Обвинение. 

"Сега":

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Спас/Александър

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил известност в социалните мрежи с името "Александър Николов", за извършена от него измама с предмет самолетни билети, съобщиха от пресцентъра й.

Ето какво се твърди в него:

Свидетелката Я. Б. познавала обв. Спас Василев, тъй като му била учител по френски език от гимназията. Към 2011 г. Б. живеела в гр. Гренобъл, Франция, но поддържала контакти със свои бивши ученици, включително и с обвиняемия, който й разказвал, че бил изкарал шестмесечен стаж на летището в гр. Женева /Швейцария/, както и че работел на летището в гр. София (което обстоятелство не отговаряло на истината).

На 20.11.2011 г. обв. Спас Василев се свързал с Б. чрез програмата "Скайп", като я въвел в заблуждение, че разполага с оферта на авикомпанията "Air France" за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без предварително фиксирани дати/, на стойност 129 евро за билет.

 

Гратисчии. 

"Монитор":

Всеки десети пътува гратис в трамвая

 

Близо 10% са гратисчиите в трамваите и тролеите в София. Това съобщи зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев.

По думите му намаляването на пътниците без документ е в резултат на тарифната промяна на билетите и картите. "Последно време се закупуват повече карти и може би столичанинът е станал по-редовно пътуващ", казва Василев. Както "Монитор" писа, от 2015 г. до края на миналата година се наблюдава троен спад на продажбата на еднократните билети в градски транспорт. При всички видове карти се наблюдава близо двукратно увеличаване на продажбата. "Част от приходите на дружеството идват от продадените билети и карти. Получава се и субсидия от 15-20 на сто от столичния бюджет. Предстои закупуването на още 13 нови модерни трамвая, които ще се движат по линия 5 и това ще стане в края на тази година или началото на следващата", каза Василев пред БНР.

Зам.-директорът на компанията съобщи и че близо 52 хиляди са изплатили застрахователите на превозвачите като обезщетение на пострадали при инцидент пътници в столичния електротранспорт на базата на закупения билет или карта.

 

Данъци. 

"Дума":

Депутат от ГЕРБ си "спестил" 200 хил. лв. данък

 

 

 

 

Гоцеделчевският депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев е успял да заобиколи закона и най-вероятно е ощетил държавата с близо 200 хил. лв. от неплатени данъци. Гербаджията бил собственик на "Гамишев - НКБ" ЕООД. През април 2016 г., малко преди да стане координатор на ГЕРБ за региона, Гамишев прехвърля фирмата на "Файнест Асошиътс" ЕООД. Собственик и управител става Георги Михайлов Георгиев. Същото лице се явява управител на 93 фирми, негови са и 53 дружества, сочи справка в Търговския регистър. "Файнест Асошиътс" ЕООД е фирма с 2 лева капитал и е регистрирана в Ловеч на ул. Шипка 5А. На същия адрес са записани още 22 фирми. Георгиев е "професионален" длъжник на държавата - негови фирми имат да внасят в НАП стотици хиляди левове.

От август 2017 г. бившата фирма на гербаджийския депутат фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки.

 

Нарушители. 

"24 Часа":

1403 джигити за седмица хванаха 28-те нови камери на Пътна полиция

 

1403 нарушители са записали 28-те нови суперкамери на Пътна полиция само за 1 седмица, съобщиха от МВР след запитване на "24 часа".

Т.нар. триножници бяха вкарани в действие на 12 март, понеделник. До 18-и, неделя, всяка от тях е хванала средно по 50 джигити, които ще получат глоби за превишена скорост. През този период са издадени 9376 електронни фиша. За сравнение за същото време през м.г. електронните фишове от всички камери на Пътна полиция са били с 2 хил. по-малко.

Освен 1403-мата нарушители, снимани от триножниците, 150-те мобилни камери в патрулките са засекли 5687 джигити. На всяка от тях се падат средно 40 на седмица. 26-те стационарни камери, които снимат денонощно, са заснели 5568 превишавания на скоростта.