RFI - България Властта лъже за смъртта на редник Гърдев

Форумът на информацията на РФИ

Каква е типичната българка?

Нагли лъжи ни пробутаха за смъртта на Гърдев, обявява "Монитор" във водещото си заглавие. И пояснението от "Новинар" – американци са убили нашия редник в Ирак. Американски огън уби редник Гърдев, допълва "Телеграф". Военните крият до последно, Гърди Гърдев убит от американски куршум, пише и "Труд".
А "24 часа" излиза на първата си страница с част от есемесите, които рейнджъри от Ирак изпратили на журналисти, за да пояснят истината за убития им колега.

Част от вестниците публикуват и пълния текст на писмото на един от рейнджърите, което той изпрати по Интернет от база Еко и от което тръгна разкриването на истината. Или както отбелязва "Пари" – анонимно писмо на български рейнджър събуди властта. В писмото са описани най-подробно събитията преди, по време на стрелбата и са зададени логичните въпроси след това. И част от пояснението на рейнджъра – “пиша това и го пускам, защото утре може да се случи нещо и с мен и никой от моите роднини, близки и познати няма да разбере какво наистина се е случило с мен. Ако това ръководство на армията има чест нека се замисли и да предприеме правилните действия и постъпки, ако не, нека си ходят”, призовава авторът на писмото.

Часове по-късно министърът на отбраната потвърди информацията в писмото. Анонимните обвинения са насочени и към командирите на батальона, както пояснява "Пари".
Веднага след като бе получено писмото българските институции се активизираха. На "Дондуков" 1 и 2 спешно привикаха посланика на САЩ Джеймс Пардю. Президентът настоя пред американската страна за изясняване на трагедията и е поискал виновните да понесат отговорност.

Въпросът сега е – ще се извини ли президентът Буш на България, както се извини на Силвио Берлускони? Защо българското Министерство на отбраната оповести истината почти 3 дни по-късно, на какво се дължи неадекватността на военното ръководство и имаше ли то намерение да скрие истината? Все въпроси зададени от военния експерт Пламен Василев от страниците на "24 часа".
И още един – този път зададен от "Монитор" – Не на последно, а на първо място е въпросът какво правим в Ирак, категоричен е вестникът. И кога политиците ще сколасат в дебат да решат трябва ли още да сме там? И ще има ли България реална полза от това, че умират нейните войни, допълва "Монитор".

50 хиляди българки проституират в Западна Европа, обявява на първата си страница "Новинар". Поводът – вестникът цитира френския журналист от РФИ Рафаел Рен, а данните бяха оповестени на организираната от РФИ дискусия на тема “Новото робство: трафикът на жени”, отбелязва "Новинар".
"24 часа" се спира на друг акцент – 7 са осъдени за трафик на жени през 2004 година, обявява вестникът.
Проститутките ни в чужбина намалели, обявява от своя страна "Труд". Изданието цитира зам.-вътрешния министър Бойко Коцев, според когото два пъти и половина е намалял броят на проституиращите българки през 2004 спрямо 2003 година. Той участва в дискусия “Новото робство: трафикът на жени”, организиран от РФИ-България, допълва "Труд".

Тя се закръгля и се смалява. Типичната българка е брюнетка с мерки 83/77/89, тежи 65 килограма. Това са данните, изнесени от антрополога професор Йордан Йорданов. "24 часа" описва с тях съвременната българка – поводът – 8 март.
Колкото до нейното занимание – българката била образована, но болнава Пепеляшка, която все още основно пере на ръка и си купува чифт обувки на година и половина.
А всяка четвърта нашенка яде бой вкъщи, допълва "24 часа".

Колкото до празника, за тези, които го възприемат за такъв – ако винаги сте желали да се сдобиете с парцел от планетата на любовта Венера, или пък от Марс или Луната – ами проблемът ви е решен. Просто си хванете богат руснак. Защото това била модата в подаръците, които руските олигарси правели на любимите си, както разкрива "Пари".