24 часа

Рекорд! 71 млн. лева е сметката за изборите

Рекордните почти 71 млн. лв. ще струват местните избори тази есен, което ги прави най-скъпите от 1990 г. насам.

Сумата от 70,7 млн. лв. бе заложена от Министерския съвет в сряда с одобряване на план-сметката на вота. До момента най-скъпите избори бяха местните през 2015 г., които обаче бяха съчетани и с референдум и при тях се гласуваше и от българите в чужбина. Тогава за изборите са дадени 50,5 млн. лв.

Цената за предстоящия вот е рекордна, въпреки че парламентът отмени машинното гласуване, а близо 1500 населени места загубиха правото си да избират кметове, тъй като през 2015 г. управник пряко излъчваха селата с над 100 жители, а сега - тези с над 350.

Най-голямото увеличение на разходите идва заради две решения на Централната избирателна комисия, които са за възнагражденията на членовете на общинските и на секционните комисии, обясниха от МС.

Труд

Удрят цигарите в цената с нов бандерол

Удрят цигарите в цената - от 10 до 40 стотинки, заради новия бандерол. След серия от поскъпване на най-масовите марки цигари у нас от май насам, предимно с 10-20 стотинки, през юли и август някои от тютюневите компании вдигнаха с още толкова цените.

Справка на "Труд" в Публичния регистър на цените на тютюневи изделия показва, че от 15-ти юни до сега кутия цигари на един от тютюнопроизводителите, е поскъпнала два пъти - от 5 до 5,40 лв. няколко пъти от по 10 и 20 стотинки. Същата е ситуацията и с други марки, които поскъпват два пъти за този период. Масовите цигари засега останаха с поскъпване само от 20 стотинки.

Повод за увеличението на цените от май насам е смяната на бандерола на тютюневите изделия. От средата на 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз трябва има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият й път от производителя през дистрибутора до търговския обект, от който клиентът я е купил. Според експерти, обаче увеличението на цените на цигарите не се дължи до голяма на степен на промените в бандерола, а на ценовата политика на всяка компания.

Монитор

Иманярите от плажовете ни превзеха Ривиерата

За добър удар те смятат намирането на тежък мъжки ланец или скъп златен часовник, но подобни находки у нас са рядкост и са по-скоро спомен от времето на мутрите. Най-често се откриват дамски пръстени, гривни, обеци и колиета, като повечето находки се оказват евтини джунджурии, а не ценности от благороден метал. Най-много са заровените в пясъка метални кенове от бира, безалкохолни и енергийни напитки, метални капачки и изпаднали дребни монети.

На варненския плаж казват, че това лято не са виждали нещотърсачи с металдетектор, а и нямало какво да се открие при това рехаво присъствие на чужди туристи.

Сега

Изяснена е самоличността на убитите край Негован

Изяснена е самоличността на двамата убити, открити във водоема до село Негован преди 10 дни, съобщи БНР. МВР провежда от вчера операция по изясняване и събиране на доказателства по случая в апартамент на столичния бул "Витоша", където се предполага, че на семейни начала са живели убитите мъж и жена.

Съседи споделиха пред "Хоризонт", че мъжът е известно име от миналото в спортните ни среди.

Според Нова телевизия, мъжът е 75-годишният бивш треньор по борба Йордан Атанасов, който дълги години е живял и работил в чужбина. Жената се казва Марияна, на 70 г., бивша учителка. Съседи потвърдиха, че не са виждали двойката повече от месец.

Капитал дейли

При 120 пътни съоръжения у нас има нерегламентирани сметища

Под 120 от 3808 пътни съоръжения у нас има нерегламентирани сметища, които са риск за инфраструктурата. Това показва проверка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Във връзка с инцидента до моста на 62-ри километър на магистрала "Струма", при който се запалиха отпадъци и увредиха колоните на съоръжението, ръководството на АПИ нареди да се извърши оглед на всички съоръжения, за да се установи под колко от тях незаконно се трупат боклуци.

Нарушенията са разнообразни - струпани са битови и строителни отпадъци, гуми, сено, както и са открити заграждения за "летни временни кошари" за отглеждане на кокошки и овце в четири от случаите, отбеляза пред журналисти председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Гуми са открити при Аспаруховия мост във Варна, като случаят стана известен след публикации в медиите, и при пътя Провадия - Дългопол, а места за отглеждане на животни - при Ловеч, Търговище, Сливен и Русе.

Дума

Нов закон бетонира тайните на управлението

Нов законопроект предвижда утрояване на сроковете, след които обществените институции и цялата администрация може да засекретява информация. Текстът е обявен за обществено обсъждане на 22 юли, а със сериозни критики срещу него излезе адв. Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". По думите му с новите срокове са "развързват ръцете на службите и МВР, както и на цялата администрация на изпълнителната власт да засекретяват информация извън определените от закона срокове.

Така например, информация, която е била маркирана с гриф "строго секретно" и е защитена от обществен достъп за 30 години, може да бъде презасекретена още два пъти, което означава до 90 години. Досега подобна възможност не съществуваше. Законът допускаше само по изключение удвояване на първоначално определения срок за защита на класифицирана информация.

Земя

"Галъп": Манолова - 48%, Фандъкова - 40%

При евентуален балотаж, деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова - 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Това сочат етапните данни на "Галъп интернешънъл".

Макар че действащият кмет на София се радва на висок рейтинг, общото желание за промяна в София е високо. Затова и 56% казват "София да има нов кмет", а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят. Резултатите на "Галъп" сочат, че на евентуален втори тур ГЕРБ и БСП ще са максимално мобилизирани, а привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени на две половини, а при патриотите има лек превес за Манолова. На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес, които, ако решат да гласуват, биха подкрепили националния омбудсман. В този контекст вчера кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма готовност с решение дали ще се кандидатира за нов мандат.