Бедствие. 

"Монитор":

Пожарът изпепелява по 20 млн. лв. годишно

Пожарите в страната нанасят щети за 20 милиона лева средно на година, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по горите.

Само от началото на годината вече са изгорели 14 000 дка. От ведомството оценяват преките и непреките щетите от станалите досега 219 пожара средно на 1000 лв. на декар, или към 14 млн. лв. Най-много пожарища е имало в областите Кърджали, Сливен, Стара Загора и Хасково. В една трета от случаите огънят е изпепелил гора, а в останалите - храсти и затревени площи. За същия период на миналата година са били регистрирани 152 пожара със засегнати 2 пъти по-малко площи - 7100 дка.

През една от най-тежките години – 2007-а, са станали почти 1500 пожара и са унищожени 430 000 дка площи. 70 000 дка от тях са гори поразени от т.нар. върхови пожари, разпространяващи се много бързо. Преките нанесени щети тогава се изчисляват на почти 10 млн. лв., но заедно със средствата за почистване на площите, подготовката на почвата и залесяването общите щети надхвърлят 40 милиона.

 

Присъда. 

"Дума":

Испания осъди моряците от кораба "Свети Николай"

Испански съд осъди на затвор от 6 до 10 години българските моряци от кораба "Свети Николай". Всеки от командния състав на кораба е получил присъда за лишаване от свобода от по 10 години. За изпълнителския състав тя е по 6 години и един ден. От решението на съда става ясно, че испанските власти обвиняват общо 31 души за трафика на 2,7 тона кокаин, открити преди 4 години на борда на българския кораб.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу Дойчин Дойчев, собственика на фирмата, наела моряците. Българската прокуратура нямаше никакви доказателства срещу него и магистратите не можаха да помогнат на испанските си колеги. Според информация на близки на моряците Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания иска да наложи и огромни глоби.
Капитанът Иван Станчев е бил принуден да допусне превоза на дрогата, става ясно от неговите показания пред испанския съд. Той твърдял, че първоначално отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче получил обаждане и заплахи за проблеми, ако не участва. Станчев признал пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата. Той не могъл да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не. Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораб OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало по тъмно.

 

НАП. 

"Сега":

Втори месец поред 1 млрд. лева оборот в заведенията и хотелите на морето

Търговските обекти по Черноморските курорти за втори пореден месец са с рекордни обороти. Това отчитат на Националната агенция за приходите (НАП).
Продажбите, които хотелите, дискотеките и магазините по северното и южното крайбрежие са отчели през юли, надхвърлят 1 млрд. лева. Това са показали данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП. Броят на регистрираните касови апарати по морето е нараснал с 10 %.
НАП, МВР и „Митници” в последните два месеца контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. За отчитането на оборотите и издаването на касови бележки следят над 500 данъчни инспектори. Те наблюдават и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия.
Борси и тържища в близост до курортите са подложени на постоянно наблюдение. Там денонощно дежурят служители на „Фискален контрол”.

 

Омбудсман. 

"24 Часа":

Мая Манолова даде дупнишка пирамида на Цацаров

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандално известната „Дупнишка популярна каса", съобщава в. "Стандарт". Сигналът е внесен и в Комисията за финансов надзор, Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция за приходите. Той е за финансови злоупотреби на фалиралата вече кредитно-спестовна кооперация. Манолова настоява за щателна проверка и разкриване на истината с обявената в несъстоятелност популярна каса. В институцията на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от потърпевши вложители, изгубили спестяванията си.

 

Образование. 

"Труд":

Кунева иска 30 млн. лв. за наука 

Меглена Кунева иска бюджет от 30 млн. лв. за наука в университетите за следващата година. Сега сумата е като сегашните 8 млн. лв.

С последните поправки в Закона за висшето образование университетите бяха разделени на изследователски и образователни, като само тези, развиващи научна дейност, ще ползват държавната субсидия за наука.

С наредбата на образователното министерство се въвеждат критерии, по които да бъде оценявана научната дейност на университетите. Оценката на научната дейност ще става по 6 показателя - брой научни публикации в научни списания, представени в световни вторични литературни източници; брой научни публикация във влиятелни издания; брой монографии; брой цитати на научни публикации от предходните три години по данни на Web of Science и/или Sсopus; брой статии в сборници от научни конференции; брой български и международни патенти.