Вълна от протести

 

"Труд":

И данъчните на протест


Цели съсловия се вдигат в събота на протест срещу антикризисните мерки, обмисляни от кабинета.

От 12 до 14 ч пред Народния театър в София се събират полицаите. Но към тях ще се присъединят военни, надзиратели, служители по сигурността и дори... данъчните, научи "Труд" от синдикатите на пазителите на реда, армейците и НАП.

"Да върнем МВР на хората!" - ще е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като "събрание на открито". Очаква се в градинката да дойдат над 5000 души, включително майки и пенсионери.

 

 

"Новинар":

Цветанов на протест срещу Дянков

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще участва в протеста на полицаите в събота, съобщи самият той. Той заяви, че винаги е подкрепял „колегите си, независимо от оценката, която те биха дали емоционално и до голяма степен обективно като искания". Все пак министърът каза, че трябва да се отчитат реалностите в страната. Ситуацията била много по-тежка от тази, в която правителството на Борисов е встъпило в мандата. Според МВР-шефа ще се търсят механизми за компенсиране на полицаите заради решението на финансовия министър Симеон Дянков държавните служители сами да заплащат социалните и здравните си осигуровки.

 

 

Здравеопазване

 


"24 часа":

570 000 лежали без нужда в болница


400 млн. лв. от средствата, давани за болнична помощ, се изразходват неефективно, а 30% от хоспитализациите са ненужни, съобщиха от здравното министерство.

Това станало ясно при остойностяването на медицинските дейности, което се извършва от работна група към Министерство на финансите. Данните бяха оповестени вчера на среща с болнични директори в Министерски съвет. Присъствал е и зам.-здравният министър Валерий Митрев. През 2009 г. са отчетени 1,7 млн. хоспитализации. Това означава, че над 570 хил. души са лежали в болница, без това да се налага.

 

 

Антикризисни мерки

 

"Новинар":

Шок и ужас заради антикризисни мерки на Дянков

 

Антикризисните мерки, представени като предложение на финансовото министерство, взривиха държавата и предизвикаха вълна от недоволство и заплахи за бунтове. Преди ден стана ясно, че финансовото министерство изготвя пакет от 28 мерки за борба с икономическата криза. От финансовото ведомство обаче коментираха, че документът, който се цитира от медиите и синдикалните организации, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото, добавиха от ведомството на Дянков.

 

 

Темида

 

"Стандарт":

Цветанов: Губя вяра в съда


Нямам доверие в съдебната система, въпреки че съм част от изпълнителната власт. Тя е нереформирана и зависима от Красьо Черничкия". Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум, посветен на борбата с корупцията и отново размаха пръст на магистратите. Според МВР шефа у нас имало достатъчно политическа, но не и съдебна воля за борба с престъпността. Цветанов не пропусна да коментира и кадровиците от Висшия съдебен съвет. "25 висши съдии са прекалено много за България", отсече той. С колко души ще бъде намален съставът на съвета обаче, ще стане ясно след обществен дебат, допълни Цветанов.

 

 

"Сега":

"Наглите" чакат процес през лятото

До лятото в съда ще бъде внесен обвинителният акт за организирана престъпна група, извършила няколко отвличания. Това обеща вчера градският прокурор Николай Кокинов. По думите му другата седмица на десетимата обвиняеми ще бъдат предявени окончателните обвинения. Единственият от групата, който е на свобода, е Антон Петров - Хамстера. Той е под гаранция от 20 000 лв. Той трябваше да плати толкова и по делото "Октопод", където е обвинен заедно с бившия сътрудник в ДАНС Алексей Петров.

 

 

Предизборен клип

 

"Труд":

БСП вади клипа със сатъра

БСП отново ще пусне клипа с наточената секира и слогана: "Гласуваш за Бойко - получаваш Костов" от предизборната си кампания миналото лято. Това ще е тяхната реакция на лансираните идеи на властта за борба с кризата, съобщиха вчера соцдепутати.

Целта на червените е да напомнят на хората, че предупрежденията им от юли 2009-а са се оправдали - за орязване на социалните придобивки и че сянката на Командира изплува иззад гърба на премиера Бойко Борисов. Още не е решено по кои телевизии отново ще "сече" сатърът на левицата.

 

 

Разследване

 


"Монитор":


Търсят връзка на Чирков с трафикант на органи

 

Софийската районна прокуратура търси връзка между обвинения за 20 незаконни трансплантации проф. Александър Чирков и израелски трафикант на органи. На вчерашното съдебно заседание държавното обвинение задаваше въпроси на всеки призован по делото свидетел, свързани с хирург на име Майкъл Зис. Повечето от тях споменаха, че са виждали чуждестранния гражданин. С него контактували на руски или на английски език. Те разказаха, че той съпровождал пациентите и присъствал на операциите, но това било единственото, което знаели за него.

 

 

Искат поскъпване на тока

 

 

"Стандарт":

Енергото се разпаса

 

Докато всички затягаме коланите и свиваме харчовете, Енергото отново иска да вдига цените. Трябвало да се направят инвестиции, които били изключително наложителни, оправдават се от дружествата. Парите можело да дойдат единствено от по-високи цени на тока, които да плащат потребителите. Цената, на която продават централите, обаче не се вдига. Така чистата печалба влиза в джоба на разпределителите.