Мерки срещу замърсяването. 

"Сега":

Продадени са над 10 000 зелени билета в градския транспорт в София

Над 10 000 зелени билета с цена 1 лев са продадени до момента за пътуване с градския транспорт в София. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В днешния ден за първи път Столичната община пусна в действие продажбата на по-евтини билети за градския транспорт като мярка за справяне с превишените нива на фини прахови частици.

Общината призовава сутринта гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване. Ето още от призива:

Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

 

Спор. 

"Монитор":

Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвежда трети пол

 

Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е изтеглен, нужно е още време, за да се запознаят с документа всички коментиращи темата.

С конвенцията не се въвежда трети пол, с нея не се приемат еднополовите бракове, тя може да се ратифицира и със забележки, коментира правосъдният министър Цецка Цачева в студиото на БНТ.

Конвенцията е подписана през април 2016 г., ето защо се изненадващи мненията, че едва сега започвала информираността по темата.

"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.

 

Бедствие. 

"24 Часа":

11 деца останаха без дом след пожара в Русе

11 деца останаха без дом, след като къщата, в която живеят под наем с родителите си в Русе пламна. Огънят тръгнал малко преди 14 часа, пише БГНЕС. Както "24 часа" съобщи по-рано днес, още 2 къщи са горяли. Инцидентът се е разминал без пострадали, но имуществото на многодетното семейство е било унищожено от водата, използвана от пожарникарите при борбата с огъня. Едно от децата е видяло дима в едната стая и е съобщило на майка си. Много бързо пламъците са се разпространили по целия покрив и двуетажното легло в стаята. Децата са излезли навън, а тъй като къщите в района са долепени една до друга, огънят се е прехвърлил на съседните покриви.

 

Избор. 

"Сега":

Волен Сидеров: Предстои обсъждане кой ще оглави антикорупционния орган

Понякога се губела връзката с ГЕРБ за кадровите назначения и тенденциите в политиката

 

 

Снимка БГНЕС

Вотът на недоверие беше излишен, дебатите преминаха неубедително, а БСП загуби от този вот. Този прочит на едно от актуалните събития на изминалата седмица направи в предаването "Неделя 150" на БНР председателят на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров.

Тези, които се явиха основните разобличители на корупцията - Корнелия Нинова и Елена Йончева, трябваше да отговарят на въпроси за самите себе си. Привкусът, останал у хората, в крайна сметка пак се върти около внушението "Всички са маскари". /.../ Става порочен кръг, в който внушението, че България е най-корумпираната държава в Европа, беше преекспонирано, твърди той.

Сидеров нарече възмущението от отсъствието на премиера от дебатите по вота като пресилено, тъй като програмата му е била предварително ясна. По темата корупция се "пресоли манджата", голяма част от мотивите на вота бяха сглобени по публикации, допълни Сидеров пред БНР.