Скандал. 

"Сега":

ВМРО: В клипа за европредседателството се търси под вола теле

ВМРО излезе с остра позиция срещу искането на френския евродепутат от "Зелените" Карима Дели да се свали клипът на българското председателство.

Видеото започва с думите: "България - когато я срещнете за първи път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете - тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да Ви обърка, просто Ви кани да я опознаете сами".

"Противно на това, което се твърди в официалния клип, "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените. Искам свалянето му", написа в "Туитър" Дели.

 

Конвенция. 

"Монитор":

БСП не подкрепя Конвенцията в защита на жените

 

След 5 часа дебати Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Конвенцията в защита на жените.

"Против" конвенцията гласуваха 61 членове на Пленума, в подкрепа гласуваха- 25 и въздържалите се бяха - 7.

Остра дискусия се разгоря по време на заседанието на Националния съвет на БСП.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев предупреди колко важно е лява партия като БСП, член на ПЕС, да подкрепи Конвенцията в защита на жените, но въпреки призивите му тя бе отхвърлена. Според Станишев дебатът у нас е бил изкривен.

 

 

 

Убийства. 

"24 Часа":

МВР: Продължаваме да работим по случаите на убитите Христов и Стаменов

За Петър Христов и Иво Стаменов не мога да коментирам в момента. Там работим. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, предаде "Фокус".

"Иво Стаменов почина вчера. Продължават нашите действия по разследването. Просто се преквалифицира от опит за убийство на за убийство. Нашите действия са едни и същи. Дали има опит за убийство, или убийство - действаме по един и същи начин", заяви ст. комисар Иванов. По думите му се проверяват всички версии, защото вече трябва да се провери голям обем от информация, за да бъдат изведени точните и да се изчистят мотивите.

 

Грип. 

"Сега":

В Перник е обявена грипна епидемия

Здравната инспекция в Перникк е обявила грипна епидемия на територията на Пернишка област, която е в сила от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Разпоредено е директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения. 15, 16 и 17 януари да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.

Предгрипна епидемия е обявена и в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София - област.