RFI - България Към ЕС: 231 на евровлака

Взаимни обвинения за съдебната реформа

ЕС срещу корумпираните катаджии

Ах, този джаз плюс...

Към ЕС.
Парламентът каза "да" на членството – обобщават “Дневник” и “Дума”. “Труд” отбелязва, че парламентът е “пуснал договора с ЕС”. “Пари” е по-конкретен: “231 на евровлака, една не се качи, двама го проспаха”.
А именно – против е била само Стела Банкова, цитирана, че губим 9 млрд. долара от спирането на АЕЦ "Козлодуй".
Емил Кошлуков се успал, пише изданието, позовавайки се на разговори в кулоарите, “Дневник” го праща в предизборна обиколка. А “Монитор” специално държи да разбере защо е отсъствал Ахмед Доган. От пресцентъра на ДПС оправдали отсъствието му с “временно здравословно неразположение”. Поради което “Монитор” излиза със заглавието “Доган се гътна от Европата”.

Следват оценките и сондажите. “Половината българи (48.8%) са горди, че влизаме в ЕС”, четем още в “Монитор” (данните са на НЦИОМ). У нас скептичните към ЕС са една трета – допълва "Труд". Интересни са и оценките за приноса на политиците: 38 % отдават дължимото на Соломон Паси, 27 % на надежда Михайлова, 16 % на Иван Костов, 13 % на Георги Първанов, 8 % на Петър Стоянов, на дъното с 1 % - Бойко Борисов.

Същевременно от цели две страници на "24 часа" Георги Първанов ни запознава със своята визия за изборите и след това. “Няма да съм премиер, ще си довърша мандата” - зарича се настоящият държавен глава. След това предрича след 25 юни “широко мнозинство и стабилен кабинет”.

Дали народът винаги е прав. – пита обаче Александър Андреев от страниците на "Дневник". И припомня, че Хитлер също е купувал “народна подкрепа с мащабни социални програми. Затова ако сега глобалното село тръгне да се самоуправлява Бритни Спиърс ще бъде кметица, а Азис – даскал.

От първа страница на “24 часа" пък виждаме как премиерът Сакскобургготски кацва с хеликоптер в Ловеч минути след ратификацията в парламента.
На вътрешните страници на "Труд” обаче откриваме друга снимка; потоп в Ловеч, вчера, в 18.30 вечерта. Ураган над града, след който основният булевард в Ловеч заприличва на венециански канал.
Извън съпоставките, Симеон обаче прави копка за храм и разказва пред ловчанлии, че преди 30 г. построил петзвезден хотел в Мадрид. Кметът на града пък му връчил ковчеже с първото българско евро.
Изобщо ловешки вълнения, разказва "Труд”. На тържествата директорът на прочутата немска гимназия понижил премиера до министър, на тържествата Лидия Шулева била наричана депутат, а кметът направо произвел владиката дядо Гавраил в патриарх, наричайки го "Ваше светейшество”.

Това от краткосмешната страна на изборите. А иначе цари яд – всички ядосани на правосъдния министър Станков заради НПК, отбелязва "Пари". Главният прокурор Филчев дори го нарекъл първокурсник. Кабинетът провали съдебната реформа – извежда "Труд". След което припомня какво очаква от нас ЕС.

“24 часа” разказва за друга акция на ЕС – с европейски пари се прави проверка по пътищата, инспектори под прикритие предлагат подкуп на катаджии. Резултатът – за 3 дни – 14 катаджии с подкуп. Прибирали суми по 10-20 лв. или бутилка уиски. За първи път финансираме подобна програма, заявява Дейвид Уонстънкхолм, експерт по антикорупция в Скотланд Ярд.

5000 сгради са пред срутване – предупреждава "Стандарт”. Става дума за сгради убийци, от които 2000 всеки момент могат да рухнат. От Гражданска защита предупреждават, че мазилка и керемиди падат от кооперациите. Но всичко опира до пари - най-малко 20 000 лв. струва ремонт на фасадата на 3-етажна къща.

Юлия Кръстева идва в на 20 май в България. Световноизвестната ни сънародничка, специалист по лингвистика и литературна критика ще представи най-новия си роман “Убийство във Византия, определяна от критиката като исторически трилър. Заедно с нея пристига екип на телевизия “Арте”, който ще снима филм за нея.

Влез в джаза със Стенли Кларк, призовава пък ”Монитор” след концерта на краля на бас-китарата на фестивала Джаз плюс. “Дневник” пише, че Кларк е изнесъл уникална лекция по импровизации.
А в. “Пари” обобщава” “Ах, този Джаз плюс фестивал...”, определяйки джаза като състояние на духа. Джазът, онзи голям взрив, който никога не свършва. Остава да видим Пари Комбо и Иво Папазов-Ибряма.