„Европарите - основното предизвикателство на 2007" е водещото заглавие на „Днвеник"

Увеличението на богатството и доходите на българите вече ще зависи все повече и от европарите, които ще се превърнат в един от основните двигатели на икономическия ръст в страната, коментират анализатори. Политолози пък смятат, че евроскептицизмът може да се превърне в основно предизвикателство пред управляващите и да доведе до подем на крайнолеви антиевропейски партии. Недоволство от еврочленството обаче може и да няма, тъй като присъединяването към съюза не е свързано с икономически свръхочаквания, смятат социолози.

Най-съществени през 2007 г. ще са въпросите за усвояването на европейските средства и за институционалния капацитет на страната, коментира Татяна Буруджиева. Истински важното е отварянето на двата структурни фонда на ЕС, прогнозира и Евгений Дайнов. Въпреки че европроектите най-вероятно ще тръгнат едва през четвъртото тримесечие на годината, те ще ускорят растежа на икономиката до около 6 на сто, показват прогнозите на международни финансови институции и на български специалисти.

Брутният вътрешен продукт, който измерва стоките и услугите, произведени в страната, и се счита за най-важния макроикономически показател, ще нарасне с 5.8 на сто, показват разчетите на Министерството на финансите. Прогнозите на Банк Аустрия кредитанщалт и на Международния валутен фонд са за ръст от около 6%, докато Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика и Агата Урбанска от ING Bank заявиха, че увеличението може да стигне и 6.5 на сто. Най-песимистични са анализаторите на "Икономист интелиджънс юнит", които очакват забавяне на икономическия ръст до под 5% заради по-бавното повишение на заплатите в публичния сектор, ограничаването на кредитната експанзия и успокояването на бума в строителството.

Независимо от сравнително високия ръст на БВП обаче България ще бъде най-бедната страна в Евросъюза, след като брутният продукт на човек от населението ще е близо 35 на сто от средното за ЕС по данни на Евростат. Наред с това над българската икономика ще продължи да тежи и отрицателното външнотърговско салдо, като в рамките на 2007 г. рекордните високи стойности по този показател се предвижда да се запазят.

Предизвикателство пред управляващите през тази година отново ще са политическото недоверие и появата на нови играчи, твърдят анализаторите. Според Татяна Буруджиева членството в ЕС неизбежно ще предизвика промяна в политическите партии. "Българските партии нямат друг шанс, освен да се променят. Сега всички са формации на прехода - искат да постигнат властта, за да променят системата, докато в ЕС целта на партиите е развитието на обществото", коментира тя.

„Сълзи гасят 2 реактора", пише в дневния си брой „Труд"

"Погребваме най-хубавото и печелившо предприятие на България. Правим пълна глупост и ще платим висока цена", не криеше възмущението си директорът по производството в АЕЦ "Козлодуй" Кирил Николов. Секунди преди 19 ч на 31 декември сред гробовна тишина в командната зала на 3-ти блок прозвуча командата от Централното диспечерско управление на НЕК за поетапно намаляване на мощността.

Под акордите на "Реквием" от Моцарт облечени в черно енергетици започнаха процедурите. С насълзени очи до тях в шпалир застанаха изпълнителният директор Иван Генов, бившият шеф на АЕЦ Иван Иванов, директорът на "Електропроизводство-1" (блокове 1-4) Владимир Уручев и главният технолог Рашо Първанов. Половин час по-късно процедурата се повтори и в командната зала на 4-ти блок. Заглушаването на реакторите бе със скорост 2-3 мегавата в минута и продължи близо 3 ч. За трети блок времето спря в 21,37 ч, а за четвърти - 11 минути по-късно.

Докато часовникът отброяваше последните минути, енергетиците си изказваха съболезнования и никой не пожела да говори за еврочленството. "Вижте на какво дередже сме и ние, и сестрите в Либия", промълви тъжно Даниела Георгиева, дежурен инженер, извършил процедурите по спирането на блок 3.

„Приспахме III и IV блок, спряхме и износа на ток", информира „Дума"

В 21 часа и 48 мин. на 31 декември и вторият от двата турбогенератора на IV блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от електроенергийната система на страната. Само 11 минути по-рано бе спрян и последният турбогенератор на 3 блок. След като мощността на реакторите плавно бе понижена, двата 440-мегаватови енергоблока бяха спрени, съгласно поетите от България ангажименти преди началото на преговорите за присъединяването ни към ЕС.

Нямаме основания да очакваме, че ще има катаклизми с електроснабдяването след спирането на III и IV блок на АЕЦ, каза пред БТА началникът на Централното диспечерско управление /ЦДУ/ към НЕК Митю Христозов. По думите му, страната има достатъчно мощности, за да бъде осигурен вътрешният пазар през 2007 г., но ток за износ няма да има. Заместващи мощности на спрените малки реактори ще бъдат пуснати след 2009 г. в ТЕЦ "Марица изток 1".

Митю Христозов прогнозира, че при продължително застудяване на Балканския полуостров електроенергийната система в региона ще изпитва трудности, най-вече в съседните на България страни. У нас можело да се очаква понижаване на качеството на електроенергията при продължително застудяване и кражби на ток от системата. Шефът на ЦДУ изтъкна, че големите язовири са пълни на около 70 % и затова приносът на ток от ВЕЦ ток в електроенергийната система ще бъде скромен.

Дефицитът на ток в региона може да бъде допълнително утежнен от този факт, тъй като делът на ВЕЦ в Югоизточна Европа е над 20 на сто от общото електропроизводство, посочи Христозов. Според него износ от България би могъл да се осъществи само в определени месеци на годината и то при наличието на пълноводие.

Ако стегне студ за месец и повече, може да има известни трудности не толкова в недостиг на ток или ограничения, а в преразход на наличната в язовирите вода. Така евентуално може да бъде застрашен напоителният сезон през летния период, каза Христозов. Експертът подчерта, че това няма да доведе до ограничения на потреблението на ток или въвеждането на режим.

През 2006 г. сме изнесли 7.807 млрд. киловатчаса електроенергия, като приходите от експорта са около 250-260 млн. евро. Вече не можем да разчитаме на тях, тъй като със спирането на малките реактори износът е прекратен, съобщи още Христосков.

„Борисов предлага кръгла маса за спасяването на 3. и 4. блок", съобщава „Новинар"

Кметовете на София и Козлодуй ще организират кръгла маса за удължаване живота на трети и четвърти блок на атомната централа. На 31 декември точно в 21 часа и 48 минути и последният от четирите турбогенератора на 3. и 4. блок беше изключен от енергийната система на страната и България изпълни ангажимента си към ЕС да спре реакторите. Вчера Бойко Борисов, в качеството си вече на кмет на европейска столица, обяви, че е предложил на кмета на Козлодуй Милко Торбов да организират нов дебат за спасяването на реакторите с участието на най-добрите български и международни експерти в областта на енергетиката и той одобрил идеята.

"В момент, когато страната ни е в хрониките на всички световни медии и когато тук са представители на всички европейски институции, ние играем ръченица и плащаме стотици хиляди евро за светлинно шоу, вместо да вложим усилията си за спасяването на петте български майки и реакторите - да защитим националната си гордост", пише в писмото на Борисов до Торбов.

Предстои Европа да изготви енергийната си стратегия и нови дебати около АЕЦ "Козлодуй" са възможни, каза също вчера докладчикът за България Джефри ван Орден. Според него въпросът за атомната енергетика ще става все по-актуален, защото е свързан с бъдещата енергийна стабилност и независимост на Европа. Затварянето на българските блокове е грешка на Европарламента, каза още еврокомисарят.

Не очакваме катаклизми с електроснабдяването заради недостиг на производствени мощности, заяви Митю Христозов, началник на Централното диспечерско управление на НЕК. Вътрешният пазар на електроенергия ще бъде осигурен, няма да има износ на ток. Ако годината е суха, може да има затруднения, защото язовирите са пълни 70%, а миналата година по това време са били над 80%, а 20% от производството на ток е от ВЕЦ. Кражбите на ток също могат да създадат проблеми в качеството на електроснабдяването. По-тежка е ситуацията в съседните държави, особено при продължително застудяване.

„Овчаров заклати и стола на Станишев" е водещото заглавие на „Новинар"

Станишев и ръководството на партията все още не са се дистанцирали от министър Румен Овчаров за топлата му връзка с Вальо Топлото и това ще има неприятни последствия за премиера, който е отговорен за поведението на министрите си. Това заяви в интервю за "Новинар" членът на Висшия партиен съвет Илия Божинов. Божинов твърди, че Овчаров се е превърнал в аналог на Мистър 10% от кабинета Костов - Александър Божков, който обаче тогава поне е бил уволнен. Той припомни, че още през август на пленума на БСП е алармирал за корупция около Овчаров, но тогава партията застанала зад министъра и обявили, че се мъчи "да оклевети другаря Овчаров". Според Божинов сега ситуацията е същата и е нормално да бъде поискана оставката на Овчаров. Тази топла връзка не е тайна за членовете на БСП, категоричен е Илия Божинов. Той бил виждал снимки, на които Димитров е на катедра, а от двете му страни са Мичо Райковски и Овчаров. Компютрите на градския съвет на БСП са дадени от "Топлофикация" - София. Според него фирмата "Фронтиер" е част от тази връзка, а вероятно голяма част от парите на бившия шеф на дружеството са именно по линията на "Фронтиер". Собственикът й Красимир Георгиев е близък на Овчаров, а във "Фронтиер" той е съдружник с майката на Димитров - баба Цеца. Илия Божинов предполага, че следствието действа по-бавно, за да достигне по-добри резултати. Те ще покажат с бъдещите си действия дали е било за добро, или са искали да прикрият това, което става около Румен Овчаров, категоричен е той. Столичният кмет Бойко Борисов пък призова вчера премиерът Станишев и президентът Георги Първанов да изразят позицията си към Овчаров. "Това, че г-н Овчаров казва, че партията стои зад него, не сме го чули, освен от вътрешния министър", добави Борисов. Според него червените представители в кабинета се крепят по партийна линия.

„Евродепутат призова Кадафи да освободи медиците", съобщава „Дневник"

Докладчикът за България в Европейския парламент (ЕП) Джефри ван Орден призова във вторник либийския лидер Муамар Кадафи да помилва петте български медицински сестри, които на 19 декември бяха осъдени повторно на смърт по обвинение в умишлено заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН.

Съдебният процес в Либия не е изцяло приключил, но призовавам Кадафи да упражни правомощията си и да освободи медицинските сестри и палестинския лекар неотложно и колкото се може по-скоро, каза във второник Джефри ван Орден в София на съвместна пресконференция със съпредседателите на Парламентарния комитет България-ЕС Атанас Папаризов и Катрин Ги Кен. Той подчерта, че съдбата на българките и палестинеца не може да се търгува срещу компенсации за семействата на заразените деца в Либия. Двата въпроса са отделни, макар и свързани, подчерта евродепутатът.

Ван Орден коментира сдържано възможността Европейският съюз да наложи санкции на Либия заради процеса, като посочи, че Брюксел трябва да се предпазва "от опасността да отправя заплахи". В същото време обаче предупреди: "В нашия инструментариум разполагаме и с политико-икономически средства за упражняване на натиск." Катрин Ги Кен беше по-остра и се обяви за икономически натиск на ЕС над Либия, "когато дипломацията не помага".

Българските представители в Европарламента ще поискат темата за медиците да бъде обсъдена на започващата на 15 януари сесия на Европарламента, каза във вторник пред БНР евродепутатът от левицата Евгени Кирилов. Той уточни, че вероятно ще бъде гласувана резолюция по темата. В Пловдив пък външният министър Ивайло Калфин съобщи, че зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев ще замине за Триполи веднага след края на мюсюлманския празник байрам, за да обсъди с медицинските сестри стратегията на защитата. Той напомни, че някои от сестрите са пожелали да сменят адвокатите си, което изисква време, защото новите защитници трябва да се конституират пред съда. В момента се превеждат мотивите на присъдите, каза Калфин.

България да потърси сметка от Кадафи за процеса срещу медиците, призовава председателката на групата на роднините на жертвите от атентата над Локърби Кара Уeйпс в писмо до в. "Уолстрийт джърнъл". Тя нарича потвърждаването на смъртните присъди срещу шестимата медици "варварски акт" и припомня, че режимът на Кадафи не е изпълнил споразумението, което сключи с близките на жертвите от Локърби.

Позицията на България, ЕС и други държави по делото срещу българските медицински сестри показва ценности, които могат да разпалят войни и да предизвикат вражда между религиите и цивилизациите по света. Това се казва в официален меморандум на либийското външно министерство, разпространен в петък. Повод за него са острите негативни реакции, с които международната общност посрещна потвърждаването на смъртната присъда срещу българките. В документа се посочва, че присъдата в Триполи е произнесена в съответствие със законовите, юридическите и хуманитарните изисквания. Меморандумът беше подкрепен от Съюза на африканските страни от Западна Африка. Още в петък българският външен министър Ивайло Калфин извика на среща временно управляващия посолството на Либия у нас Тахер Беншабан. Той е повторил позицията на София, че съдът не е взел предвид всички аргументи по делото, и е заявил, че разпалването на етнически или религиозни конфликти е последното нещо, в което може да бъде обвинена България. "Международната реакция, която очевидно изключително много е притеснила либийската страна, не е нещо, на което би трябвало да се учудват", коментира министърът.

„Европа плаши Либия с икономически санкции", отбеляза и „Труд"

Либийският лидер полковник Муамар Кадафи да упражни своите правомощия и да освободи незабавно петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт. За това призова вчера докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден на съвместна пресконференция с евродепутатката Катрин Ги Кен и народния представител Атанас Папаризов в София. "В нашия арсенал има и политико-икономически средства за натиск", предупреди Ван Орден. Европейската общност трябва да намери мерки за икономически натиск върху Либия, добави Катрин Ги Кен. Според нея осъдените медици са заложници, а взимането на заложници в Европа се смята за престъпление. Евродепутатката призова българските медии да убедят европейските си колеги в невинността на медиците.

„Зам.-министър на правосъдието отива на среща със сестрите", извежда на първа страница „Новинар"

Зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев ще се срещне днес в затвора Джудейда с осъдените на смърт български медицински сестри, съобщи вчера министърът на външните работи Ивайло Калфин. Ганев ще обсъди със сестрите следващата фаза на процеса и желанието на част от тях да бъдат защитавани от нови адвокати.Калфин изрази притеснение, че конституирането на новите защитници и представянето им пред либийския съд може да доведе до протакане на делото. Първото обжалване на смъртните присъди отне седем години, припомни министърът. По-рано вчера докладчикът за България в Европейския парламент (ЕП) Джефри ван Орден призова либийския лидер Муамар Кадафи да помилва българските медицински сестри. Депутатът настоя за това по време на съвместна пресконференция по случая в Либия. Тя се състоя в парламента със съпредседателите на парламентарния комитет България-Европейски съюз Атанас Папаризов и Катрин Ги Кен. Според Ван Орден не е подходящо съдбата на българките и палестинеца да се тръгува срещу компенсации на семействата на заразените със СПИН деца в Либия.

Докладчикът за България каза, че и Либия, и ЕС се стремят към по-добри отношения, но те могат да бъдат поставени под въпрос, ако медицинските сестри остават в затвора. Трябва да се предпазваме от опасността да отправяме заплахи - те едва ли биха били полезни, но в нашия инструментариум, в нашата оръжейна, разполагаме и с политико-икономически средства за упражняване на натиск, каза той. Според него трябва да се търси баланса между "публичните усилия и тихата дипломация ".

„Европа готова и на бизнес натиск срещу Либия", четем и в „24 часа"

Европейският съюз има готовност да упражни и икономически натиск спрямо Либия, ако българските медицински сестри и палестинският лекар не бъдат освободени. Това намекнаха докладчикът на съюза за България Джефри ван Орден и съпредседателката на Съвместния парламентарен комитет "България-ЕС" Катрин Ги Кен вчера. Вчера те се срещнаха с българския евродепутат и колега на Ги Кен - Атанас Папаризов, за да обсъдят развоя на процеса в Либия. "Либийското правителство трябва да разбере, че ще има икономически и политически последици, ако този процес завърши така, както е в момента", заяви евродепутатката. Тя обаче горчиво призна в отговор на въпрос, че често бизнес отношенията изместват спазването на човешките права в отношенията между ЕС и други държави. Според Ги Кен обаче тук случаят е различен, защото освен насилие и потъпкване на правата има и издадени смъртни присъди на невинни граждани. От изказването й стана ясно, че дипломацията за нея е изчерпала средствата си за въздействие по случая и е време да се мобилизира общественият натиск в цяла Европа и света. "Ако скандалът с медиците продължи, това ще бъде основна пречка за движението на Либия към международната общност и присъединяването й към икономическите отношения на ЕС със средиземноморските страни.

„Ван Орден към Триполи: Помилвайте сестрите", помества в днешния си брой „Дума"

Докладчикът за България в Европейския парламент (ЕП) Джефри ван Орден призова вчера либийския лидер Муамар Кадафи да помилва българските медицински сестри. Съдебният процес в Либия не е приключил изцяло, но призовавам президента Кадафи да упражни своите правомощия и да освободи българските медицински сестри и палестинския лекар неотложно и колкото се може по-скоро, каза Джефри ван Орден. Вчера той бе в в Народното събрание и даде пресконференция със съпредседателите на съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз Атанас Папаризов и Катрин Ги Кен по случая в Либия. Гостите носеха ленти с българския трибагреник, на които е изписано "Не сте сами".

Според Джефри ван Орден едва ли е най-подходящо съдбата на българките и палестинеца да се търгува срещу компенсации на семействата на заразените със СПИН деца в Либия. Двата въпроса са отделни, макар и свързани, коментира той.

Либия се стреми към добри отношения с нашите демократични държави, ние също се стремим към това и ще е жалко, ако тези отношения се поставят под въпрос, имайки предвид, че медицинските сестри остават в затвора, каза още европейският депутат. Според него по случая с медиците трябва да се поддържа деликатност и да продължи търсенето на баланса между публичните усилия и обществената подкрепа, от една страна, и тихата дипломация, от друга. Трябва да се предпазваме от опасността да отправяме заплахи, те едва ли биха били полезни. Но в нашия инструментариум, в нашата оръжейна, разполагаме и с политико-икономически средства за упражняване на натиск, допълни Джефри ван Орден.

Катрин Ги Кен подчерта, че единственото, което може да накара Либия да отстъпи, е европейската общност категорично да изрази своето несъгласие със смъртните присъди и да се намерят мерки за икономически натиск, когато дипломацията не помага. Според нея за европейските депутати освобождаването на сестрите е "истинска битка". Процесът е несправедлив и имаме право ясно и откровено да изразяваме нашето мнение, каза от своя страна Атанас Папаризов. По думите му искрено изразеното мнение и загриженост не са разпалване на религиозни войни, а напротив - подкрепа на достойнството на подсъдимите. Той увери, че още на първата официална сесия на Европейския парламент, която ще се проведе на 16 януари, ще бъде поставен въпросът за съдбата на българските медицински сестри в Либия.

По-рано през деня Джефри ван Орден се срещна и с президента Георги Първанов. Ван Орден е потвърдил готовността на евроинституциите и своя личен ангажимент да работи активно за ускорено и благоприятно решение на случая с осъдените сестри. Пред Първанов подкрепата си за медиците е изразила и председателката на Държавното събрание на Унгарската република Каталин Сили. Вчера тя също се срещна с държавния глава. Двамата са обсъдили въпроси за по-нататъшно развитие на двустранните взаимоотношения и за засилен диалог в рамките на ЕС.

Гостите са изразили своята признателност и благодарност за поканата да участват в церемонията по отбелязването членството на България в ЕС и са приветствали страната ни като пълноправен член на европейското семейство.

Продължаваме диалога с Либия

Нямаме нужда от посредничество на която и да е страна, включително арабска, за контактите ни с Либия. Държим да имаме диалог с либийската страна, каза вчера в Пловдив министърът на външните работи Ивайло Калфин, попитан за стъпките, които предприема страната ни по делото в Либия. Мотивите за произнасянето на присъдата вече са получени, превеждат се и очаквам адвокатите да обжалват тази присъда, допълни той. Калфин съобщи, че веднага след празниците е поискал зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев да се срещне със сестрите, за да се обсъди с тях по-нататъшната им защита.

Това, което ще направим на политическо равнище, е да търсим максимално бързо започване и приключване на следващата фаза на процеса, каза министърът. Светът не само забеляза акцията "Не сте сами", но и гостите масово си бяха закачили лентичките в знак на солидарност с нашите медицински сестри. Уверявам ви, че с голямо внимание се следи от света това, което се случва в Либия, допълни Ивайло Калфин.

Министърът на външните работи беше вчера в Пловдив с част от гостите си, пристигнали у нас по повод тържествата за присъединяването на България към ЕС. С него бяха датският му колега Пер Стиг Мьолер и бившият министър на външните работи на Чехия, сега депутат в националния парламент в страната си, Цирил Слобода. Дипломатите пиха кафе в Балабановата къща, разходиха се из Стария град, посетиха Античния театър на Трихълмието и обядваха в ресторант "Пълдин".

„Защитата на потребителите остана само на книга", според „Дневник"

Нито веднъж през миналата година не е бил свикан Националният съвет за защита на потребителите, в който влизат представители на шест министерства и шестима участници от неправителствения сектор. Законът, който влезе в сила още през юни миналата година, обаче изисква съветът да заседава най-малко веднъж на четири месеца. "Срамно е, че имаме еврокомисар за защита на потребителите, а в страната сме принизили тази политика до почти несъществуваща", заяви пред "Дневник" председателят на сдружението Богомил Николов.

Председател на националния съвет е министърът на икономиката и енергетиката. Структурата трябва да консултира министъра за провеждането на политика за защита на потребителите. Освен това той изготвя програми и стратегии за ефективността на тази защита, има право да дава становища по важни въпроси, когато правата на потребителите са накърнени.

Заседания се свикват от министъра или от половината от членовете му, без някой да получава възнаграждение за работата си. Така на практика сдруженията на потребителите са малцинство в съвета и не могат да го свикат по собствена инициатива.

"Въпросът за свикването на съвета е бил поставян пред Народното събрание и Европейската комисия, но без резултат. Пропуснатите ползи са за потребителите, защото се избягва дебатът по проблеми от обществен интерес", коментира Ивета Минкова от Федерацията за защита на потребителите. Институциите трябва да си сверяват часовника с неправителствените организации, защото до нас най-често стигат проблемите на хората, коментира Минкова. По думите й Законът за защита на потребителите е добър, но прилагането му куца. Тя даде пример със съдебните дела, които федерацията води срещу енергийните монополисти. Опитът от тях би могъл да послужи за решаване на конфликти и в други области, каза Минкова.

"Може би не е имало конкретна необходимост, затова съветът не е бил свикан", обясни Емил Алексиев от Дирекцията за защита на потребителите в икономическото министерство. По думите му въпреки това ведомството е провеждало на различни нива диалог с гражданското общество.

„Бензинът поскъпна" е водещото заглавие на „Труд"

Новата 2007 година започна с по-високи цени на бензин и дизел заради новите акцизи на горивата. Те влязоха в сила от 1 януари. При различните вериги поскъпването на бензините е между 7 и 12 стотинки на литър. Масовият бензин А-95 закова цена от 1,75 лв. за литър спрямо 1,63 лв. преди Нова година. Малко по-евтино засега е на обектите на "Лукойл". Там литър А-95 можеше да се купи цял ден вчера срещу 1,72 лв. Дизеловото гориво се продава вече за 1,67-1,70 лв. за литър - повишение със 7-11 стотинки в сравнение с последните дни на м. г. Най-малко е увеличението при високооктановия бензин А-98 - с 2-3 стотинки на литър. Новата му цена е 1,95-1,98 лв./л, докато преди Нова година се харчеше за 1,93-1,95 лв. на литър. По някои бензиностанции в страната изчезна нискооктановото гориво А-92. Причината е, че от 1 януари "Лукойл" спря производството му, защото не отговаря на европейските изисквания.

„Бензинът поскъпна с 10-12 ст.", четем и в „24 часа"

Между 10 и 12 стотинки поскъпна най-масовият бензин А95 още в първите дни от новата година, показа проверка на "24 часа".Заради вдигането на акциза на горивата "Лукойл България" промени заводските цени в полунощ на 1 януари. Три дни преди това компанията ги свали с 2% и за празниците А95 падна до 1,62-1,64 лв. за литър. По големите вериги вчера цената на същия бензин варираше между 1,72 и 1,76 лева. Най-предпочитаната от търговците стойност, включително и от по-малките вериги, бе 1,74 и 1,75 лв. Повишението при високооктановия А98 пък е с 8 стотинки. Преди той се продаваше за около 1,87 лв. Вчера на някои от големите бензиностанции цената му стигаше и 1,99 лв. Средно със 7 стотинки по-скъпо се продава и дизелът. От 1,60-1,63 лв. преди начисляването на акциза той вече струва 1,67-1,70 лв. През последните дни от миналата година понижението на цените от "Лукойл" го свали дори до 1,56 лв.

„Здравните вноски породиха първия европейски протест", отбелязва „Дневник"

Българите, които живеят в чужбина, не искат да плащат старите си задължения към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Още в първия работен ден на 2007 г. те са внесли петиция в Европейския парламент с искане да им бъдат опростени дължимите вноски за здраве. Това съобщи за "Дневник" Атанас Чобанов от в. "Парижки вести".

Електронното писмо е подписано от българи, живеещи в 36 държави. То е изпратено и до европейския омбудсман и Европейската комисия.

Подписката е първият официален протест от български граждани до европейските институции след присъединяването на страната към ЕС. Тя е организирана от Съюза на българите по света "Бъдеще". Недоволството е срещу факта, че българите, които живеят и се осигуряват в чужбина, в същото време са длъжници на НЗОК за периода от 2000 г. до края на 2006 г.

Авторите на писмото предупреждават, че до края на месеца ще организират манифестация в Брюксел. Те апелират към европейските институции да принудят българското правителство да анулира всички здравноосигурителни дългове на граждани на България, които живеят в чужбина. В текста дори се критикуват и чиновниците от дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, които "поради некомпетентност и безразличие не са направили нищо, за да се избегне абсурдната ситуация". Протестиращите настояват поправките да се отнасят за всички българи, които живеят в чужди страни, независимо дали те са членки на ЕС.

Двойното плащане за здравно осигуряване отпадна от 1 януари 2007 г. с последните поправки на Закона за здравното осигуряване, така че сънародниците ни вече ще се осигуряват както и всички останали европейски граждани само на едно място, поясни Жермена Въткова, шеф на дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество" в здравната каса. Промяната обаче не важи със задна дата. Досега, за да бъде отписан някой от националната здравна система, той беше длъжен, преди да замине, да подаде специална декларация в териториалната агенция по приходите. В нея той трябваше да обяви, че няма да живее в България и не си е избрал личен лекар. След връщането в страната такъв гражданин възстановяваше правата си веднага след като започне да прави отново вноски за НЗОК. Българите обаче, които преди да заминат, не са подали такава декларация и имат личен лекар, губят правата си на безплатна помощ, ако не са платили повече от три вноски. Те могат да се включат отново в националната здравна система, ако платят 12 здравни вноски наведнъж. Другият вариант е да изчакат 6 месеца, като през този период се осигуряват редовно, поясни Жермена Въткова. Остава обаче задължението да се погасят всички здравни вноски за периода, в който не са били в България.

От тази година двойното осигуряване отпада, но българите, които живеят в ЕС, ще имат право тук само на спешна и неотложна медицинска помощ. При временното им пребиваване в България те могат да се обърнат към семейния си лекар, но при планирано лечение ще трябва да получат разрешение от постоянния си осигурител (например здравната каса на Испания), за да се оперират у нас, поясни Въткова.

„Първи наш протест в ЕС още този месец", четем и в „Новинар"

През януари българи, живеещи в 36 страни, ще отбележат присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС) с протестна демонстрация в Брюксел. Това пишат в подписка, внесена в Европарламента, български емигранти, които се водят длъжници на здравни осигуровки у нас. Протестът е срещу това, че стотици хиляди българи са се осигурявали здравно в чужбина, но се водят длъжници в България за периода 2000-2007 г. Промените в закона за здравно осигуряване, които освобождават живеещите в други страни от внасяне на осигуровки у нас, не засяга този период. Подписката, която сънародниците ни са направили, ще е първият официално регистриран протест от български граждани пред европейски институции след присъединяването ни към Европейския съюз.

„Сигурността на храните - главен приоритет на ЕС", извежда на 1 страница „Днвеник"

Попадали ли сте на некачествен салам, в който количеството на месото е далеч по-малко от това на сланината и соята, макар и на етикета да пише точно обратното? А на хляб с неорганични примеси? Или на сирене, което всъщност е пресована извара? Доста често? Е, от тази година имаме шанс това да се случва все по-рядко. Просто защото влизаме в Европейския съюз, а в общността сигурността и качеството на храните е един от главните приоритети както на изпълнителната власт, така и на научните среди.

Колкото и гръмка да звучи подобна констатация, истинността й доказват представените на специална конференция в Брюксел в средата на декември първи крайни резултати от финансираните по време на Шестата рамкова програма (FP6) (2003-2006 г.) проекти в сферата на сигурността на храните, чиято обща стойност възлиза на близо 850 млн. евро. "Качеството и сигурността на храните са от особена важност за жителите на ЕС и е необходимо да видим какви практически резултати произлизат от подкрепяните от съюза проекти", заяви в послание до конференцията еврокомисарят по науката Янез Поточник. "Вземането на решения, базирани върху научни изследвания, облагодетелства потребителите. Мерките, предложени от учените и приети за адекватни, могат да бъдат практически приложени във фермите и цялата верига на производство на храни."

В рамките на конференцията бяха представени резултатите от дейността на 12 проекта, повечето от които ще продължат да действат и през следващите месеци, макар и FP6 официално да приключи в края на миналата година. На нейно място от началото на тази година започва да функционира Седма рамкова програма (FP7), която е със седемгодишно действие. По време на FP6 Еврокомисията финансира изцяло или частично над 170 проекта в сферата на сигурността на храните. Те, както и тези, представени на конференцията в Брюксел, варираха от чистотата на плодовете до подобряване качеството на зърнените култури, от методи за намаляване на опасните химически примеси в храните до изследвания на рисковете от възникване на заболявания като рак поради наличие на определени съставки в храните, от геномни изследвания в помощ на здравето на домашните животни до търсене на по-ясни механизми при контрола върху производството на храни и др. Характерно за повечето от тези проекти е, че в тях участват учени и изследователски институции средно от по над 10 държави, включително и нечленуващи в ЕС - Швейцария, Норвегия, Исландия, Турция, Русия, Израел и др.

Трудно е да се определи кои от представените проекти предизвикаха най-сериозен интерес, но за сметка на това почти единодушно беше отчетено, че всички те са показали мащабността и широкоспектърността на европейската наука. Biocop например е посветен на разработването на нови методи при засичането на разнообразни химически замърсители в храните, вариращи от пестициди и хормони до тежки метали и незаконни добавки за растеж. Проектът, финансиран от ЕС с 9.6 млн. евро, цели да намери начин за системно откриване на замърсителите, посочи един от лидерите му - Крис Елиът. На химическото замърсяване на храните е посветен и проектът Cascade, финансиран с 14.4 млн. евро от ЕС и насочен към създаване на мрежа от изследвания и оценка на риска по хранителната верига.

Med-Vet-Net, финансиран също с 14.4 млн. евро, пък има за цел да формира работеща база данни въз основа на събраните десетки хиляди проби от ферми, хранителни предприятия и болници за наличие на болести, пренасяни от животните върху хората. Според учените от проекта над две трети от човешките патогени са от животински произход, а много като салмонелата и кампилобактерията са напълно животински и биват пренасяни безпроблемно от домашните животни. "Промените в производството, околната среда и човешкото общество могат да увеличат заплахата от тези заболявания, както и да доведат до появата на нови и непознати", заяви изследовател от проекта. В рамките на Seafoodplus пък е било открито, че консумацията на бяла риба може да има сериозен противовъзпалителен ефект и да помогне при предотвратяването на появата на рак на червата, който е типичен за населението на Европа. Проектът доказа още, че рибните диети помагат при стопяването на излишните килограми и имат сериозен антиоксидант потенциал. В рамките на Seafoodplus се извършват изследвания и върху ролята на рибата при борбата със сърдечносъдовите заболявания, депресията, остеопорозата и др. Проектът Grain Legumes е специално посветен на разработването на нови стратегии при подобряването на качеството на зърнените и бобовите култури, използвани за храна на хората и животните. Целта е да бъдат увеличени тези, които съдържат протеини, тъй като той е особено важен при изхранването на домашните животни.

Макар и финансирани в рамките на FP6, много от тези проекти със сигурност ще намерят под някаква форма мястото си и в рамките на FP7. При бюджет от над 6 млрд. евро за здравеопазване и близо 2 млрд. евро за селско стопанство програмата гарантира, че жителите на Стария континент ще консумират все по-сигурни и качествени храни.

„Бариерите - в музея", отбелязва „Труд"

Митницата на Кулата, заместила в представите на българина понятието "Солунската митница", вече не съществува. "Погребахме" я малко след полунощ на 1 януари. Екип на "Труд" стана свидетел на церемонията и мина границата с Гърция в новогодишната нощ, заедно с първите българи, които пожелаха да се уверят с очите си дали вече ще пътуват като европейци - само с лична карта. Митническата бариера бе вдигната символично за последен път лично от шефа на митниците Асен Асенов и после беше демонтирана. На 2 януари шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров си направил труда да отиде до Кулата, за да я получи, но оттам го върнали, тъй като трябвало да е работен ден, за да се уредят някои формалности. Граничните бариери обаче останаха и ще стърчат докъм 2009 г., когато се очаква България да стане член на Шенгенското споразумение. Дотогава и граничарите ни стриктно ще проверяват лични карти или паспорти и ще въвеждат имената и номерата на колите в компютрите. Ще спират само хора, които имат забрана да напускат страната. Процедурата отнема около 3-4 минути. Навръх Нова година минаващите бяха малко, но на 2 януари по обяд се образували колони и от двете страни.

„Божидар Димитров пръв иска бариерата от Кулата", съобщава и „24 часа"

"Още щом чух, че митничарите са махнали бариерата в Кулата, веднага тръгнах да я прибера в Националния исторически музей", разказа вчера директорът му Божидар Димитров. Той пристигнал преди всички, за да вземе историческата "летва"."Митничарите ме почерпиха едно хубаво вино и се разбрахме да я донесат в музея тържествено на 26 януари - професионалния им празник. Ще дадат и други експонати - табелки, печати. Може да помолят и гръцките си колеги за една бариерка", надява се Димитров.

„Бариера става музеен експонат", четем и в „Дума"

Граничната бариера на ГКПП "Кулата" ще стане експонат на Националния исторически музей (НИМ). Тя ще бъде връчена на директора на музея, историка проф. Божидар Димитров. Вчера той е разгледал новите придобивки, които НИМ ще получи след закриването на митническото учреждение на българо-гръцката граница, която вече става вътрешна за ЕС. Установил съм, че тази митница съществува от 1200 години. По Рупелското дефиле е минавала българо-византийската граница в 811 г. след управлението на хан Крум, а през годините границата е била премествана ту по на юг, ту по на север, разказа Божидар Димитров. Той допълни, че НИМ съхранява митнически печати от средновековната митница в Дебелт - граница от времето на цар Борис т, има и митнически печати и пломби от княжество България и Източна Румелия. Надявам се, че ще доживея момента, когато ще прибера граничните бариери и надписите "Митница", печати и пломби от граничните ни пунктове с Македония", пожела си шефа на НИМ.

Хиляди граждани пътуваха вчера между Русе и Гюргево, след като 13 градски автобуса се движеха между двата града, а стотици леки коли преминаха през границата към България. По Дунав мост се точеха километрични автомобилни колони, съобщи БТА. Причината за напрежението е, че само вчера имаше редовни безплатни автобуси за посещение в съседния град. Рейсовете бяха претъпкани, а някои се повредиха между двата гранични пункта. Общините на Русе и Гюргево се принудиха да пуснат допълнителни коли, защото се оказа, че идват хора от други градове. За мнозина от България и Румъния се оказа, че това е първо излизане в чужбина.

На гранични пунктове с Гърция и Турция също имаше временни задръстени с автомобили и тирове. Въпреки че вече не е външна митница на България вчера по обяд на българо-гръцката граница се създаде забавяне средно с около 50-60 минути за всяка от преминаващите коли, предаде БГНЕС. Причините са две - завръщащите се от новогодишното посрещане в Гърция българи, както и неизползването на ГКПП "Илинден" в Гоцеделчевско.

След като около 600 камиона задръстиха през последните два дни ГКПП "Капитан Андреево", вчера обстановката там се нормализира. Шофьорите нямаха транзитни визи, които досега се купуваха от граничния пункт. От 1 януари те се издават само от консулствата и посолствата на страната ни в Турция. Най-близкото ни представителство е в Одрин, но то не работеше през празниците. След настояване на министъра на вътрешните работи Румен Петков консулската служба в Одрин започна вчера извънредно да издава визи, съобщиха от МВР.

„2007-а: Недостигът на кадри продължава", коментира „Дневник"

През новата 2007 г. недостигът на кадри в различни сфери в българската икономика ще се задълбочи, подсилен от факта, че повечето компании не са намерили решение на проблема с липсата на персонал. Все повече работодатели ще се изправят пред ситуацията да не могат да открият подходящите служители за дадени позиции, а това малко или много ще се отрази и на самия бизнес. Тази тенденция очертаха представители на HR бизнеса в страната, споделяйки очакванията си за развитието на пазара на труда през първата година от еврочленството на България.

"За наши клиенти специално изследваме както наличието на кадри, така и какво мотивира хората на специфични позиции в дадени сектори. На базата на тези изследвания мога да спомена следните няколко тенденции, които се наблюдават още от изминалата 2006 г. - липса на нискоквалифициран персонал, на инженери и на млади професионалисти във всички сфери", коментира Светла Симидчиева от консултантската компания "Мандей".

Липсата на нискоквалифициран персонал се забелязва особено силно в София и в големите градове, посочи Симидчиева. Там вече е трудно да се намерят нискоквалифицирани работници, както и складови работници (мотокаристи и др.). В райони като Пловдив например продължават да навлизат инвестиции в производството. В същото време работната сила там е с традиционно земеделски корени и има опасност голяма част от неквалифицираните кадри да предпочетат сезонната работа в селското стопанство на страните от ЕС, които вече потвърдиха, че ще приемат работна ръка от България, като например Италия. Това би било тежко за икономиката на отделни градове, прогнозираха от "Мандей".

През тази година ще се задълбочи и нуждата от инженерни кадри във всички сфери - автоматизация, производствено планиране, електроника, енергетика и др. Според Светла Симидчиева още по-трудно се намират такива специалисти, които владеят поне говорим английски език. Този проблем е сериозен, защото голяма част от компаниите, които инвестират в инженерната сфера в България, са с чужди капитали и имат нужда от кадри, които могат да говорят чужд език. "Поради факта, че в България в момента се развиват много сектори от икономиката, които ползват инженерен труд - енергетика, строителство, автоматизация, производство, все по-трудно се намират добри професионалисти или дори хора без опит, но завършили подходящо техническо образование. Това е проблем, за който вече говорим втора година, а решението за него не се намира", коментира Симидчиева.

Въпреки че българското образование има сравнително добри традиции в изучаването на чужди езици, все повече работодатели изказват мнението си, че на пазара на труда липсват млади професионалисти, които владеят поне един език на отлично ниво. По думите на Симидчиева все по-често прави впечатление, че голям процент от търсещите работа млади професионалисти с по една-две години трудов опит не ползват дори един западен език на нужното професионално ниво. Освен това те нямат и необходимата компютърна грамотност - дори не се забелязва тенденция да искат да учат и така сами да подпомогнат развитието си, посочи тя.

Липсата на достатъчно кандидати за работа се потвърждава и от информацията на друг представител на HR бизнеса. По данни на една от най-големите компании за подбор на персонал в България - "Консултийм", която е част от медународната група "Ведиор", през последните месеци за позиции, за които преди са се събирали поне по 500 CV-та на кандидати, в момента броят на желаещите за работа не надхвърля двуцифрено число.

По информация на компаниите някои сектори продължават да изпитват сериозна нужда от кадри в по-голяма степен от другите. Това са компаниите от ИТ сектора, строителството и туризма. Особено голям е проблемът с кадрите в туризма, където качеството на обслужването е от първостепенно значение. За да решат този проблем, някои представители на бранша вече обмислят да внасят работници от други страни. Например хотелиерите от Слънчев бряг проучваха възможността да привличат кадри от Украйна, Беларус и Молдова. По данни на HR агенциите пък в момента някои хотелиери обмислят варианта да внесат в България персонал от Турция. Южната ни съседка е известна с традициите си в туризма и с доброто обслужване.

През 2007 г. се очаква също така да се засили миграцията на българска работна ръка към Европа. Това ще засегне сериозно някои важни икономически и обществени сектори, сред които медицината, строителството и др. По информация на консултантите вече има международни компании, които се свързват с HR агенциите в България и подават обяви в търсене на български работници.

Засега най-активни са компаниите от Централна и Източна Европа, които преди две-три години сами пострадаха от масовата миграция на кадри в западна посока. Сега страни като Унгария, Полша, Чехия и др. ще се опитат да запълнят дупките в трудовите си пазари с кадри от България и Румъния, обясняват от HR агенциите.

На фона на все по-засилващата се нужда от кадри все още не се забелязва стратегия, по която компаниите в България да решат този проблем, коментират специалистите. Работодателите трябва да полагат усилия за изграждането на ангажирани и мотивирани екипи, за да могат да привличат и задържат талантливите или поне достатъчно добрите служители за по-дълго време, каза Светла Симидчиева. Друг неин съвет към работодателите е да стимулират мобилността, да изпращат служителите си на специализации в чужбина, което е не само стимул за амбициозните кадри, но и ще изиграе възпитателна роля в дългосрочен план за пазара на труда в България. Другият процес - внасянето на работна ръка, трябва да е държавна политика и то много дългосрочно планирана, защото имиграционната политика може да промени структурата на обществото, смята още Симидчиева.

По отношение на заплащането HR специалистите очакват през тази година да продължи миналогодишната тенденция на увеличение на възнагражденията с около 10 на сто. В същото време обаче в голяма част от компаниите служителите имат очаквания за по-висок ръст на заплатите, показват изследванията на специализираните агенции. Това разминаване между реалност и очаквания може да създаде напрежение в компаниите и да постави работодателите пред сериозно изпитание, коментират специалистите.

По думите й има страни в ЕС, които с имиграционната си политика изменят структурата на обществото.

„150 влизат в клуб "Евробебе"", съобщава „24 часа"

Нови 150-170 новородени ще станат членове на клуб "Евробебе". Толкова са родените в първия ден на 2007 г. по прогнозни данни на организаторите на едноименната кампания, инициирана от Христина Христова, евродепутат и народен представител от НДСВ. Клубът бе основан на 6 май м.г. със 120 деца, родени на 25 април 2005 г., когато България подписа договора за ЕС. Всички родени на 1 януари ще получат влог за образование в Инвестбанк с начална сума 50 лв. Лихвата ще бъде от 4 до 7%, като банката ще даде по-висок процент, ако и родителите внасят пари. Парите могат да се теглят след пълнолетие и са само за следване в университет. Снимка и акт за раждане на детето трябва да се изпратят до 31 януари на адрес: 1000 София, пл. "Народно събрание" 2 за Христина Христова. Подробности за кампанията се данат и на телефон 02/988-04-07 и 0899/98-87-42, както и на сайта: bebe@semeistvoto.net

За "Бебе на 2007-а" пише и „Дума"

Пет бебета са изплакали през първата минута от членството ни в Евросъюза в пет града на България, съобщиха на БТА от списание "9 месеца". В 0,01 ч. на 1 януари 2007 г. 25-годишната Ася Георгиева роди момиче в кюстендилската болница, където точно преди година се роди БЕБЕ 2006. Момичета са и кандидатурите на софийската болница "Майчин дом" и на пловдивската "Свети Пантелеймон", където бебетата си си родиха Елена Ханджиева на 37 г. и Радка Бакърджиева на 27 г. Двамата кавалери са новородените синове на Петя Викторова от Враца и на Павлина Василева (22 год.) от Търговище.

Съгласно регламента на националната кампания Бебе 2007, организирана за осма поредна година от списание "9 месеца", ако се установи, че в един и същи час и минута са родени повече от едно бебета, БЕБЕ 2007 се определя чрез жребий, теглен в присъствието на нотариус.

На 4 януари ще се разбере името на бебето, което ще получи златния медальон Бебе на годината от Орисницата на 2007 година - Меглена Кунева.

Традиционно и тази година няма спор за последното бебе на изминалата година - то е момче и е родено на 31 декември 2006 г., в 23.45 ч. в Стара Загора от 16-годишната Ангелина Недялкова. На 21 януари то ще получи другия златен медальон Бебе на годината и благопожеланията на социалната министърка Емилия Масларова, която орисва бебетата на 2006 г.

Около 150 бебета се очакваше да проплачат на 31 декември и 1 януари, според предварително проучване на списание "9 месеца". Три са евробебетата се родиха в АГ-отделението на сливенската многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински", съобщи д-р Симитчиева, дежурен лекар в отделението. Общият брой на родените бебета през цялата минала година в МБАЛ Ц Сливен е 1335.

Първото бебе, родено във Варна през новата 2007 г. се казва Даяна. Малката красавица е първо дете на 21-годишната Юлия Георгиева от Варна. Добра поличба е първото дете в новата година, да е момиченце, защото така годината ще е мирна и плодородна, смятат лекарите в болницата.

Яна е името на първото бебе, което се роди в Сливен в частна болница през 2007 г. Малката госпожица проплака малко преди 10 ч. на 1 януари. Демократичният съюз на жените в Сливен дари Яна със златно кръстче.

"Седем се борят за евробебе", четем и в „Стандарт"

Евангелина от Русе е в битката за евробебе, тъй като също се роди минутка след дванадесет

Седем бебета изплакаха през първата минута от членството ни в Евросъюза в пет различни града на България. Едно от тях ще получи приз Евробебе на годината, но състезанието тепърва предстои.

В 00,01 ч на 01.01.2007 г. 25-годишната Ася Георгиева роди момиче в кюстендилската болница, където точно преди година се роди и Бебе 2006. Девойки са и кандидатурите на софийската болница "Майчин дом" (майка Елена Ханджиева, 37 г.) и на пловдивската "Свети Пантелеймон" (майка Радка Бакърджиева, 27 г.). Тримата кавалери в компанията са малкият Васко от Търговище (майка Павлина Василева), който веднага бил записан за участие в конкурса, както и новородените синове на Петя Викторова от Враца и старозагорецът Василен, който е проплакал за първи път във втората минута от влизането ни в Европа. Василен и Васил дошли заедно с името си навръх Васильовден, за да може освен на Европейския съюз да разчитат и на покровителство от светията.

В състезанието с тях влиза и малката Евангелина от Русе, която обяви появяването си на бял свят също в първата минута на 2007 година. Майката Елеонора заяви, че в момента държи най-вече да се приберат у дома, а дали детето ще бъде бебе на годината, не я вълнува особено.

Първото евробебе на Кърджали пък е от ромски произход. Майката Фатме Мустафа, макар едва на 19 години все още, сколасала да наспори съпруга си с две рожби. Новородената европейка е с мерки на манекен - 3,30 кг и височина 48 см. Според бабините предсказания, щом годината започва с женско чедо, ще е мирна и плодородна. Евробебето на Сливен носи името Яна. Малката госпожица, която ще се води жител на село Градец, се появи на бял свят в частната болница на д-р Пенков на 1 януари сутринта.

Първото бебе за 2007 г., родено в Габрово, е момче. Малкото юначе обаче няма шанс да стане евробебе на България, защото е проплакало едва към 21,05 ч на 1 януари. Новороденото дете тежи 3200 г и е 50 см.

Две малки дами са евробебетата на Благоевград до момента, заявиха вчера сутринта от отделението по неонатология в болницата. На 1 януари в 7 ч проплакало първото за новата година дете. Момиченцето е с тегло 2200 г и има всички данни да стане манекенка. Вчера в 8,37 ч в града се роди второ момиченце с тегло 3 кг.

„Трезва Нова година", е водещото заглавие на „24 часа"

Рекордно малко пациенти с алкохолни отравяния са минали през токсикологиите по Нова година, съобщиха лекари вчера. Само 3 млади жени бяха в по-тежко състояние, но вече са изписани, каза доц. Маргарита Гешева от клиниката по токсикология в "Пирогов". Едната била с алкохолна зависимост, а другите две, сред които и гостенка от Македония, не можели да носят на пиене. Изписани са общо 7 души, още 7-8 остават на лечение. Повечето били младежи. Едва 18 почерпени са минали през токсикологичния кабинет и нито един не е приет, каза ген. Стоян Тонев, шеф на Военномедицинската академия. Повечето били по-скоро уплашени да не са попаднали на менте.

На Нова година "Програмата скучна и скъпа", според „Стандарт"

Уикалността на новогодишната програма на прага на две епохи е несъмнена - три телевизии излъчваха концерта от площад "Александър Батенберг", и трите изповядваха една идея и участваха в кампания, която успя - кампанията "Не сте сами", посветена на петте сестри в Либия. Посрещането, Приемането и Протеста - всичко това накара медиите да са заедно и да поставят на ревера си усукания трикольор като знак за съпричастност, гняв и наличие на памет. Благодарни сме, че българската ни субективност този път не попречи на голямата идея. Трябва трите големи телевизии, двете национални радиа и трите големи вестника да се разберат как да продължат кампанията "Не сте сами". Трябва да продължим нататък, нека не сме заедно само на празник и по тъжни поводи.

Всичко останало по нашите телевизии беше трагедия. Не може да ни се размине отрицателната оценка вече, защото трябва да се сравняваме поне с румънците.

С няколко думи: Волен Сидеров поздрави нацията по СКАТ и щяхме да се смеем на това, но същото направи и Мърдок. Станишев няма медийни съветници, които да му кажат да говори малко по-бързо и много по-интересно. А евроистерията надмина и най-патетичните очаквания - ако продължаваме с тази пропагандна инерция, лозунгите и призивите за Евросъюза ще надминат онези старите за СССР. Живеем в свят на думите - а българите явно не смятат да употребяват различни думи за различните съюзи, в които влизат през 40-50 години.

Нашата програма най-вече не беше смешна - беше скъпа и унищожително скучна. По домовата книга трябва да споменем Канал 1, бТВ и Нова телевизия - смехът беше само в "Господари на ефира", където панаирът стана с чужда пита - от програмите на други телевизии. Класацията на "господарите" Топ 5 на месеца беше уникална и приятна за гледане. Беше интересно и съчетаването на една сцена на героите от "Биг Брадър" и "Бай Брадър". И това беше. Да гледаш "Властелинът на пръстените" с махмурлука на първи януари е нещо доста сюрреалистично.

Най-слаби бяха бТВ - американците не могат да извадят нищо свястно без екипа на Слави. Програмата на Робин К. "Европчани" дори не може да бъде коментирана - ако това са комици, хубаво е да потърсят дали някой ги коментира и дали някой е запомнил това, което направиха те на Нова година. А бТВ ги лансираше дори в рекламните си заставки. Още един път няма какво да кажем за бТВ и след 12 часа - може би ще се досетите, че най-силният ни ефир отново излъчи програма Планета. Жалко и евтино.

Канал 1 излъчи цирк, цирк, концерт, цирк, балет, цирк. У нас жанрът скеч и ситуационна комедия е мъртъв след "Каналето". Смехът е официализиран и сякаш бяга от горещите теми и наистина не иска да се занимава с образа на политиците, които навсякъде са подигравани и ползвани за разтуха на народа. Българите не обичат да възпитават децата си като личности, но са най-добрите производители на култове - днешният култ към "уважавания политик" и "ЕС" не е продиктуван от любов и позитивно отношение, а от официозната програма на медиите лъха страх. Нещо се случва в общественото пространство - комедията и иронията отсъстват - това е симптоматично за обърканите хора, обичащи инерцията и стадното разпределение в живота. Каналът трябва да направи ново студентско предаване и да му даде свобода - старите комици са уморени и сякаш само Трифонов може да прави смях от екрана. Не е на добро това.

„Четирима в ареста за наркоубийство", четем в „Труд"

Полицията във Варна разкри за три денонощия убийството на наркодилъра Стоян Янев, който бе наръган в бар "Елеганс".В ареста са прибрани четирима младежи, съобщи на пресконференция вчера главен инспектор Емил Михайлов от ОДП-Варна. Заподозрените за убийството са били хванати на 31 декември вечерта. Те са на възраст от 24 до 26 г., не са криминално проявени и не са от Варна. Имената им се пазят в тайна, за да не се попречи на разследването, съобщиха от полицията. 25-годишният барман Стоян Янев бе намушкан 12 пъти с нож от четирима маскирани на 28 декември м. г.Случаят е бил разкрит след съвместна работа на антимафиоти, криминалисти, прокурори. Четиримата са били открити в квартири в града и извън морската столица. Мотивите за престъплението са свързани с преразпределянето на пазара с наркотици във варненския кв. "Христо Ботев". Разследващите са убедени, че бандитите са нападнали наркодилъра, но не са искали да го убият. Те са го ръгали в таза и краката. Една от прободните рани, дълбока 8,5 см, обаче е засегнала артерия.

„Отвлякоха българка след арест в Солун", алармира „Стандарт"

Бременната българка Стефани Рутис, която изчезна в Солун преди повече от година, е държана под ключ в църковен пансион. Четири месеца и девет дни родителите й Нели и Георгиос, както и по-малката й сестра Инес не знаели дали е жива. Тази есен младата жена успяла да избяга и заедно с новороденото си бебе се прибрала у дома. До ноември, когато майката, детето и бабата са арестувани в Солун. Стефани отново изчезва с дъщеричката си, този път направо от полицейското управление в район Тумба. Бабата Нели е пребита и пусната. Едва преди седмици тя и Георгиос открили малката си внучка Маркела в сиропиталище, оставена за осиновяване. От Стефани обаче още няма следа.

"Дъщеря ми е жертва на трафик", категорична е Нели Цветанова. Според нея в канала са замесени гърци и българи, и дори държавни служители в Солун. Твърди, че не е получила помощ от консулството ни в Солун. Ръка й подали от нашето МВР, но изчезналата й дъщеря Стефани все още е в неизвестност. "Боря се да спася поне внучката си, докато не са я осиновили чужди хора", кръсти се Нели Рутис.

45-годишната перничанка е омъжена за гърка Георгиос Рутис. Той е емигрант, роден в бившата СССР. 10 години живеят с Нели в България, а през 1985 г. се местят в Гърция. Нели си запазва двойното гражданство и често се връща в родния си край. С Георгиос имат две дъщери - Стефани (21) и Инес (15). Стефани забременяла миналата година. Била е единайсeти клас в медицинския техникум в Солун. Не казала кой е бащата. Изчезва на 8 юни 2005 г. Тогава отишла в училището заедно с Инес, за да провери резултатите от изпитите. Директорката Анастасия Бондураки й обещала да й намери работа и да я свърже с други момичета в нейното положение. Отвежда я в неизвестна посока и Стефани не се прибира у дома. С помощта на Бойко Борисов и ДНСП Стефани е обявена за издирване. Родителите публикуват и снимката й в най-големите гръцки вестници. Тръгвайки по следите на изчезналото си дете, те разбират, че съпругът на школската шефка е един от основателите на църковния пансион "Свети Марко" в солунския квартал Терми. Търсят щерката си там, но от персонала им казват, че тя отдавна е напуснала. Стефани успява да се свърже с тях по телефона на няколко пъти през същия месец. Издавала несвързани звуци и преди да успее да каже и дума, връзката прекъсвала. Позвънила пак след почти петмесечно мълчание. С откъслечни думи успява да промълви, че е далеч и не може да се прибере и че я изнудват. Съобщила, че е в пансион и че дълго са я крили по различни къщи на хора, свързани с църковната организация. Държали я държали заключена. На 15 октомври Стефани ражда момиченце в държавната болница "Папагеоргиу" в Солун. В медицинския лист обаче липсват данни от личната й карта и адреса. Документът указва само престоя в отделението, но не и раждането на Маркела. Нели и Георгиос научават за раждането и отиват след три дни в лечебницата, но от дъщеря им и внучето няма и следа. С връзки и молби те успяват да се доберат до болничния архив. Там откриват медицинско свидетелство за появата на Маркела и означения адрес на бебето в пансиона "Сан Марко" в кв. Терми. Бланката е ръчно написана, означено е само малкото име на лекаря, извършил раждането, фамилията му липсва. Нели и Георгиос веднага се връщат в църковния пансион. Оттам ги прогонили с хули и обиди.

На 6 септември 2006 г. Стефани се върнала при родителите си в Солун. "Не можах да повярвам, когато ги видях на вратата с бебето", спомня си бабата Нели. Стефани обаче била в шок. Често се затваряла в стаята сама и плачела. Не смеела да излезе навън. Помолила майка си повече да не пише до службите, защото "за всичко аз ще платя". Не скрила, че в пансиона са я лъгали, че родителите й не я искат, и дори й показали фалшива декларация, че се отказват от нея. Разказала за своя приятелка Анджела, която била мексиканка и също примамена в църковния пансион. Работила там като слугиня за едното ядене, а момченцето й взели веднага след раждането. "Анджела подписа, но мен няма да ме накарат", кълняла се Стефани. Семейната идилия приключила за втори път трагично на 24 ноември. След разходка Нели, Стефани и малката Маркела били арестувани. Те отишли в полицейския участък в район Тумба, за да вземат поръчания за Стефани задграничен паспорт, с който да я доведат в България. Тогава ги задържали, без да им обяснят причината. "Стефани отведоха в друга стая. Чувах как пищи и обещава да подпише каквото искат, само да не наранят нея или бебето. Заведоха я уж в централното управление. Оттогава не съм виждала нито нея, нито внучката си, не знаем къде са. Оказа се, че в централната полиция жена с такова име не е водена", проплаква Нели. По време на ареста при нея влязъл цивилен, скубал я и я удрял. Взели й документите, а после я пуснали. Българката се оплакала по-късно на шефа на полицията. Той само поклатил глава и казал, че ако разпознае цивилния, ще го накажат. До такова разпознаване обаче не се стигнало. Уплашена, Нели взима по-малката си дъщеря Инес и се прибира в Перник. Съпругът й Георгиос успява по свои канали да разбере на 6 декември, че внучката им е в сиропиталище. Оттам отказват да му дадат официална информация за повод, по който малкото дете е настанено. Твърдят, че има декларация, с която майката се е отказала от него, но не показват документа. Чрез връзки Георгиос си издействал да влиза при невръстното момиченце, за да го храни и мие. Вечер, скришом от ръководството на социалния дом.