24 часа

Цветанов излиза от парламента, остава в ГЕРБ

Невиждана имотна вихрушка тресе държавата - всеки ден нови имена! Политици или висши чиновници. Никой не се интересува от цени на жилища и документи.

Скандалът с апартаментите е на път да предизвика политическа криза, която вероятно ще е дълга и мъчителна.

В ход е Сценарий №2 от трите възможни за съдбата на Цветан Цветанов, които "24 часа" описа - излиза от парламента и остава да ръководи партията и да организира изборите.

Самият Цветанов, който е в САЩ, не оповестява публично своето решение. И така сигурно ще е до четвъртък, когато ще бъде в София. Хора, разговаряли с него, са категорични, че той е убеден, че не е нарушил закона със замяната на жилището си, нито е търгувал с влияние.

Труд

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Над 1,455 млрд. лв. са приходите на хотелите от нощувки през 2018 г., сочат данните на НСИ. Може да се каже, че миналата година е била много успешна за туристическия бранш, тъй като приходите на хотелите нарастват с 8,5%. Главна роля за това имат чужденците. За първи път сумата, която те са похарчили за нощувки в България, надминава 1 млрд. лв., което е ръст с 9,17%. За сравнение приходите от българи са само 370 млн. лв., като се увеличават с 6,8%.

Приходите на хотелите нарастват значително по-бързо от броя на нощувките, което показва, че цените за настаняване са увеличени. През 2018 г. реализираните нощувки в местата за настаняване се увеличават с 3% до общо 26,8 млн. броя, сочат данните на НСИ. Над 66% от тях, или 17,7 млн. са нощувките на чужденци. Ръстът на нощувките на чужденци е с 3,76%, докато при българите увеличението е доста по-малко - с 2,2%.

Монитор

Директните преговори за F-16 стартират през май

Очаква се през май да започнат директните преговори за закупуването на американски изтребители F-16 за българските ВВС. Това заяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който участва в конференция, посветена на 15-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

Американският посланик у нас Ерик Рубин посочи от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО. Рубин се спря и на факта, че страната ни модернизира армията си на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация. "Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер", констатира посланикът на САЩ.

Стандарт

На инат: ЕП ще гласува по пакета "Мобилност"

Въпреки протестите от България и други страни-членки на Европейския съюз, Европарламентът реши днес да остави без промяна дневния си ред и да обсъди и гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози. Срещу това решение се изказа дори председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели.

Източници от ЕП уточниха, цитирани от БТА, че решението дневният ред да не се променя е било взето с два гласа повече срещу гласувалите за промяна или с "въздържал се".

Сега

Въпреки "голямата българска победа" пакетът "Макрон" ще бъде гласуван

Въпреки митинга на българските превозвачи през февруари в Брюксел и уверенията на премиера Борисов и транспортния министър Росен Желязков, че пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван в настоящия Европарламент, в сряда той вероятно ще бъде приет. Депутатите приеха днес т.нар. план "Макрон" да влезе в седмичния дневен ред.

Цяла година правителството и евродепутатите от партиите в управляващата коалиция се опитваха да отложат решението за следващия ЕП. През февруари премиерът Борисов обяви, че е получил уверения от шефа на ЕП Антонио Таяни и от петима премиери, че ще лобират за отлагане на гласуването на поправките, наложени по искане на френския президент Макрон в ущърб на източноевропейските превозвачи. Българските превозвачи отново готвят протести.

Капитал дейли

НАП разсрочва 40 млн. лв. данъци на тютюнопроизводители

Националната агенция за приходите ще разсрочи неплатените данъци на тютюнопроизводителите през последните пет години, като става въпрос за сума от 40-45 млн. лв. Споразумение за това са постигнали на съвместна среща изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, земеделският министър Румен Порожанов и председателят на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010" Цветан Филев. Новината беше съобщена на "Капитал" от Филев и потвърдена от НАП.

Това е поредният предизборен реверанс от месеца - след като първо беше направен опит да се опрости дълг от 8 млн. лв. на мюфтийството, сега управляващите ще направят подарък (недостъпен за обикновените данъкоплатци) към хиляди гласоподаватели основно на ДПС, но защо не и с шанс след жеста да се преориентират към ГЕРБ.

Дума

Войната Борисов-Цветанов започна

Войната в ГЕРБ започва. Напрежението между Бойко Борисов и Цветанов Цветанов заради скандала с апартаментите расте, а партията също е разделена между позициите на двамата. Вторият човек в ГЕРБ нямал намерение на подава оставка, разкрили източници от управляващата партия, пише Епицентър. Според други запознати, Борисов и Цветанов са провели телефонен разговор късно снощи. От САЩ, където е на посещение до сряда, Цветанов отказал да понесе отговорност за "апартаментгейт" и по този начин да потуши общественото напрежение. Лидерът на парламентарната група пък започнал да събира подкрепа сред редиците на депутатите и така във Фейсбук лъсна група "Цветанов е невинен". В нея част от народните представители от ГЕРБ вече пламенно бранят честта и морала на шефа си.

В същото време стана ясно, че вчерашното изказване на вицепремиера Томислав Дончев, в което той настоява за обяснения от страна на Цветанов и за поемане на отговорност, е позиция, съгласувана с тази на Бойко Борисов. Премиерът бил бесен от удара, който понася управлението му и цялата партия и няма да се задоволи само с оставките на един министър и един зам.-министър.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни.