След 2 години.

"Сега":

Шивачки получиха заплатите си за 2016 г.

Всички 173 шивачки от затворената италианската фабрика "Абонданца" в Дупница, вече са получили заплатите си за 2016 г. Парите са преведени от Фонда за гарантирани вземания, съобщи за БНР Васил Ватрачки, инициирал протестите на шивачките.

Бившите работнички на "Абонданца" организираха серия от протести, като търсеха непрекъснато за съдействие омбудсмана Мая Манолова. Накрая удържаха победа в спора с работодателя. Затова организират среща с омбудсмана в знак на благодарност и приятелство, каза Васил Ватрашки. Манолова е потвърдила, че ще отиде отново при тях в Дупница във вторник.

Повечето от шивачките имаха да получават по две заплати за 2016 г., както и допълнителни плащания. Някои от тях имаха неизплатени по 2000 лева.

На протестите се разбра, че сумата, която вече е платената на бившите работнички от "Абонданца" от Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", възлиза на около 250 000 лева.

 

Издирва се. 

"Дума":

Издирват алпиниста Боян Петров в Хималаите

 

Най-успешният български алпинист Боян Петров е в неизвестност в Тибет от 3 май, когато е атакувал най-ниския от осемхилядниците - Шиша Пангма (8013 м), но времето рязко се е влошило.

Тревожната вест обяви във фейсбук съпругата му Радослава Ненова. Боян е участвал в експедицията в Хималаите заедно с още 10 души - 5-има италианци, унгарец и четирима шерпи.

Липсата му била установена от другите участници в експедицията в подножието на върха на около 7500 м надморска височина. Веднага били изпратени трима души, за да го издирват. В неделя сутринта на 7350 са били открити палатката и спалният му чувал.

 

Документи. 

"Монитор":

Копие от лична карта не би следвало да се събира

 

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов коментира новият регламент на ЕС за защита на личните ни данни

Според новото законодателство публични и частни лица и предприятия имат ограничено право да изискват достъп до ЕГН, лични документи и други лични данни, посочва БНТ.

Европейският регламент ще влезе в сила независимо от това дали ще има нов Закон за личните данни, или не, обясни Венцислав Караджов. В регламента държавите членки, съобразно законодателството си, могат да предвидят някои допълнителни изяснения за прилагането на регламента.

Въведени са правила да ограничат публичния и частния сектор да обработват ЕГН тогава, когато не е необходимо и законът не го изисква, допълни той.

"ЕГН-то е уникален идентификатор. Той се дава не само на българските граждани, но и на чужденци, които получат българско гражданство и на мигранти, които получат статут на убежище. Целта му е да идентифицира физическите лица. Въпросът тук е да не се използва прекалено широко, когато няма необходимост от идентификация с ЕГН", заяви председателят на Комисията за личните данни.

 

Смъртност. 

"24 Часа":

България - отново сред първенците в Европа по смъртност при бебетата 

България отново е в челните места по смъртност при бебетата от 0 до 1 година. У нас тя е два пъти по-висока от средното за Европа, съобщи Нова тв.

Често това се случва съвсем неочаквано, докато децата спят, при задавяне или липса на въздух. Най-уязвими са децата между 4 и 6 месеца.

Много от трагичните случаи могат да бъдат предотвратени. В Германия въвеждат специални мерки от началото на 90-те и резултатът е десетократно намаляване на смъртните случаи. Първи стъпки в тази посока вече се правят и у нас.

 

 

Проблеми.

"Сега":

200 българи са блокирани на летище "Чампино" в Рим

 

200 български граждани са блокирани на летището "Чампино" в Рим, Италия, предаде Нова тв. Полетът на сънародниците ни е бил отменен.

Следващият полет, с който българите ще могат да се приберат в България, е чак след 4 дни.

Стана ясно и че сред пътниците има и малки деца.

Номерът на полета на българите е "FR 6309". Полетът е на авиокомпанията Ryanair.

Самолетът е трябвало да тръгне от Италия в 9 часа българско време.

Още един самолет на Ryanair не е излетял от италианското летище Тревизо, съобщиха за "Сега" пътници. Близо 200 души, десетки от които българи, не могат да се приберат в София.

В ранния следобед те са били качени на борда на самолета, където са чакали 2 часа. След това служител на наземния контрол се е качил при пилота и след разговор на пасажерите е било съобщено, че не могат да излетят, защото стълба била ударила самолета. Хората не са видели нищо такова и не вярват на тази версия.