Вестниците във вторник продължават да следят ситуацията със заразата от чума по животните.

"Държавен фонд "Земеделие" извърши първите плащания по помощта de minimis за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати и ограничени поради заболяването чума по дребните преживни животни, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието. Общо 170 земеделски стопани от седемте общини с въведени ограничения заради чумата ще получат общо около 1 060 000 лв., или по 55 лв. на овца/коза от помощта. Очаква се в следващите дни парите да бъдат достъпни по сметките на стопаните. Плащанията са по подадените заявления от 19-20 юли, като обезщетения ще получат не само стопаните на евтаназираните животни, но и всички останали, които подлежат на възбрана за реализиране на млечни и месни продукти извън ограничената зона. Чрез помощта de minimis стопаните ще могат да покрият загубите от нереализираното мляко, ценовите разлики на изкупената продукция и затрудненията при изхранването на животните. Тя е допълнение към вече изплатените на стопаните обезщетения за евтаназирани животни, отбелязват от земеделското министерство." - в. "Дневник".

"Стопани на хиляди овце и кози се събраха днес в харманлийското село Българин по покана на зам.-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, съобщи БТА. Тя и колегите й ветеринари от ОДБХ и Ветеринарния съюз обсъдиха с фермерите превантивните мерки за борба с чумата по дребните преживни животни, съобщи пресцентърът на областната администрация. На срещата са дошли стопани от селата Българин, Рогозиново, Доситеево, Браница, Богомил, Овчарово, Дрипчево, Черепово и Изворово. "Не случайно избрахме да се срещнем най-напред с вас, защото вашите села са на пътя на заразата, която е регистрирана в Странджа", е обяснила д-р Здравкова. "Превантивните мерки не са за подценяване, отговорното отношение към животните и към собствения ви поминък-също", е добавила тя. Повече от час специалистите и стопаните са дебатирали възможностите за съвместна работа с ветеринарите, фермерите и инспекторите от ОДБХ. Трябва да прекратят всякакви контакти на стадата, да се прекъсне всякакъв нерегламентиран транспорт на живи животни. Да не се пренебрегват нормите за безопасност, е била препоръката. Срещите по селата продължават днес след обяд в Иваново, община Харманли, а утре в село Студена, община Свиленград, допълниха от държавната администрация." - в. "24 часа".

"Стартира повторното вземане на проби от стопанствата в десеткилометровата зона на огнището на чума. Проби ще бъдат вземани и в разширената 20-километрова зона, която излиза извън община Болярово. Днес ветеринарните власти обезпаразитяваха и дезинфекцираха трите стопанства в село Шарково. Утре дезинфекция ще се извърши на улици и тревни площи. От стопанството в град Болярово все още не са взети втори проби.
Междувременно Държавен фонд "Земеделие" извърши първите плащания по помощта de minimis за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати и ограничени поради заболяването чума по дребните преживни животни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.
170 земеделски стопани от седемте общини с въведени ограничения заради чумата ще получат общо около 1 060 000 лв. или по 55 лв. на овца/коза от помощта. Очаква се в следващите дни парите да бъдат достъпни по сметките на стопаните.
Плащанията са по подадените заявления от 19-20 юли, като обезщетения ще получат не само стопаните на евтаназираните животни, но и всички останали, които подлежат на възбрана за реализиране на млечни и месни продукти извън ограничената зона..." - в. "Стандарт".

"ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшива новина, че евтаназията на животни в Странджа заради установената чума, всъщност била, за да се обезлюди районът и да се заселят мигранти, предава БНР.
Решението за проверката е от правителственото заседание в сряда, потвърди днес вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той обвини опозицията в политическа истерия: "Това беше миналата сряда, днес е първият работен ден. Аз поставих един въпрос, на който предварително знаех отговора. Тази излишна политическа истерия, аз не я разбирам. Да, в опозиция си, искаш да закопаш властта, чудесно. Само, че недей да създаваш подобна ситуация, при която нарушаваш държавността, редно ли е да създаваш измислени проблеми?" - в. "Сега".

Всекидневниците публикуват и данни на Евростат на намаляването на населението в България.

"Намаляване с 30 на сто на населението в дългосрочна перспектива - това е трайна тенденция за България, показва демографската прогноза на Евростат за страната ни за периода 2016-2070 година. По данните на Евростат, от 7,1 милиона души през 2016 година може да се стопим до 4,9 милиона до 2070 година. Още по-голям е сривът на населението в трудоспособна възраст, което до 2060 година се очаква да намалее с близо 40 на сто. Тези данни са отчетени в приетия от правителството Доклад за националната ни сигурност през 2017 година. Основните фактори за демографската картина са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. По данни на статистиката, към края на миналата година населението у нас е малко над 7 милиона и намалява с близо 52 000 спрямо 2016 година. На хиляда мъже се падат 1060 жени. През 2017 година намалява броят на живородените деца. Те са почти 64 хиляди, но са с повече от 1000 по-малко спрямо 2016 година. В 19 области раждаемостта е по-ниска от средната за страната. С най-ниските стойности са Габрово и Видин. Нарастват регистрираните бракове - 28 600." - в. "Стандарт".

"Българите ще се стопят до 4.9 милиона през 2070 година, сочи годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г., цитиран от Дарик. За прогнозата са използвани данни от Евростат. В доклада е посочено още, че статистическата служба на Европейския съюз потвърждава тенденцията населението на България да застарява. Още през 2060 г. работещите и пенсионерите у нас ще бъдат почти равен брой. Профилът на напускащия трайно страната българин към момента пък е мъж, на възраст между 20 и 39 години, като предпочитаните от него дестинации са Германия, Обединеното кралство и Испания. Тази година в доклада Русия не е посочена изрично като страна, която реализира интересите си у нас чрез хибриден подход. Но е отбелязано, че "комбинацията между открити и прикрити действия на чужди държави за реализация на техните интереси у нас мотивира оценката за нарастващ интензитет при прилагане на хибридния подход спрямо България". Турция също не е назована като държава, която се меси във вътрешните ни работи, но това е заменено с формулировката "различни държави продължават да правят опити за насаждане на чужд национализъм сред определени маргинализирани групи и общности, което води до засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди интереси". Докладът беше приет от Министерския съвет и предстои да бъде разгледан в Народното събрание." - в. "Сега".

Вестниците следят и усложнената ситуация в Гърция, където бушуват горски пожари.

"Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев разговаря с временно управляващия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със ситуацията с пожарите, бушуващи на територията на Гърция. По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220 До момента няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници в следствие на пожарите. Припомняме, че по информация на дипломатическата ни мисия голям пожар бушува в района на Кинета, Атика. Остава затворен за движение пътният участък Атина - Коринт от 39 до 57 км. Образували са се километрични опашки от автомобили, като превозните средства, спрели в аварийната лента, затрудняват преминаването на пожарните автомобили. Общественият транспорт в района не функционира. Нов пожар е избухнал в 17,00 ч местно време в кв. Пендели, Атина. Пожарът в района на град Ханя, остров Крит, продължава да бушува. В следствие на огъня е прекъснато движението на превозни средства в част от националния път Ханя-Ретимно, където също се образували опашки от автомобили. Във връзка с усложнената обстановка министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация и да избягват засегнатите от огнената стихия места. Призоваваме българските граждани да следват стриктно указанията на местните власти, включително и забраната за движение на превозни средства в определени пътни участъци, за да не бъде затруднявана работата на властите по потушаване на пожарите. Посолството на Република България в Гърция остава в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката." - в. "Труд".

"Бързо разрастващ се горски пожар в планински район западно от Атина доведе до евакуация на жителите от околните населени места и затваряне на част от магистралата Атина-Коринт, съобщават АНА-МПА и Асошиейтед прес. Противопожарната служба съобщи, че 80 огнеборци с 40 пожарни коли се намират в района на градчето Кинета, на около 50 километра от Атина, между столицата и Коринт. Седем самолета и четири хеликоптера също участват в гасенето на пожара, предава БТА. Властите заявиха, че 17 пожарни коли са изпратени от други части на Гърция, за да помогнат в усилията за овладяване на огнената стихия. Три селища в района са в процес на евакуация, а около 20-километров участък от магистрала, свързваща Пелопонес с централна Гърция, е затворен. Гъстият дим е намалил видимостта до няколко метра. Прекъснати са и железопътните услуги. Няколко къщи са били обхванати от пламъците, показват кадри, излъчени от гръцката телевизия Скай. Някои жители се опитват да спасят имуществото си, пръскайки вода с градински маркучи, а други напускат селищата с автомобили или мотопеди. Ветровете затрудняват усилията на пожарникарите, а димът и частици от пепел достигат дори централната част на Атина. "Пожарът продължава да бушува. Призоваваме гражданите да се насочат към Коринт, за да спасят себе си и децата си", заяви Ставрос Фотиу, заместник-кмет на град Мегара, цитиран от в. "Катимерини". Високопоставен представител на противопожарната служба също отправи апел към гражданите по телевизията. "Хората трябва да напуснат, да затворят домовете си и просто да напуснат. Хората не могат да понесат толкова дим в продължение на толкова много часове", заяви той. Същевременно още един пожар избухна североизточно от Атина, в планината Пенделикон, посочва "Катимерини". Отделен пожар избухна и на южния остров Крит, като опустоши земеделски земи и гори, съобщиха от пожарната служба. Два хеликоптера помагат в усилията за потушаването му..." - в. "24 часа".

"Властите в Гърция призоваха жителите на крайбрежен район западно от гръцката столица незабавно да се евакуират заради горски пожар, който гори извън контрол и се вижда от километри. Заради бедствието е затворена една от най-натоварените магистрали на Гърция, а огромен облак от дим покрива части от Атина, включително Акропола, който днес е затворен заради високите температури. Пожарникари и оборудване от цялата страна са изпратени към Кинета - малко курортно градче на около 54 км западно от града. Тук всеки ден минават и десетки хиляди автомобили на път за Пелопонес. Облаците дим са с фронт от 6 км, спряно е движението не само по магистралата Атина-Коринт, но и жп влаковете. "Пожарът е извън контрол. Призоваваме жителите да се отправят към Коринт, за да защитят себе си и децата си", каза Ставрос Фотиу, зам.-кмет на Мегара. Ахилеас Цуварас от командването на противопожарната служба заяви че "хората просто трябва да се махнат, да заключат домовете си и да тръгват, не може часове наред да стоят в този дим". Пламъците са раздухвани от силни ветрове с често променяща се посока. Телевизионни кадри показват, че горят както борови гори, така и градини. Първите предположения са, че пожарът е тръгнал от клисура в планините над Кинета, която е популярно място за почивка на атиняни." - в. "Дневник".