Сигурността на границите ни остава сред най-актуалните теми на всекидневниците.

„Ненчев: Руски самолети летят в зоната на отговорност, това е провокация Положението на границата ни с Турция е относително спокойно. Няма нито оперативна, нито разузнавателна информация за предстоящ миграционен натиск към българската граница. Това заяви по Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му са взети всички превантивни мерки и на границата с Турция, и на тази с Гърция. Изпратени са и допълнително военни. В готовност за действие са кораб и хеликоптер, които ще покрият морското и въздушното пространство при нужда. "Нека хората да бъдат спокойни", призова министър Ненчев. По думите му нищо в отношенията между България и Турция не се е променило. "Руски самолети летят в зоната на отговорност на България. Това са провокации, нашите изтребители са в готовност да ги прихванат. Това е силно обезпокоително, затова взимаме превантивни мерки", допълни Ненчев. Само през последния месец има 10 такива случая...” – в. „24 часа”.

„Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел”. Това заяви пред Нова тв министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран и от БГНЕС. Той поясни, че за последния месец имало 10 подобни полета на машини на Москва над България. Някои от тях обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик. Министър Ненчев обясни, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси... Ненчев коментира и заплахата от засилен миграционен натиск към страната ни. И увери, че към момента такава опасност няма. „Имаме възможност, само в рамките на няколко часа, да увеличим присъствието на военни по границите на страната, ако се наложи”, каза още министърът. И допълни, че отговорните власти вече са взели всички необходими превантивни мерки...” – в. „Сега”.

„Руски самолети отново нарушават въздушното ни пространство. Този път са засечени в зоната на отговорност в Черно море. "Това са провокации, нашите изтребители са в готовност да ги прихванат. Това е силно обезпокоително, затова взимаме превантивни мерки", съобщи военният министър Николай Ненчев в ефира на Нова телевизия... "Подобни неща са се случвали и в миналото и това не е нищо ново", успокои Ненчев. По думите му липсва комуникация с Русия, която страната ни се опитва да я възстанови. България следва плана на НАТО. Вдига двойката ни изтребители и прихващат руските. Това обаче ни струва средства, тъй като изтребителите, които дежурят по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често през последните месеци. Според военни експерти руските самолети най-вероятно снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната ни, в териториалното море, разузнават радарните установки по брега, както и защитата на въздушното ни пространство... По думите му са взети всички превантивни мерки и на границата с Турция, и на тази с Гърция. Изпратени са и допълнително военни... Сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич инспектира работата на съвместните военни и полицейски екипи, които вече патрулират по границата с България... Джорджевич съобщи, че сегашният състав на екипите е достатъчен, но ако се наложи ще бъде увеличен още в зависимост от ситуацията. Служителите на армията и полицията показаха на министъра част от техниката, с която разполагат за работата си както през деня, така и за през нощта.” – в. „Стандарт”.

Ситуацията на нестабилност в южната ни съседка също е сред темите на вестниците в понеделник.

„Броят на задържаните в Турция надхвърли 13 000 Турските власти са задържали един от главните сподвижници на намиращия се в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвиняван от тях за опита за военен преврат, съобщи Ройтерс. Става дума за Халис Ханджъ, смятан за дясна ръка на проповендика Гюлен. Ханджъ бил влязъл в Турция два дни преди неуспешния преврат, твърдят от Анкара. Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че вече са арестувани над 13 хиляди души. "Броят на задържаните след опита за военен преврат към момента е 13 002 души: това са 1329 полицаи, 8831 войници, 2100 съдии, 689 прокурори", посочи той пред турската телевизия Ен Ти Ви. ълдъръм обяви също, че президентската гвардия се разпуска. "Президентска гвардия няма да има, повече няма необходимост от това", посочи турският премиер.” – в. „Сега”.

„Българското външно министерство посочва, че обстановката в Турция е силно нестабилна. От МВнР препоръчват днес да се избягва района около площад "Таксим" в Истанбул. "Предвид организирания от опозиционната Народнорепубликанска партия митинг, подкрепен и от управляващата Партия на справедливостта и развитието, препоръчваме на българските граждани във вечерните часове на 24.07 да избягват посещения на площад "Таксим" и в районите, граничещи с него", се казва в съобщението на ведомството. Добавя се още, че предприетите към момента мерки от властите във връзка с обявеното извънредно положение не засягат пряко сигурността на българските граждани. Остава в сила изискването за носене на лични документи предвид честите проверки и задържането на лица, които не могат да удостоверят самоличността си. Необходимо е българските граждани да спазват стриктно указанията на полицейските органи...” – в. „Труд”.

Отражението на турската политика у нас също е сред актуалните теми.  

„Бирали Мюмюн: В джамиите в България коранът се чете на арабски език Главното мюфтийство винаги е отворено за диалог и разговори по въпроси, които касаят цялото общество, това заяви пред БНР заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Той отрече информацията, че 90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство. "Информацията, с която разполагам е, че 15 чужди граждани работят при нас. Това е съвсем нормална практика и това не е нещо, което е характерно само за мюсюлманското вероизповедание. Турски граждани работят при нас по държавна спогодба между България и Турция. Тези хора обаче не са на ръководни длъжности. Мюмюн допълни: "В джамиите в България коранът се чете на арабски език. Той е преведен на български, но тук става дума за богосложенията. Богослужението има съвсем друго отношение, което е между човека и между Бога. Там има доктринална предразположеност, която не може да се определя от закон, от парламент." "Що се отнася до предложението в законопректа на Патриотичния фронт да се ограничи чуждото финансиране на вероизповеданията, това ще създаде проблем с осигуряване на богослужението", обясни още Мюмюн. "До голяма степен мюсюлманското вероизповедание в момента се поддържа от финансиране, което идва от различни места, но много малко от България, за съжаление това е за всички вероизповедания. За тези средства се знае къде се използват и не би трябвало да се спекулира с тях. Няма как ние да можем да заплащаме заплатите на имамите, да си спонсорираме училищата, да си строим храмовете и въобще да стоим на крака", казва още той.” – в. „Труд”.

„Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и други членове на нерегистрираната партия на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) са възпитаници на училища, свързани с ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен, основният заподозрян за опита за преврат в Турция. Доста от сегашните мюфтии също са завършили такива училища в Турция. Това каза в интервю по Би Ти Ви бившият главен мюфтия Недим Генджев. На въпроса има ли училища от мрежата на Гюлен в България, както твърди посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, а ДАНС отрича, той отвърна: "Аз не съм чул. Знам, че има две училища - английски гимназии, едната в София, другата в Пловдив, които вземат и пари, но най-добър отговор на този въпрос може да даде Министерството на образованието, откъдето тези училища взимат лиценз." В ръководството на Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България като възпитаници на училища на ислямисткия пророк Генджев посочи председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и допълни, че може да се направи справка, която ще покаже още много имена. Отделно има списък с имената на 90 имами в България, назначени тук от Дианета - турското ведомство по религиите, които в момента заемат длъжности и проповядват в 900-те българските джамии...” – в. „Дневник”.

Предстоящите президентски избори все така са във фокуса на всекидневниците.   

„Жан възкръсна за президент на БСП, а царят и Огнян Герджиков се появили в червените сметки Безпартийният Петър Кънев най-харесван за вице от социалистите по места. Жан Виденов възкръсна като кандидат-президент от БСП, и то номиниран от четири соцорганизации. Изненадващо в червените списъци влиза и проф. Огнян Герджиков, който е бивш председател на парламента по времето на НДСВ... От неделя депутати от БСП си звънят с въпроса: “Ти чу ли за царя?” Слухът, че Симеон Сакскобургготски ще бъде поканен от Корнелия Нинова, тръгнал от петък, когато Бойко Борисов обясни, че новата ситуация в Европа изисква нов профил на президента на България - обединител, който е приет от световните лидери. Източници от БСП обаче смятат, че е малко вероятно е царят да се върне в политиката, каквато идея са имали преди време и бивши министри и депутати от НДСВ. След смъртта на първородния си син той се чувствал изморен и предпочитал да наблюдава политическия живот у нас, но без да участва пряко в него...” – в. „24 часа”.

„АБВ отправи ултиматум за избор на общ ляв кандидат за президентските избори. Заместник-председателят на партията Ивайло Калфин посочи, че АБВ ще мисли свои варианти, ако до края на месеца не се договорят с БСП, съобщи БНР. "Имаме различни варианти, но ако става въпрос за разговорите с БСП и с другите партии от левицата, за нас е важно не само да сложим кандидатури, а да успеем да се уточним по критериите, по които ще бъде избрана кандидатура", обясни той. Според Калфин ГЕРБ ще спечели изборите, ако левицата има отделни кандидатури.” – в. „Дневник”.

„Разговорът между левите партии за общ кандидат за президент загрубя. От АБВ поставиха ултиматум на бившите си съпартийци в БСП и им заръчаха да побързат. От партията на Георги Първанов настояха до края на месеца да е ясно дали БСП и АБВ ще са заедно на вота и коя ще им е кандидат-президентската двойка. Затоплянето на отношенията между тях започна след резултата от вътрешния референдум в столетницата, когато всеки втори социалист поиска примирие с АБВ. Тогава на лидерска среща Нинова и Първанов се разбраха, че се харесват и имат една визия за профила на следващия държавен глава, но не стигнаха до обсъждане на конкретни имена. Причината е, че в момента на „Позитано 20" текат вътрешнопартийни номинации и договорката бе след краят им АБВ и БСП отново да седнат на масата за преговори. Тогава и от АБВ ще дадат своето предложение за кандидат. Търпението на хората на Първанов обаче започна да се изчерпва. „Ако до края на месеца няма желание за разбиране, ние ще вземем решение как по-нататък да продължим", обяви пред журналисти зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. И отсече - „ние имаме различни варианти". В неделния ден той уважи първата национална конференция на младежите на партията в НДК. Калфин определи номинирането на кандидати за „Дондуков 2" като „безкрайно закъсняло". „По отношение на разговорите с БСП и с другите партии от левицата, за нас е важно не само да сложим кандидатури, но да успеем да се уточним по критериите, по които ще бъде избрана тя", уточни зам.-шефът на АБВ. Той призна обаче, че „идеите им се възприемали по абсурден начин от БСП и заради това не ги предлагали". „Виждам, че там (БСП – б.р.) се ориентират към партийни кандидатури, не ме прави особено оптимист това нещо", коментира още Калфин. И предупреди, че ако няма обща лява кандидатура, а няколко отделни, то ГЕРБ безпорно ще спечели „Дондуков 2". „Няма да се кандидатирам за президент", отсече за пореден път лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Беновска пита" по Канал 3. Нинова обаче попари отново идеята Георги Първанов да е общият кандидат за „Дондуков 2" на левицата. „Мисля, че няма да го издигнем. Моето мнение е такова. Предпочитам да не коментирам причините, но мисля, че няма да е той", отсече Нинова. На въпрос дали премиерът Бойко Борисов би бил добър президент отсече, че няма как да бъде такъв, ако продължи да води политика като тази, която прави от „Дондуков 1".” – в. „Стандарт”.