24 часа

Правят бързи тестове на хората от "Факултета"

Засилено полицейско присъствие в столичния квартал "Факултета". Вчера хората се разбунтуваха заради блокадата, свързана с мерките срещу разпространението на заразата.

Днес ситуацията е спокойна и няма напрежение. На входа на квартала обаче се правят бързи тестове за коронавирус. На място има екип на РЗИ-София и всеки желаещ от квартала може безплатно да се изследва, съобщава bTV.

Десетки жители на квартала вчера се струпаха пред КПП-то, а недоволството им създаде напрежение.

Труд

БАБХ: Всички храни в търговската мрежа са безопасни

Извънредни проверки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ текат в цялата страна. Те са във връзка с предстоящите празници - Великден и Гергьовден, както и заради пандемията от коронавирус. Под строго наблюдение са търговските обекти, складовата мрежа и производствените предприятия, предава Нова телевизия.

От началото на кризата БАБХ извършва засилени проверки върху търговията с храни. Разработени са и указания към бизнес операторите, с които те да прилагат мерките на Националния оперативен щаб. "При 4 000 проверки са констатирани несъответствия, по които са издадени 149 предписания и са съставени 30 акта", информира Кремена Стоева от дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

В някои хранителни вериги са установени продукти с изтекъл срок на годност, каза Стоева. "Това са храни от животински и неживотински произход, предлагани в търговската мрежа. Общото им количество е 586 килограма. Всички те са насочени за унищожаване", допълни тя.

Монитор

БАБХ хвана 586 кг негодни храни преди празниците

Извънредни проверки на БАБХ текат в цялата страна. Те са във връзка с празниците - Великден и Гергьовден, както и заради пандемията от коронавирус. Под строго наблюдение са търговските обекти, складовата мрежа и производствените предприятия.

От началото на кризата БАБХ извършва засилени проверки върху търговията с храни. Разработени са и указания към бизнес операторите, с които те да прилагат мерките на Националния оперативен щаб. "При 4 000 проверки са констатирани несъответствия, по които са издадени 149 предписания и са съставени 30 акта", информира Кремена Стоева от дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

БАБХ контролира вноса на пресни плодове и зеленчуци. Под наблюдението на експертите са агнешкото месо и яйцата. "Установени са над 20 тона плодове и зеленчуци с наличие на пестициди, които са насочени за унищожаване", припомни случая от преди десетина дни Стоева.

Експертът от дирекция "Контрол по храните" в БАБХ посочи, че потребителите могат да бъдат спокойни, че всички храни в търговската мрежа са безопасни. "В тази връзка са засилените проверки на традиционните храни, пристигащи от трети страни или от вътреобщностната търговия. Взимат се проби от всички, влизащи в страната яйца. Към момента няма установени несъответствия по отношение наличие на яйца със салмонела или агнешко месо с отклонения", успокои Кремена Стоева.

Сега

Крупни бизнесмени са ощетени от скандалните заменки с гори

Опитът на държавата да си възстанови нанесените щети при скандалните заменки на гори в периода 2007-2009 г. се превърна в пълна пародия. 5 години отне на земеделското министерство да измисли как да направи нови, по-реални оценки на имотите и да изчисли колко следва да върнат частниците на държавата. Резултатът от упражнението е умопомрачителен - от новите оценки излиза, че при едни от най-скандалните замени ощетените са частниците, а не държавата. А земята на първа линия на морето е струвала смехотворните 49 стотинки за квадратен метър.

Процедурата за възстановяване на непозволена държавна помощ, допусната при неизгодните заменки, бе открита с решение на Европейската комисия от 2014 г. след получени в Брюксел сигнали срещу сделките. След извършена проверка комисията установи, че от началото на членството на България в ЕС до забраната на замените през 2009 г. в страната са сключени 132 такива сделки, като при огромната част от тях има данни за предоставена държавна помощ - т.е. частните фирми са се облагодетелствали неправомерно.

Капитал дейли

Пристанище "Оптимизъм"

Малко са задържалите се на повърхността бизнеси по време на извънредно положение и коронавирус. А още по-малко са задържалите се, които не просто се носят по течението, а плуват в конкретна посока. Зърното е един от тях, а капитанът в тази история е "Агрия груп холдинг". Компанията, която е търговец и производител на базовата култура, се готви да изгради пристанище на зелено в Белославското езеро, в близост до Варна.

То ще бъде позиционирано на южния му бряг, между фериботния комплекс и терминала за пропан-бутан на "Газтрейд", като ще бъде в по-голяма близост до ферибота и съответно до жп връзката.

Инвестицията по предварителни разчети възлиза на между 28 и 30 млн. евро, съобщи Емил Райков, председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям акционер в "Агрия груп холдинг". Това е пълният очакван размер на инвестицията и включва стойността на имота, стойността за проектиране, такси към институции за съгласуване на документацията и издаване на разрешение за строеж, строителството, като окончателната стойност ще бъде ясна след избора на изпълнителите. Събирането на оферти тече в момента.

Дума

Проф. Балтов: При 100 случая на ден можем да говорим за пик

В последни дни се наблюдава по-сериозен ръст на болните от COVID-19 в страната, но 40-50 души не са пик и все още не сме го достигнали. При около 100 регистрирани случая на коронавирус дневно в България можем да говорим за настъпил пик. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Канал 3. Той даде да се разбере, че е възмутен от поведението на хората, напуснали столицата през последните дни. Според него е най-добре всички тези хора да си останат, колкото се може по-дълго по вилите.

Най-рано след 10 дни ще видим дали сегашното велико преселение от София към вилните зони е разнесло заразата, казва професорът. Дай Боже, повечето хора да са решили да останат по-дълго време, защото рискът за тях се увеличава, както за тях, така и за тези, при които са били, подчерта директорът на "Пирогов".

Ситуацията е наистина сериозна и не бива да се неглижира от хората, независимо от натрупващото се мнение, че медиите раздуват прекалено случая, категоричен бе той. Проф. Балтов посъветва конспираторите да посетят "Пирогов", за да видят с очите си пред какво е изправено обществото ни, ако не спазва ограничителните мерки.

Стандарт

Образованието влезе в ХXI век, но на 2 скорости

"Татковци от 6 часа сутринта на опашка за първолаци". Спомняте ли си сърцераздирателните репортажи отпреди няколко години, когато родителите спяха пред училищата като на опашка за телевизор "Велико Търново" през соца, за да подадат заветните документи на детето си за първи клас? Само и само да бъде записано в желаното училище? Безкрайните опашки пред гишетата, където трябва да получиш необходимата справка за нещо маловажно, което втори път няма да ти се наложи, и намусената чиновничка на гишето ти казва "Попълнете още един документ и пак се върнете", ама накрая на опашката. И, разбира се, обещанията за електронно правителство, датиращи Бог знае откога и от колко съвсем реални правителства?

Ковид-19 на практика успя да докара нещо подобно. Тоест, в някаква степен институциите у нас успяха да заработят като институции от 21 век, а не като такива от 20-ти.