24 часа

Как да оцелеем под прицела на терористи

София, 24 март сутринта, по-малко от 48 часа след бомбения ад в Брюксел, взел повече от 30 жертви, десетки хиляди софиянци, живеещи и работещи в района на кв. “Изток” изтръпнаха на път за офисите си.

Бомба ще избухне в някой от автобусите на градския транспорт, спиращи на хотел “Плиска”, заплашил ден по-рано в следобедните часове мъжки глас на дежурния телефон 112. Предупреждението не е единствено по рода си, защото стотици подобни се приемат всеки месец на спешния телефон. Този път обаче около 22 часа същия ден на официалната си фейсбук страница американското посолство предупреждава, че има сериозна заплаха от терористичен акт в южния жилищен квартал.

„Труд”

Лекарският съюз обяви начало на ефективни протести

Българският лекарски съюз обяви начало на ефективни протестни действия от понеделник, 28-ми март. В позиция, гласувана днес от националния съвет на съсловната организация, се посочва, че БЛС се дистанцира и снема доверието си от ръководството на Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав.

„Стандарт”

Нощна стража за овцете заради Великден

Страх агне пази. Малко повече от месец до Великден и Гергьовден овчарите в Пиринския край се чудят как да опазят стадата си от крадци. Полицията също е нащрек, тъй като в последните години се извършват десетки посегателства над домашни животни в навечерието на двата празника. "Ще има засилено полицейско присъствие в районите на големите ферми за овце и кози, тъй като се крадат масово агнета и ярета. Но няма как да поставим полицай до всяка една кошара в региона", заявиха от полицията в Благоевград.

„Монитор”        

Богаташи завличат общини с наеми и ток

Хора с доходи от близо 1000 лева на месец, собственици на имоти за 100 000 евро или работещи в чужбина нашенци завличат общините с неплатени наеми и битови сметки, докато хиляди социално слаби без дом чакат ред за настаняване в общински жилища. Справката показва, че само в четири областни града - Пазарджик, Велико Търново, Варна и Кюстендил, натрупаните дългове за наеми и сметки са 300 000 лева. Това установи репортерска проверка на „Монитор“. 491 обитатели на общински жилища не са се издължили за наем в община Пазарджик, сочи справка от общинското бюджетно мероприятие „Жилфонд”, където водят на отчет жилищата от фонда.

„Сега”

Личните лекари спират работа от понеделник

От понеделник личните лекари започват ефективен протест, а техни колеги от болничната помощ предупредиха, че също могат да спрат работа. Основната причина е недостатъчното финансиране на здравния сектор.

В понеделник работа спират личните лекари в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. "Нито един от 87-те лични лекари в Кюстендилска област няма да работи с пациенти", увери пред БНТ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в региона д-р Румен Алексов.

„Дума”

Билетът в София става 1,60 лв.

Центърът за градска мобилност предложи вчера цената на билета в София да бъде вдигната с 60% и да стане 1,60 лева. Поскъпване ще има и на талона за 10 пътувания, който от 8 лв. става 12 лева. Глобата за нередовен пътник вероятно ще се вдигне от 20 на 40 лева. От търговското дружество обещаха да се борят с гратисчиите, но не обясниха как точно ще стане това. Затова пък призоваха свидетелите на разправии между гратисчии и контрольори да помагат в спора, защото контролните органи не можели да се справят сами.

 „Капитал”

По следите на златните релси

Есента на 2015 г. Тече строителство на Северната тангента на столицата. Трасето пресича жп линия и проектът предвижда над нея да се издигне мост. На строителя "Главболгарстрой" му трябва специален кран, тъй като обикновен би повредил железния път. Строителят се обръща за помощ към Национална компания "Железопътна инфраструктура". Това е държавният мастодонт, който отговаря за поддръжката на жп линиите и гарите в страната и, предполага се, разполага с необходимата техника. Държавното дружество дава съгласието си да преотстъпи крана си под наем и ГБС започва подготовка, разказват от строителната компания. Няколко дни преди уречената дата обаче от НКЖИ съобщават, че кранът няма да пристигне. Причината - докато е стоял, паркиран в някое от столичните жп депа, някой е откраднал електроинсталацията за стрелата му.

„Новинар”

Билетчето в София става 1,60 лв. от 1 юни

Хартиеното билетче за градския транспорт в София поскъпва с 60 стотинки и става 1,60 лв. от 1 юни. От 8 лв. на 12 лв. скача и цената на талоните за 10 пътувания, които се използват в тролеите, трамваите и автобусите. Картата за всички линии и за една остават без промяна – 50 лв. и 23 лв. Промените в тарифната политика на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) бяха представени от шефа на общинското дружество Симеон Арнаудов. Те са част от проекта за икономическа рамка на транспорта в София за 2016 г., които предстои да бъдат внесени за разглеждане и одобрение в Столичния общински съвет.