24 часа

Справки от ДАНС в нощното шкафче на кмета на Септември, пуснаха го срещу 250 000 лева

По първото обвинение на Рачев ще му се търси отговорност за 7 сделки на общината с частна фирма за ремонти на уличната мрежа в града, при които щетата за държавата надхвърля 100 хил. лв. Рачев бил собственик на фирмата до момента, в който седнал на кметския стол. След това ръководството на фирмата поела негова втора братовчедка.

Другото обвинение срещу кмета е за сключване на неизгодна сделка за купуване на имот от същата братовчедка. При контракта пазарната цена е завишена 100 пъти, твърдят от прокуратурата.

Разследването е по сигнал за източване на 13 млн. лв. от общината с обществени поръчки. Според обвинението злоупотребите са станали между 2016-2017 г. Засега прокуратурата имала доказателства, че голяма част от парите са източени от роднините на Рачев чрез фирми, зад които стои самият той.

Труд

По-висок данък за трошките на пътя

Министърът на финансите Владислав Горанов ще предложи нова концепция за облагане на колите и имотите. По-високи данъци ще се плащат за старите коли, които изхвърлят много вредни газове в атмосферата. За по-скъпите лимузини, които отговарят на новите еконорми, данъчната тежест ще се намали. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в парламента.

Монитор

От 1 до 10 млн. евро оставят чужди филмови продукции у нас

Между 1 до над 10 милиона евро внасят чуждите филмови продукции, заснети на български терен. Сумата варира според мащаба и сложността на проекта, като в нея са включени наемите на студиа, декор, техника, хонорарите на специалистите и т.н. Така продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро за средно около 2 месеца работа.

Стандарт

ЕС обмисля среща на високо равнище с Турция в София

Европейският съюз обмисля възможността за провеждане на среща на високо равнище с турското ръководство, съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

"Все още обмисляме възможността за провеждане на такава среща, но не мога да потвърдя дата", каза Винтерщайн. По-рано германският в. "Велт" съобщи като се позова на собствени източници, че ЕС и Турция планират среща на високо равнище в края на март.

Сега

 

България е в топ 5 в ЕС по високи екоданъци

България се оказа една от държавите с най-високи екологични данъци в ЕС. Евростат публикува обобщена картина, според която страната ни е в челната петорка по тежест на този тип облагане. У нас "зелените" данъци дават близо 10% от всички бюджетни приходи от данъци и осигуровки, докато делът им средно за ЕС е едва 6.5%.

Капитал дейли

Къде са хората

Девет души. Толкова напускат област Смолян всеки ден според статистиката на НЗОК, която издава документи при смяната на личен лекар. Ако го умножите по 365 дни (защото за миграцията няма почивен ден), ще откриете какво означава това за област, в чиито десет общини към 2016 г. населението е било малко под 110 хил. души.

България в последните почти три десетилетия приличаше много на Смолян. Заради спадащата раждаемост и миграцията само между 2000 и 2016 г. населението се сви с 1.05 млн. души. И въпреки това икономиката се разрасна с бързи темпове, което логично доведе до момента, в който се намираме - за да продължи да расте, бизнесът има нужда от хора.