24 часа

Прокурор Гешев: Нови 3-ма обвиняеми за КТБ

Има трима нови обвиняеми по делото за фалита на КТБ. Това съобщи в интервю за “24 часа” шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Те са бивши кредитни инспектори от централното управление на КТБ.

Цветан Василев е обвиняем задочно като ръководител на организирана престъпна група. Той е бил редовно уведомен, получил е призовки, връчени с молба за правна помощ, но не се е явил.

В престъпната група освен Василев участват и други 13 души – изпълнителни директори, одитори, касиери, счетоводители.

„Труд”

Корнелия дръпна Бистришкия тигър за опашката

Господин Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България!" Предизвикателството бе хвърлено от лидера на БСП Корнелия Нинова, след като от ефира на Би Ти Ви премиерът препоръча на Нинова да се кандидатира за държавен глава. Лидерът на БСП уточни, че ако Борисов приеме условието й, тя ще свика веднага заседание на Националния съвет на столетницата за издигане на нейната кандидатура.

„Ще ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите кой кой е. Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх!", заяви още Нинова.

 „Стандарт”

Наказателната лихва падна окончателно

Парламентът премахна окончателно наказателната лихва при предсрочно връщане на ипотечните заеми. Това стана с приемането на новия закон за ипотечното кредитиране с точно наименование Закон за кредитите за недвижими имоти за потребители, който транспонира в нашето законодателство Директива 2014/17 на ЕК.

Кредитополучателите ще могат да погасяват по всяко време изцяло или частично задълженията си към банката без такса, стига да е минала една година от отпускането на заема. Ако погаси предсрочно заема си, кредитополучателят има право на намаляване и на общите разходи по кредита, лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора, решиха депутатите.

„Монитор”        

ДАНС:Чужди служби използват НПО за влияние у нас

Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие върху обществото у нас. Подобен извод се съдържа в Годишния доклад “Държавна агенция “Национална сигурност”, публикуван на сайта на министерски съвет.

“Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие”, пише на страница 13-та от документа. “В отделни случаи са налице опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси”, посочват още от контраразузнаването в частта от Доклада, която е посветена на дейността на чужди специални служби срещу интересите на страната.

„Сега”

Закон забранява измамни трикове на банките при ипотеките

Българите, които теглят ипотечни кредити, ще бъдат по-информирани и по-защитени от уловките на банките. Това обещава новият Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители, приет окончателно вчера в Народното събрание. Той се отнася и за заеми за покупка на недвижими имоти, и за потребителски заеми, по които обезпечението е жилище или друга недвижимост - например, когато се тегли кредит за ремонт или саниране.

„Дума”

Номинирай се или спри да дуеш перки

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова вчера Бойко Борисов да се номинира за президент или да спре да дуе перки. Тя му даде 48 часа да обяви решението си. "Ако го направите, веднага свиквам НС на БСП и искам номинацията на партията за моето име. Ще ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите кой кой е", заяви Нинова.

Предизвикателството беше по повод въпрос на Борисов, ако президентските избори са толкова важни, защо лидерите на партиите не се кандидатират. Какво по-естествено има от това г-жа Нинова да бъде номинирана и каква по-висока длъжност и цел има от президентската, попита премиерът. Той пак повтори, че кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявен през септември.

„Капитал дейли”

Изборът на "Трейс груп холд" да строи отсечка от метрото се обжалва

Общинското дружество "Метрополитен" е избрало "Трейс груп холд" да строи 630 м двупътен тунел под жп гара Подуене и метростанция "Хаджи Димитър" срещу 29.82 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от протоколи на комисията, публикувани в досието на търга. Компанията е класирана на първо място на база най-ниска цена - доста под прогнозната от 45 млн. лв. Изборът обаче се обжалва от класираното на второ място обединение "МС Хаджи Димитър", включващо "Станилов" и "Главболгарстрой". "Ще обявим избрания изпълнител, след като приключи обжалването, такава ни е практиката", коментира пред "Капитал Daily" директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.