Мерки.

"Сега":

И депутатите се засилиха да регулират пазара на храни

Правителството получи нови правомощия, с които може да ограничи сериозно конкуренцията на пазара на храни, като наложи на големите търговски вериги да продават повече български продукти и ограничи вноса от чужбина. Това стана с поправки в закона за извънредното положение, които парламентът гласува по предложение на ГЕРБ. Промените ще влязат в сила от обнародването им в Държавен вестник. Изменението беше направено по обичайния порочен начин - чрез проект за промени в закон от съвсем различно естество, а именно за търговския регистър.

На Министерския съвет се позволява да въвежда временни мерки за защита на храни, произведени в България, както и търгуването им във вериги от магазини. Като вериги от магазини се определят: "магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която заедно със съоръженията представлява комплексен обект, като магазините трябва да разполагат с обекти в поне три административни области на територията на страната."

Нарушители.

"Монитор":

Проф. Николай Габровски: Липсва ни дисциплина, не сме скандинавци

Основният проблем в България е липсата на дисциплина, така зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски коментира в предаването "Референдум" на БНТ неспазването на мерките от някои наши сънародници.

В Скандинавските страни каже ли се, че трябва да се спазва дистанция, тя се спазва. Това е голямата разлика между тях и нас. Строгите мерки са заради малката група хора, която не се съобразява, че сме в особена ситуация и трябва взаимно да се пазим. Информационната страна на тази криза е изключително добра. Никога до сега не се е говорело толкова открито и директно, подчерта той.

Промени.

"24 часа":

Окончателно! 40-годишните ще могат да стават войници

Войници вече ще могат да стават и 40-годишните. Това решиха днес депутатите на извънредното заседание на парламента с промени на второ четене в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Пределната възраст за влизане в армията за войници и матроси досега бе 28 години. С приетите промени обаче тя се увеличава на 40. Мотивът за драстичното вдигане на възрастта е, че така ще се реши проблемът с недокомплекта в армията, където по последна информация незаетите места са около 5 хиляди.

Заради липсата на хора се увеличава и пределната възраст за служба на военните с три години. Това означава, че за войниците тя ще е 49 г., за старшини и младши офицери - 58 г., за полковници - 59 г., а за различните генерали - между 60 и 65 г. За офицерите с научна степен пределната възраст се удължава с 5 г. Удълженията ще важат и за тези военни, които към момента са изпълнили условията за пенсиониране, но не са подали документи.

Антикризисно.

"Дума":

Без такса "тротоарно право" и по-ниски наеми на общински терени в София

Такса "тротоарно право" в София отпада до края на извънредното положение, реши комисията по "Финанси и бюджет" в Столичния общински съвет.

Наемателите на общински терени, които не работят, няма да дължат наеми, в това число и пазарите. След като започнат работа отново, три месеца ще плащат наем наполовина.

Намаляват се наемите на работещи обекти, като отстъпката зависи от спада в оборота.

До края на юни ще важи 5-процентната отстъпка за данъците в София.

"Отсрочваме такса "Битови отпадъци" - първата ѝ вноска да не се дължи до края на април, а в края на юни - с 2 месеца, на всички наематели на общински имоти. Ако сте работили, но имате спад в оборота повече от половината, не се дължи половината наем. Ако спадът е по-малко в оборота, то тогава се дължи отстъпка от 20% от наема. Предстои да гласуваме мерките за 1 милион, които да бъдат използвани за общински гаранционен фонд, с който общината да дава гаранции за кредити, които да ползва малкият и среден бизнес, което облекчава условията при кредитирането, намалява лихвите, позволява глътка свеж въздух за малкия и среден семеен бизнес", обяви председателят на комисията Георги Георгиев.