Проектобюджет 2011

 

"Труд":

Проектобюджет 2011: Пенсии и заплати във фризера

 

Икономически оптимизъм лъха от проектобюджета за 2011 година, който са съставили експертите от Министерството на финансите. "Труд" разполага с документа, който тепърва ще бъде обсъждан с работодателите и синдикатите. Според него догодина българската икономика ще произведе рекордните 77,113 милиарда лева (такава е планираната стойност на БВП). Това означавало, че икономическият ръст догодина ще е 3,6 процента.

Правителството ще похарчи 40 процента от стойността на брутния продукт на страната или 27,807 милиарда лева - точно толкова, колкото са планираните разходи и за тази година. Приходите на хазната ще са на стойност 25,844 милиарда лева. Това означава, че бюджетният дефицит ще бъде озаптен до 2,5 на сто от БВП или 2 милиарда лева. Така дупката в хазната ще се вмести в допустимия от ЕС размер - до 3 на сто от БВП. Лошата новина обаче е, че догодина правителството няма да може да покрива бюджетните дупки с фискалния резерв. Той ще е на минимално допустимото си ниво - 4,5 милиарда лева. Вместо това държавата ще задлъжнее.

 

 

 

Първи учебен ден

 

 

 

"24 часа":


Клас, клекни!

 

Клекала - това са тоалетните в училище тази есен. В добрия случай не миришат.

Поне там, където 2 литра белина се разтварят в 8 литра вода, за да почистят според изискванията на санитарните инспектори. А белината е 20-процентов разтвор. Или пък килограм хлорна вар се разтваря в 9 литра вода, която трябва да престои 24 часа, за да бъде използвана.

В някои училища инструкциите на инспекциите за опазване и контрол на общественото здраве са закачени в тоалетните.

 

 


"Труд":

Новите родителски срещи вече ще стават в интернет

 

С пъстри тържества, дълги речи и настроение на max започна вчера и новата учебна година.

Точно 651 502-ма ученици, от които 62 226 първолаци, прекрачиха школския праг. Година по-рано първокласниците бяха 63 015. В класните стаи в детските главици знания ще наливат 62 997 учители. Както всяка година отпадналите от системата деца от 1 до 12 клас са около 20 000.

 

 

 

Антистрес

 

 

 

"24 часа":

1 милион раздават, за да стискаме топки


4000 топки антистрес ще стискат българите, които са обект на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

По нея се отпускат европари за курсове за квалификация и преквалификация, обучение, подобряване условията на труд, подкрепа за стартиращи предприемачи.

Любопитната топка антистрес е част от списък от още 33 артикула на стойност 1,14 млн. лева. Конкурсът, който социалното министерство обяви за информационни и рекламни материали, претърпял провал през май.

В понеделник се прави втори опит да се намери кой да произведе по 12 000 чадъри, балони, ключодържатели, тениски, кутии за визитки, шапки. В поръчката има 6000 термочаши и 2000 чаши магове, 60 000 торбички. Естествено, че ще има брошури и дипляни, както и чанти за 1200 лаптопа.

 

 

 

Първанов срещу репатрирането на ромите

 

 

"Труд":

Първанов ядосан: Репатрирането на ромите не е бон тон

 

Изгонването на български и румънски роми не е добър европейски тон и се разминава с европейските ценности и правилата, утвърдени и преди нашето членство в съюза, заяви в село Борован президентът Георги Първанов.

„Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е и ангажимент на българските власти - каза държавният глава. - В никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, каквото впечатление се създава сега. Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е и за това, защото изказването на френския посланик от вчера ми прозвуча определено менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос.

 

 

 

Пътища от боклуци

 

 

 

"Новинар":

Ще строим пътища от боклуци

 

Планините от боклук на държавата могат да се окажат едно от най-полезните неща за нея. Въпросът с отпадъците ще разреши един друг основен проблем - този с пътищата и дупките в страната. Колкото и невероятно да звучи, ще можем да строим магистрали, улици и да пълним милионите ями с помощта на подасфалтов панел, изработен от отпадъци. Той е решение на всички проблеми по пътната настилка, разказва авторът на откритието, 24-годишният студент, специалност „Екология и опазване на околната среда" в НБУ, Димитър Илиев, член на Съюза на изобретателите. Отпадъкът, който може да се използва, е както необработеният, така и остатъчният отпадък след механична, химична, биологична или от друг вид обработка. Тук влизат не само битовият отпадък, но и промишленият, строителният и др. видове.

 

 

 

МВР призна грешка в акция

 

 

"Сега":

МВР за първи път си призна грешка в показна акция

 

МВР е направило гаф с разпространението на кадрите със задържания само по бельо брат на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов - Васил. Това безпрецедентно признание направи вчера самият вътрешен министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. Противно на позицията му по скандални арести като тези на шефа на общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов, на ексвоенния министър Николай Цонев и на семейство Мустафови от Кърджали, МВР шефът този път заяви, че е допуснато объркване, което повече няма да се повтори. Наказани обаче няма - направена е само "остра забележка" на пресцентъра.

 

 

 

Предизборно

 

"Стандарт":

Генерал срещу ГЕРБ


Генерал срещу ГЕРБ. Така може да изглежда основната интрига в битката за президент догодина. Ако спряганият за фаворит на червените Стефан Данаилов се откаже да влезе в надпреварата, генералското крило в БСП може да заложи на ген. Никола Колев, твърди мълвата на "Позитано" 20. В момента слуховете спрягат сегашния шеф на кабинета на държавния глава за евентуален кандидат за вицепрезидент. Червените се чудят как да отговорят на популярните имена на ГЕРБ, които ще влязат в битката за нов държавен глава - Бойко Борисов или Цветан Цветанов.
Издигането на кандидат за президент от БСП вероятно ще се забави поне до следващото лято, научи "Стандарт".

 

 

 

Инцидент

 

"24 часа":

11-годишна в кома, захлупи я паднала стена

 

11-годишно момиченце е с черепно-мозъчна травма, след като панел от рушаща се сграда падна пред блок 20 в ямболския квартал „Райна Княгиня".

Кметът на община Ямбол Георги Славов, който тази вечер обяви бедствено положение на територията на блока и прилежащата му площ, заяви: „Това съоръжение трябва да бъде освободено, независимо дали ще се разрушава сега или по-късно, то трябва да бъде освободено, за да няма други тежки инциденти".

Малката Бюлбюл е в кома, с опасност за живота в следствие на тежка черепно-мозъчна, коремна и гръдна травма и две сериозни счупвания в областта на таза. Предстои й операция в ОАРИЛ, за която се е събрал екип от анестезиолози, неврохирурзи и хирурзи.

Бедственото положение, което кметът обяви, ще трае 30 дни. Поводът - плачевното състояние на блока и недоволството на самонастанлите се в него роми от факта, че трябва да се изнесат. Сградата е обявена за непосредствено опасна за живота и здравето на живеещите в нея с решение на специална комисия от май 2010 г. След това кметът на Ямбол издава заповед за премахване на строежа.

 

 

 

In memoriam

 

"24 часа":


КНСБ остана без лидер, рак уби Желязко Христов

 

Точно в 11,50 ч в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив издъхна дългогодишният лидер на КНСБ д-р Желязко Христов след няколко месеца упорита борба с рака.

Преди време синдикалистът бе опериран в Германия и заради тумор му бе отстранен единият бъбрек. През май по време на профилактичен преглед там получава инфаркт и известно време се възстановява в Трета градска болница. Последната надежда е елитната клиника в Истанбул - Анадолски медицински център "Джонс Хопкинс", където обаче става ясно, че има разсейки и няма шанс да бъде спасен. В неделя 62-годишният синдикален лидер е докаран в Пловдив.

 

 

 

Обир

 

"Монитор":

Ченге обрало 60 бона от мол в работно време

 

Ченге от софийското Девето районно е участвало в дръзкия обир на 60 000 лева от търговски център в столичния квартал „Люлин". До тези разкрития стигнаха криминалистите от сектор „Грабежи" в столичната полиция след близо 6-месечна денонощна работа. Оперативният Христо Георгиев е правил отцепка на бандитите и е карал автомобила „Ситроен Ксантия", с който е извършен ударът. Той слушал по станцията колегите си и предупреждавал престъпниците. Когато станало ясно, че извършителите са се измъкнали със „Ситроен Ксантия" и колата била пусната за издирване, Георгиев се срещнал с престъпниците и решил сам да се качи зад волана и да изкара автомобила от квартал „Люлин". При една евентуална полицейска проверка щял да покаже служебната си карта и безпроблемно да се измъкне, както и станало в случая.