24 часа

България заема френски пазари за износ на жито

Високите средни добиви у нас са показател, че българските зърнопроизводители прилагат агротехнологии, с които са напълно конкурентни и сравними с най-добрите в Европа и света, коментира земеделският министър Десислава Танева. Очаквано отличникът е област Силистра със средно 568 кг/дка. Следват Добрич - 563 кг/дка, Разград - 556 кг/дка, и Русе - 551 кг/дка. За цялата страна средният добив е 494 кг/дка. Това че земеделците стават все по-добри в отглеждането на зърно се подкрепя от фактите, че тази година имаме увеличение в площите, заети с пшеница, от 3%.

 „Труд”

20% свободни места в Алма матер

Софийският университет закъса за студенти. Свободните места по държавна поръчка са 1076 в 64 специалности, което е 20% незаети места.

Най-много са свободните места за редовно обучение по "История". Любопитен детайл е, че и специалността "Право", за която по традиция има много желаещи, този пъти има  47 свободни места за редовно и 37 за задочно обучение. В специалността "Българска филология" има 24 незаети бройки. Малко са били и кандидатите да учат математика.

Все още има незаети 30 места по "Приложна математика" и по 20 за "Математика" и "Математика и информатика".    В същото време големи вузове прибягват до хитрини, за да привлекат студенти. В ТУ-Варна например предлагат един безплатен семестър за първите десет младежи, записали специалност "Машиностроителна техника и технологии".  

 „Стандарт”

По-къса ваканция заради трафика

Много българи съкратиха с един ден ваканцията в Гърция, за да избегнат задръстванията. Още късно снощи трафикът от южната ни съседка се засили. "Отписахме вторник и си тръгнахме още в понеделник, за да не висим с часове по пътя с двете деца", обясни 38-годишният Петър Гавраилов, който почивал на Халкидики.

Очаква се близо 100 000 нашенци да поемат от Гърция към родината днес. Най-големият наплив ще бъде на ГКПП Кулата-Промахон, където в петък опашката към съседските курорти се проточи на повече от 15 км. За да се улесни трафикът, от 14 до 20 ч. днес се забранява движението на тирове по магистралите и основните шосета, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ще има и засилено присъствие на катаджии, за да регулират потока.

„Монитор”        

Грохнала военна техника прашасва в складовете на МО

Грохнала военна техника тъне в прах в складовете на Министерството на отбраната и подчинените му структури, като не успява да намери своята реализация на пазара основно заради административни неуредици. Това става ясно от доклад към финансовия отчет за първата половина на 2016 година на дружеството „Снабдяване и търговия“, което е под шапката на военното министерство и се занимава с реализацията на излишна за армията техника и продукция.

 „Сега”

НЕК пази в тайна как и на кого плаща за ток

Националната електрическа компания (НЕК) пази в тайна на кои производители и как плаща за произведения и изкупен от тях ток. На въпроси на в. "Сега" по Закона за достъп на информация от компанията отказаха да дадат подробности около плащанията си. Оказа се, че и в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма. „Дума”

Има криза на управлението и на ценностите

Има криза на управлението, а в държавата има криза на ценностите, заяви кандидатът за президент ген. Радев. По думите му властта няма ясна, дългосрочна визия как да се развива държавата и няма воля да се вземат държавнически решения. Ген. Радев е категоричен, че това се дължи на срастването на една партия с държавата. Тя държи законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Неин е и президентът. Има успокоение и самодоволство, подчерта той.

Ген. Радев започна предизборната си обиколка от населени места, свързани със Съединението.

Премиерът Борисов ще направи всичко възможно да избегне директен сблъсък с ген. Радев, а това само по себе си е добра оценка за нашия кандидат, коментира Калоян Паргов.

„Капитал дейли”

Бюджет 2017 ще е с малък дефицит и без промяна в данъците

Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя бе категорична, че няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, които левицата представи в началото на новия парламентарния сезон. Според нея идеите на социалистите са популистки и се подхранват от желанието да бъде похарчен огромният фискален резерв, натрупан от сегашното управление. Стоянова прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще е по-нисък от заложените в бюджета 2%, но в същото време допусна, че за догодина отново ще бъде предвиден дефицит, макар и малък, тъй като опитът от първото правителство на ГЕРБ сочел, че рязка консолидация на бюджета води до стагнация на икономиката.