Радио Франс Интернационал - България Блокираха банкоматите.

2003 пуйки за народа.

Падна джакпот от 1 236 799 лева.

С 60 % повече българи ще посрещнат Нова година в чужбина.

Сред темите на първа страница днешните издания поставят блокирането на банкоматите. Системата БОРИКА се задъха по празниците, пише "Новинар". Навръх Коледа стотици българи бяха принудени да обикалят улиците от банкомат на банкомат, за да изтеглят пари за празника, отбелязва "24 часа". 145 устройства вчера бяха извън строя, 64 от тях нямаха пари, само в София не работеха 61. Но за разлика от зимата на 2000 и 2001 година причината за проблемите не е в БОРИКА , изтъква изданието. Доста от учрежденията са поставени в учреждения, които не работят по празниците и банките не могат да ги обслужват.

Линиите на държавната БТК също се скапват често и това блокира машините. Банкоматите се развалят и заради вандали, които изливали кафе, лепели дъвки, ритали и трошали банкоматите.

Проблем е и ограниченото все още предлагане на заплащане с карти в търговските обекти. Сега в 93 на сто от случаите картата служи само за теглене на пари, обяснява "24 часа".

Според "Стандарт" обаче машините блокират заради забравени пари. Машините са блокирани да прибират банкнотите обратно, ако клиентът не вземе за определени секунди подадената сума. Това, пише изданието, е направено за по-голяма сигурност, но често изиграва лоша шега на неопитните.

"Пречат ни, но ще преборим бедността.” Това вече не е шега, а коледното обръщение на премиера, отбелязва "Труд". Кой пречи на екипа му, пита изданието. Политиците отговарят: сивата икономика. Гражданите: екипът му. Между 50 и 100 на сто ще се увеличат доходите на най-бедните, обеща в коледното си обръщение Симеон Сакскобургготски, подчертава "Труд".

Минималната работна заплата също се повишавала с близо 10 на сто. Всъщност според заместник-министъра на труда Христина Христова това предстояло да стане.

Дядо Коледа Симеон обеща още 100 000 работни места, добавя "Дума".

На Коледа мечтите се сбъдват, гласи поверието. Сбъдна се и тази мечта на народа – да каже на властта това, което мисли за нея, отбелязва в редакционния си коментар "Стандарт".

В навечерието на Коледа хората научиха телефоните на царската група. И загряха апаратите им с гневни обаждания. Депутатите им се обидиха и си смениха телефоните. Явно не искат да разберат, че гласът на народа е глас Божи, коментира изданието.

Дали народът е на път да излезе от кризата, след като мнозинството казва, че има топло палто и здрави обувки за зимата? чуди се "Труд". На пръв поглед изглежда така, над 80 на сто отговарят с “да” на въпросите на Медиана. Но според 18 на сто истината е друга: “Не и няма да имам” казва почти всеки пети – за обувките, всеки десети за палтото.

Бедността трудно се носи в делник, но в празник направо горчи, прави заключение "Труд".

Освен ако човек не удари джакпота. Щастливец удари снощи джакпота в трето теглене на играта “6 от 49” на Тото 2, съобщава "Стандарт". Късметлията ще прибере 1 249 250 лева и 40 стотинки. Натрупаният джакпот беше трети по големина в историята на тотото, изтъква изданието.

Световният шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев изтегли снощи допълнителната голяма награда – мерцедес. Мерцедес от “Втори шанс” е за късметлия от столицата, съобщава "24 часа".

За останалите 2003 пуйки, допълва "Стандарт". 2003 пуйки и петли с имена на политиците ще се раздават безплатно на площад “Ал. Невски” днес. Организатор на зрелищното събитие е лидерът на Националното сдружение – БЗНС Яни Янев. От сдружението са приготвили и специални награди за политиците ни, които се пазят в тайна. Подаръците ще се дават от земеделски Дядо Коледа. Акцията на оранжевия Дядо Коледа е под надслов “Да защитим потребителя и производителите” допълва "Дума".

Ценови “честитки” ни очакват догодина, разкрива "Новинар". Токът, парното, телефоните, жп транспортът, автобусните превози, трамвайният билет, пътуването с личната кола ще поскъпнат. Да не говорим за масовата стока – алкохола.

Причините за ценовата тесла са различни – от планираните поскъпвания като при тока и парното до по-високите акцизи и скока на течните горива заради международната конюнктура.

Над 1 млрд лева годишно ще гълта бюджетът на армията от 2004 година. Това е с около 10 процента повече от парите за войската през тази година, прави сметки "Труд". Сметките според изданието обаче се съдържат в секретен доклад на Генщаба до президента и военния министър за проблемите и задачите пред войската след поканата в Прага за членство в НАТО.

2002 година: победи песимизмът, прави обобщение Иван Кулеков в анализ за "24 часа". Само за 15 процента от българите 2002 година е била по-добра от 2001, добавя изводите и на Алфа Рисърч вестникът.

Може би затова с 60 процента повече българи ще посрещнат Нова година в чужбина, отбелязва "Дневник". Над 20 000 българи се очаква да посрещнат Новата година в чужбина. Според туристическите оператори българите започвали да предпочитат празниците в чужбина, тъй като смятат, че цените са по-приемливи в сравнение с тези в страната, а освен това пътуванията им предлагат по-интересна програма и повече забавления. Като най-модерна програма през тази година се смята Египет. За празниците там ще отлетят 1.000 българи.