София подкрепя Скопие за ЕС

 

"Сега":

Скопие спира антибългарските речи срещу подкрепа за ЕС

 

Евроинтеграцията на Македония може да се окаже големият залог, който да сложи край на течащата години наред междусъседска война за история. Притиснат от изострилия се спор за името с Гърция, македонският премиер Никола Груевски пристигна по своя инициатива на работна среща у нас и поиска подкрепата на България пред ЕС и НАТО. България я обеща, но при категорични гаранции и промени в македонското законодателство, които да сложат край на антибългарската пропаганда в западната ни съседка.

Македония очаква две големи европейски събития - отпадането на визите и обявяването на официална дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Визите на македонците за Шенгенското пространство падат от 19 декември, но насрочването на дата за преговорния процес е под въпрос заради изострянето на отношенията с Гърция.

 

 

След кметската надпревара

 

"Сега":


Цялата десница се накичи с победата на Фандъкова

 

Странни обяснения за резултата от вота за кмет на София даде "Синята коалиция" ден след като бе обявен новият градоначалник Йорданка Фандъкова. "Ако "Синята коалиция" бе издигнала свой кандидат, със сигурност щеше да има балотаж", обяви членът на ръководството на ДСБ Петър Москов вчера. Той допълни, че решаващи за това Фандъкова да спечели още на първи тур с 66.23% са били около 20 000 десни гласове. "Това е масивна победа на дясноцентристкия вот", обобщи ситуацията Москов и напомни, че между ГЕРБ и сините има споразумение за общо управление на столицата, с което се защитават интересите на ДСБ и СДС.

 


"Новинар":

Янев: На Борисов ще му трябват гласовете ни

 


РЗС участва на тези избори, защото смятаме, че трябва да има алтернатива в условия на демокрация, заяви лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция в НДК след изборния ден в неделя.


Според Янев ГЕРБ се държат по-самодоволно от нормалното. "Ние смятаме, че ГЕРБ би било редно да си даде реална оценка", препоръча Янев, като добави, че доверието и безусловната подкрепа на партията му към управляващите ще продължи до 30 -31 януари.Тогава ще има национална конференция и те ще дадат оценка на кабинета.

„Пред РЗС има две възможности - да станем ясна опозиция отдясно или да проведем консултации с ГЕРБ и след тях да решим", обяви в прав текст Янев.

 

 Криза

 


"Дневник":


Общините свиват разходите за ремонти и администрация

Отлагане или спиране на общински инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрацията, влошаване на качеството на общинските услуги. Това прогнозираха кметове пред "Дневник" за 2010 г. заради намалените с над 200 млн. лв. държавни трансфери и очакваните слаби постъпления от собствени приходи. От правителството обясняват свитите субсидии в проектобюджета за догодина с общото съкращаване на приходите вследствие на кризата.

 

 

Протест

 


"Дума":


Първи протест срещу властта

 

Енергийният министър Трайчо Трайков да слезе при протестиращите работници от "Кремиковци" настояваха около 200 металурзи пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вчера. Никой от ведомството обаче не откликна на настояването за разговар.
Председателят на синдиката "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов обясни, че служителите на комбината са против ликвидацията му и че единственият вариант е приемане на оздравителен план и запазването на три вида производство, които не замърсяват околната среда - стоманодобивно, Завода за непрекъснато леене на стомана и Стан 1700 - за горещо валцуване.

 

 

Темида

 

"Новинар":

Искат още два имунитета

 

Още два депутатски имунитета се очаква да бъдат поискани от главния прокурор Борис Велчев, научи "Новинар". Не е ясно дали ще бъде свалена защитата на народен представител - бивш министър или на някой друг. Източници на вестника обаче обясниха, че всяка седмица има искания от обвинител №1, тъй като вече излизат резултатите от започналите проверки. Очаква се да бъдат оповестени и данни от проверка срещу бивши министри от НДСВ. Партията остана без свое представителство в парламента и затова няма нужда от искане за сваляне на имунитет.

 

 

Образование

 


"Монитор":

Цял ден на училище до седми клас

 

Децата до седми клас ще ходят целодневно на училище. За това се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов и представители на неправителствени организации, обединени в "Национална мрежа за децата". Идеята е в близките 4 години да бъдат обхванати децата до 4-ти клас, а до 8 години и седмокласниците да бъдат заети по цял ден в класните стаи. В момента обучението по цял ден е факт само в някои от средищните училища, където децата пътуват всеки ден. Промените трябва да бъдат заложени в новия Закон за училищното образование.

 

 

Лечков сезира ЕК за проект в Сливен

 

"24 часа":


Разбунтува се Лечков от провинцията срещу София

 

Приключвам с толерантността към правителството и ще сезирам Европейската комисия за блокирания мащабен проект в Сливен, заяви вчера кметът Йордан Лечков.

Той протестира срещу писмо от екоминистерството, с което се спира конкурсната процедура за втория етап от водната градска система, финансиран по оперативна програма "Околна среда". Според кмета не е справедливо провинцията да работи за столицата.

Екоминистър Нона Караджова отрече да има спиране на средства. По думите й Лечков поискал по-голям аванс от договорения с предишния екоминистър Джевдет Чакъров.

 

 

Семеен бюджет

 

"Монитор":

Харчим повече, отколкото печелим

 

Общият доход средно на лице от домакинство през септември 2009 г. е 315.54 лв. Спрямо същия месец на 2008 г. той отбелязва ръст от 4,3 на сто, става ясно от публикуваните от Националния статистически институт (НСИ) данни. В сравнение с предходния месец обаче се забелязва незначително намаление от порядъка на стотинки.

През септември работната заплата, която е основен източник на доход на домакинствата, е отбелязала ръст до 162.32 лв. средно на лице от домакинството. Това е с 2.8% повече спрямо същия месец на 2008 г. Вторият по значение източник на доходи - пенсиите, са нараснали с 29,2%, считано към миналия септември. Така средно на лице от домакинството пенсиите са стигнали сумата от 90,69 лв.