"24 часа"

Борисов: Прокопиев вкара 5-6 министри в първия ми кабинет

Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова и Росен Плевнелиев - тези министри от първо правителство на Бойко Борисов са били вкарани от издателя на "Капитал" Иво Прокопиев. Това разкри самият премиер в сутрешния блок на Нова тв. Прокопиев предложил общо 5-6-има министри.

Борисов посочи имената на въпросните министри, докато коментира интервюто на Цветан Василев пред "Капитал". Нещо повече - разкри, че докато ГЕРБ е била в опозиция (2013 г.), Прокопиев ходил при него да му се оплаква, че "Цветан Василев иска да го убива". "Сега му пуска интервюта. Сиреч той го знае прекрасно какъв човек е, но идваше да ми иска помощ. Той мисли, че съм забравил. И

"Труд"

Търсят директори със 7000 лева заплата

Около 7000 лева е най-високата заплата в момента, която работодатели са готови да платят за директор на компания. На пазара на труда в София свободните места за такава заплата са две, показва проучване на "Труд" сред водещи фирми в областта на човешките ресурси. Въпреки че договорите за конфиденциалност между тях и бизнеса не позволяват разкриването на пълна трудова характеристика, за да се разписва срещу подобно възнаграждение, кандидатът трябва да знае поне един западен език и да е с дългогодишен опит в стопанското управление.

Родни и чужди компании буквално се бият за вниманието на IT специалисти, добри инженери и служители за аутсорсинг сектора, признава Надя Василева, управляващ директор на Manpower. По думите й проблемът с недостигът на кадри у нас се задълбочава.

. "Стандарт"

15 000 гърци местят бизнеса си у нас

Над 15 000 гърци са регистрирали нови компании в данъчните служби на България само през първата четвърт на 2016 г. Това пише китайският всекидневник Global Times, като се позовава на данни от гръцкото посолство в София. Средно десетина сметки се откриват в българските банки на ден през разглеждания период. Въпреки предупрежденията на гръцкото министерство на финансите, че лицата, укриващи данъци, ще се сблъскат със строги глоби, няколко малки и средни гръцки предприятия са преместили бизнеса си у нас, за да избегнат увеличаването на данъците в Гърция.

"Монитор"

Добрев: Далаверата "Белене" бе спряна с моя подпис

Не съм виновен за нищо. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев след като подаде заявление в парламента за отказ от имунитета си. Далаверата "Белене" била спряна именно с неговия подпис няколко дни след като станал министър. Той се надявал прокуратурата да намери истинските виновници за "далаверата на хилядолетието". Томислав Дончев пък обясни, че Добрев продължава да се ползва с доверието и подкрепата на ГЕРБ.

"Сега"

Прокуратурата ще може да държи един арест в тайна цели 48 часа

Прокуратурата ще може да откаже на задържани или обвинени хора правото да се обадят на свои близки в рамките на 48 часа. Нововъведението е част от промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които министерство на правосъдието пусна за обществено обсъждане. Те обаче могат да разширят значително възможностите за злоупотреби.

"Дума"

Белгия няма да подпише СЕТА

Премиерът на Белгия Шарл Мишел съобщи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че страната му не може да даде съгласие за сключването на договора за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА). По-рано председателят на белгийската провинция Валония Андре Антоан отхвърли поредния наложен от ЕС ултиматум да се постигне договореност до вчера вечерта. По думите му вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници споразумение и още 1300 анекси. Междувременно и столичният регион Брюксел отказа за одобри сделката.

Без одобрението на Белгия ще се наложи да бъде анулирана планираната за четвъртък среща на високо равнище ЕС-Канада за подписване на сделката.

"Капитал дейли"

ПИБ финансира "Техномаркет" с 24 млн. лв.

Контролираната от депутата Делян Пеевски верига "Техномаркет България" е договорила 24 млн. лв. кредитна линия от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от вписан в Търговския регистър залог върху предприятието на компанията, като освен това са предоставени и други обезпечения от мажоритарния й акционер - дружеството "НСН инвестмънт", което до март беше директно собственост на политика, а след това беше прехвърлено на дубайското Intrust Limited, за което той е декларирал, че притежава 100%.