24 часа

Родителите взели 553 378 дни болнични, за да гледат децата

Сметките показват, че всеки от тях е ползвал средно по 5 дни за грижи. Средното обезщетение на ден пък е било 33,45 лв.

По-често грижите се поемат от жените, като едва 12 840 мъже са взели болнични, за да се грижат за близките си. Жените са били седем пъти повече - 91 772.

Болничните за близки през 2018 г. са се увеличили с 59 884 дни в сравнение с предходната година.

През миналата година българите са ползвали болнични за 17 594 959 дни. За тях държавата е изплатила 549 240 556 лв.

Средно болните са получавали 198,86 лв., като на ден обезщетението излиза 31,22 лв.

Труд

Водата в Генерал Тошево остава негодна за битови и стопански нужди

Продължава очистването на водопреносната система в квартал "Пастир" на Генерал Тошево. Към момента водата, с която се захранва квартала продължава да бъде негодна както за битови, така и за стопански нужди, предаде БНТ.

Припомняме, че в четвъртък беше установено, че водата там беше замърсена с пестициди.

От община Генерал Тошево информират, че до 30 април включително, ще се извършва профилактика на водопреносната мрежа в квартала чрез системно промиване на тръбите. След това ще бъдат взети проби дали водата вече е безопасна.

Монитор

Евродепутатите направили безотчетни разходи за 40 млн. евро

4500 евро на месец получава всеки един от общо 751 евродепутати. Парите са за общи разходи и са над заплатите им. На година това са общо 40 милиона евро, изчисляват авторите, цитирани от Нова телевизия.

"Има правила как тази надбавка да бъде харчена - за издръжката на офиса на евродепутата или за представителни разходи, за покриването на разходите за електричество и телефонни сметки", обясни Никълас Айоса, политически консултант в "Трансперънси интернешенъл", Брюксел.

Дали парите са харчат по предназначение остава неясно, защото парламентът не задължава депутатите да отчитат разходите по това перо.

Стандарт

Над 1500 посрещат Великден в Желязната църква

Над 1500 българи се очакват за великденската литургия тази вечер в Желязната църква - храма "Свети Стефан" в Истанбул, съобщи бТВ. Заради огромния брой туристи турските власти са подсигурили специално засилена полицейска охрана от сутринта около църквата и в българската екзархия.

Само днес турската граница се очакваше да преминат 200 автобуса от България. Първата им спирка е в квартала на Фенерите.

Паралелно в Българската екзархия от другата страна на златния рог в 23 часа също започва Великденска служба, която ще се води от местния отец Ангел.

Сега

КЗЛД: Медиите могат да разпространяват имена, финансово и имотно състояние, възраст. "Обработването на лични данни за журналистически цели, в това число информация за имена, възраст и/или дата на раждане, финансово и имотно състояние, е законосъобразно, когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот. В тези случаи, по силата на в 25з, ал. 3 от Закона за защита на личните данни, съответната медия или журналист нямат задължение да изискват предварително съгласие от субекта на данни". Това е записано в становище на Комисията за защита на личните данни.

Повод за становището е искане на "Артекс" заради публикуване в интернет пространството на общодостъпна информация с клиентска база на фирмата. През КЗЛД се е развило производство, след което се е стигнало да въпросното становище.

Капитал дейли

Европеевска дилема

Когато през октомври 2017 г. по време на посещението си в българския парламент по покана на ДПС председателят на европейските либерали Ханс ван Баален беше запитан от журналист дали познава "най-могъщия депутат" от движението Делян Пеевски и какво знае за него, въпросът предизвика лека суматоха. Баален започна да отговаря, че познава много добре България, но не може да знае какво е казал всеки депутат. От неловката ситуация побърза да го "спаси" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ като прекрати брифинга с обещанието за специална пресконференция за Пеевски. Такава, разбира се, не се състоя.

Тогава стана ясно, че Пеевски е една либерална срамна тайна - в АЛДЕ са чували за него, но като тогава, така и сега, предпочитат да не коментират изявите на българския бизнесмен и политик.

Дума

Машинното гласуване под въпрос

Машинното гласуване отново стана обект на спор. Изборът на фирма, която трябва да достави машините за евровота, е атакуван пред Върховния административен съд.

Жалбоподател е фирмата, отстранена от процедурата - "Българските машини за гласуване" ЕООД. Те оспорват определянето на "Сиела Норма" като доставчик.

Делото е насрочено за 30 април. Очаква се Върховният съд да се произнесе още същия ден и така казусът да не попречи на изборния ден.