24 часа

Сменят посланици от септември

За септември е отложена смяната на българките посланици, която трябваше да започне веднага след края на българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента със заповеди на вицепремиерката Екатерина Захариева се удължават мандатите на посланиците в цяла Европа, научи "24 часа".

Труд

Затягат граничния контрол заради чумата

АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове. Обезщетения на килограм тегло или минимум 190 лв. Експерти от ЕК проверяват БАБХ.

Монитор

Световното вдигна оборота на Бг кръчмите с 25 на сто

Основният дял на немалкия ръст се пада на масовите заведения бирариите и малките квартални кръчми, които винаги имат по-голяма клиентела. Според дългогодишен управител на заведения по време на подобни спортни прояви в по-скъпите заведения, които са основно за хранене, оборотът не се увеличава. Там клиентите предпочитат спокойствието. По думите му, масовите кръчми, където се събират и повече млади хора, спечелиха от световното, в рамките на поне десетина процента, пресметна той. Друг негов колега от столична бирария сподели, че мондиалът в Русия е увеличил хората, които са посетили заведенията, с 20-30%.

Собственик на друго подобно заведение в периферен квартал на София каза, че най-често клиентите, дошли заради мачовете в заведението, са си поръчвали бира, картофки, дробчета, сърчица.

Стандарт

Симеонов: Чумата е от нерегламентирана търговия

Нерегламентирана търговия между български и турски гражданин е причината за появата на чума по животните в Странджа. Това съобщи в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БНР.

"Той е подал сигнал в ДАНС за нарушението. "Човешки фактор е причина за разпространението на болестта", констатира Симеонов. "Не е възможно животни, преминали през българо-турската граница да са разпространили заразата, защото построената ограда спира достъпа им", каза вицепремиерът Валери Симеонов.

"Подал съм сигнали в ДАНС за разследване на огнищата, подал съм информация как са се появили и така нататък, всичко това е намеса на човешкия фактор. Вероятно ще лъсне истината каква е, аз я знам каква е, става въпрос за пренасяне на зараза с цел лични печалби", обяви той. "Унищожаването на животните е неизбежна мярка", заяви още вицепремиерът Симеонов.

Сега

Властта се загрижи за фирмите вместо за хората с увреждания

Социалното министерство за пореден път показа, че идея няма как да реши проблемите на хората с увреждания. Последните му предложения са толкова неадекватни, че успяха да обединят срещу себе си всички спорещи организации и те се заканиха да отговорят с "брутален протест".

Вместо да се концентрира върху адекватното определяне на необходимите средства за всеки болен - което е и поводът за няколкомесечните демонстрации, социалното министерство предлага данъчни облекчения за фирмите и кооперациите, в които работят хора с увреждания. Така, вместо да се затворят вратичките, през които изтичат парите за хората с увреждания, се отварят нови пробойни. Представителите на майките на деца с увреждания напуснаха възмутено заседанието на работната група, която обсъждаше предложенията.

Капитал дейли

Акционерна рокада в "Булгартабак" къса връзката с обещаното от приватизатора

Едно ниво във веригата на собственост на "Булгартабак холдинг" изчезва - така накратко може да се опишат обявените от публичната компания сделки от 12 юли. Доскорошният мажоритарен акционер в холдинга - австрийското дружество BT Invest, е продал всичките си останали акции и вече не притежава дял. А купувачи сa двете лихтенщайнски дружества, съакционери в BT Invest - Woodford Establishment и Stiga Anstalt.

Целта на операцията не е обявена, по аналог с предишни акционерни промени в контролирания от Делян Пеевски холдинг. Възможно обяснение за изчезването на компанията, подписала приватизационния договор за "Булгартабак", е избягване на неустойки към българската държава. Или ликвидация на цигарения холдинг след отделяне на страничните активи като "Техномаркет" и имоти.

Дума

Властта забрани протестите в Странджа

Управляващите забраняват протестите в Странджанско. Това стана ясно след първото заседание на оперативния щаб, който ще координира и следи ограничаването на заболяванията по животни в района. Първата мярка, за която съобщи вътрешният министър Валентин Радев, е "ограничаване на големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести". Де факто се забраняват протестите и възможността хората да защитят стадата си с блокада или жива верига, както се случи в с. Шарково.

Кризисният щаб ще се срещне днес с лидерите на парламентарни групи.

Президентът Румен Радев очаква адекватни компенсации за убитите животни, а според вицепрезидента Илияна Йотова държавата не е била на мястото си за случилото се в Странджа.