Закон не дава на затворник да дари бъбрек, разкрива „Труд"

Мъж с доживотна присъда пожела да дари живот на момиче, чието бъдеще, статистически, е под срок. 31-годишната Петрана Романова няма бъбреци, от десет години живее на хемодиализа. Лекарите не дават гаранция докога ще издържи. За нея трансплантацията е спасение, казват те.

Славей Боянов, 36-годишен, осъден доживот, прочел в "Труд", че започва кампания за донорство и за мечтите на Петрана да заживее нормално. И решил - дарява й един от двата си бъбрека. От писмото му до "Труд" личи, че е готов да се подложи на всякакви процедури, за да й спаси живота.

Съдбата събра двама души, всеки посвоему докоснат от ада. "Помогнете да й помогна", моли "Труд" Славей.

"Нямам думи. Искам да го видя!", отронва Петрана, на която въздух не достига, като я сащисваме с шанса за нормален живот.

Когато получихме писмото на Славей, храбро решихме: Ще помагаме! Без да сме наясно какво е да си обречен. На безнадеждност.

Просто искам да оздравее!

Със Славей Боянов се срещаме във Врачанския затвор - затвор тежък, за рецидивисти. Той влиза в кабинета на психолога Мария Генадиева с полицейска охрана. Моли за разрешение да остане. Сяда. Млад, 36-годишен мъж, изглежда здрав и наясно с нещата. Очи в очи казва: "Не съм невинен, с моя съселянин, който също е тук, убихме невинни хора. Но реших да помогна на това момиче." Прочел в "Труд" за Петрана, за мечтата й да си има дете. "Може би защото е от дом за сираци, а в моето село имаше такъв, може да е и оттам. Винаги съм искал да имам рождена сестра. Решил съм, искам да живее. Помогнете да й помогна."

Не иска нищо друго, не се надява на нищо, знае, че зад решетките ще е доживот.

Единственото условие, което поставя, е да "скрием" очите му във вестника - някой можел да го разпознае и да каже на баща му, а той е болен и парализиран. "Не искам да се тревожи!"

В затвора никой не пречи на разговора, напротив, затворническата администрация ни оказва пълно съдействие. Чудят се как ще стане тази работа. За психолога на затвора Мария Генадиева решението на Славей си има обяснение: "От една страна, чувството за вина разяжда, от друга, то предизвиква силен алтруизъм. За решението си Славей няма колебания. Взел го е."

На тръгване той пита дали сме се виждали с момичето. Като разбира, че срещата ни с Петрана е предстояща, кимва с глава, не й изпраща поздрави.

Знае, че каквото има да става, ще стане. На излизане засичаме отряд - "колеги" на Славей, строени за разпределение на задачите за деня.

Очите - жадни за външния свят, но погледите - помръкнали, раменете - смъкнати. Хора за цял живот под контрол. Тежко!

Но навън, на свобода е и по-трудно. Срещаме Петрана Романова пред болница "Токуда" в София.Тя бърза за хемодиализа. Живот по навик. Мъничка, облечена скромно, прилича на 14-15-годишна тийнейджърка, макар че е на 31 години.

Потръпва, като чува новината. "Иска да ми помогне?"

Усмихва се някак безпомощно. Моли да прочете писмото. Още на първите редове вдига поглед: "Той е с доживотна присъда? За цял живот?!"

После свежда очи, няма въпроси, а чете, чете, чете. По едно време тихо казва: "Той иска да му ида на свиждане, когато си родя дете."

Усмихва се, на себе си. Сгушила се е като врабче, държи писмото на Славей като ценна книга, която й обещава живот. Казва: "Много хубаво го е написал! Моля ви да ми го ксерокопирате. И снимките му да ми дадете. Нали може?

Този човек е добър, загрижил се е за мен, пък не ме познава."

Нито един излишен въпрос повече - знае, че животът й не зависи от думи, а от реални неща.

"Като съм сираче, може пък да ми позволят трансплантация отронва все пак с надежда, някак срамежливо. Сама е на този свят, помни, че "като малка много плачела в детската градина".

И храбро се отправя към залата за хемодиализа, където още 10-15 души като нея чакат.

Оттам едва се прокрадват леки звуци на апаратите, с които даряват живот. Тишината напомня смирение, като ритуална молба. За живот.

Застинали, чакаме д-р Александър Осиченко, лекаря на Петрана.

Когато приключва, идва при нас. Въздъхва, като му съобщаваме защо сме там. Даже се опитва да ни щади чувствата, схваща, че журналистите май не са подготвени за страшната новина - такава трансплантация не е разрешена.

Сетне той самият започва да се вълнува от подробностите около Славей - съдбата му, решението му, желанието му. И казва: "Без юристи тази работа няма да стане. А намери ли се все пак разрешение, идва другата процедура, най-важната от медицинска гледна точка - трябва да има съвместимост между двамата, тя трябва да е в голям процент.

Петрана има белег, че от едната страна бъбрекът й е изваден (случило се е, когато е била на 4-5 години), а другият си стои там, но не функционира.

Самата операция е средно тежка но "новият" бъбрек Петрана трябва да приеме стопроцентово, за цял живот. И т.н., и т.н.

Защо е толкова мъничка, питаме. "Е, те не порастват. От болестта е", е отговорът. Личи си, че ако зависи от него, докторът би се наел мигом да даде живот на момичето. Защото средностатистически хемодиализата й гарантира от 5 до 10 години. Някои издържат и до 18, но не са много, казва лекарят. Тръгваме си попарени. От безсилие.

 

Обратната страна на човещината

 

Преди дни едно мъртво момиче, 26-годишната Славина, спаси четири човешки живота. Всъщност това направи семейството й, което позволи да трансплантират черния й дроб, сърцето и бъбреците.

Свети хора - като ангелите, дето знаят, че "органите ни трябват тук, на земята", както се пее в една английска песен.

Уви, в случая "Славей - Петрана" законът за трансплантация е пълна спирачка. Живи донори - доброволци като Славей - в него няма. Процедурата тръгва, ако донорът е труп.

Зловещо, а?

Не допуска дори да бъде изследвана медицинската съвместимост между Славей и Петрана.

Органи могат да дарят само съпрузи или роднини по права или съребрена линия (до четвърта степен). И осиновители. По изключение Етичната комисия по трансплантация може да допусне за донор човек, който фактически съжителства с пациента. Но някой като Господ пък е поставил срок - съжителството - то трябва да трае 2 г., за да дари единият живот на другия.

"Само трансплантация може да й помогне", казва нейният лекар, д-р Александър Осиченко.

Но Петрана няма близки, израсла е по домове за сираци, трябва да чака.

Човекът, който иска да й помогне, не я познава, пък е и от години в затвора. Друг шанс е да й е биологичен родител. Но не е. Нито може да я осинови, щото е само 4 години по-голям от нея. Пък е и срамно осъденият на доживотен затвор да бъде вкарван в далавери.

Правилата оправдавали битката срещу търговията с органи!

Но крайностите обезсмислят тази война, щом не помагат на живота. Пък и проблемът с контрола си е на държавата. От нея се очаква гъвкава политика, а не пехливанлък в който болните са без значение. По конституция всеки има право на живот (чл. 28). И още: посегателството на човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Нещо не се връзва - уж държавата по конституция закриля здравето на своите граждани, пък везните на човечността в случая рязко клонят в полза на осъдения на доживотна изолация. Европа мълчи за донорите доброволци.

Тоест нищо не пречи да има една етична комисия, в разширен състав например, от прокурори, лекари, представители на неправителствените организации и т.н. Пък те, като хора с едни от най-сериозните професии от гледна точка на закона и морала, да преценяват кога донорството е далавера. И кога е спасение на човешки живот. Май в Саудитска Арабия са по-разумни - позволиха на живи донори, влючително и затворници, доброволно да даряват органи.

Е, у нас законите са запушили подстъпите към живота на Петрана. Издали са й присъда: Да живее, докато издържи!

 

Доплащаме безплатни лекарства!, отбелязва „24 часа"

Върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от София, Пловдив, Велико Търново и Русе. От месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един, а лекарите по друг.

Сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. Най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. Причината били противоречията между аптеките и дистрибуторите. Вчера за проблема официално предупреди и Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. Доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък.

Масово доплащаме безплатни лекарства, твърдят пациенти от София, Пловдив, Велико Търново и Русе. От месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един списък, а лекарите по друг.

Сигналите идвали в местните здравни каси, чийто шефове са започнали проверка. Според великотърновския вестник "Янтра" например, ставало дума за 40 лекарства. Причината била за противоречия между аптеките и дистрибуторите.

Вчера за проблемите потвърди и Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. Ставало дума за лекарства срещу много и различни диагнози като диабет, епилепсия, Паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.

Причината е, че доставчиците искат за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък.

В момента няма регламент, по който пациентите да доплащат разликата. Затова се налага аптеките масово да работят на загуба или да нарушават закона, обясни Ненчев.

Другият вариант е пациентът да плати напълно медикамента, който му е изписан. Според Ненчев е задължително да се въведе законов механизъм, по който хората да доплащат, ако искат да получат конкретен продукт от една и съща група. Заради това, че много от лекарствата са по-скъпи пък, аптекарите се отказват да ги предлагат и се налага пациентите в движение да сменят терапията си.

Проблемът не зависи от нас, отговориха от здравната каса. Оттам само плащали, но не договаряли цените. В НЗОК също се оплаквали пациенти, че им се налага да доплащат.

Сериозни проблеми за аптеките ще има и ако свършат парите за лекарства на здравната каса, прогнозира Ненчев. Причината е, че в момента те плащат директно на дистрибуторите и чак след два месеца получават парите си от НЗОК. Така ако средствата за медикаментите се окажат недостатъчни, щяло да се стигне до масови фалити.

От касата все още анализират колко пари се харчат за лекарства след влизането в сила на новия позитивен списък. Оттам обаче обясниха, че възможността парите да не стигнат е съвсем реална.

Половината пациенти с хронични проблеми в ЕС не се лекуват правилно - или вземат грешно лекарство, или не го пият редовно, показало скорошно проучване. Подобни били цифрите и у нас.

 

По-ниските цени няма да спасят туризма през лято '09, предупреждава „Сега"

Въпреки намаленията на цените по Българското Черноморие летният сезон тази година се очертава катастрофален. Според представители на туристическия бранш цените в родните хотели са паднали между 10 и 20% в сравнение с миналото лято, но до средата на юни посещенията са по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Ако допреди два-три месеца от бранша твърдяха, че биха се радвали и на нулев ръст, сега вече се говори, че ако сезонът приключи само с 10% спад на туристите, това ще е голям успех.

По Северното Черноморие ситуацията не е никак оптимистична. Нискоразредни хотели в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена" предлагат all inclusive за 17-18 евро на ден в пиковия период на сезона, а в петзвездни хотели - за 37 евро. Други хотелиери пък се принудиха да върнат на руските туристи под формата на различни бонуси 35-те евро, които те плащат за виза. В бранша така и не дочакаха държавата да освободи от визи руснаците или поне да намали цената, както стана в някои страни от региона.

Всички тези усилия обаче не дават сериозен резултат. "Сезонът е слаб и до момента има спад на посещенията с около 10-15%", обясни Димитър Лефтеров, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Той подчерта, че чуждестранните туристи не само намаляват, но и харчат по-малко за почивката си у нас. Българите пък избягвали големите комплекси и се насочвали към по-малки и по-достъпни курорти.

Сериозен спад отчитат и от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. "Имаме изоставане на записванията с 15-20% спрямо същия период на миналата година", съобщи Димитър Димитров, председател на регионалната асоциация. Въпреки това той вярва, че все още не е късно да се навакса.

Според Димитров записванията в последния момент вече започват да дават резултат, а и сериозно се разчита на посещенията на румънските туристи. "От началото на годината до сега 650 хил. румънци са посетили България", допълни той. Според него, ако инфраструктурата в района бъде подобрена, броят им може да достигне 2 млн. годишно.

Според кмета на Бургас Димитър Николов цените на всички туристически услуги в общината са паднали с до 20%. При това понижение има не само на хотелските, а и на други услуги. Наскоро кметът на Несебър се договори с концесионерите на местния плаж да намалят таксите за чадъри и шезлонги. Въпреки това спадът на посещенията на туристи по южното Черноморие е 10-15%. "Със сигурност не очаквам до края на сезона това да се навакса, защото кризата се отразява навсякъде и най-вече в туризма", коментира Николов.

В Слънчев бряг също има сериозни намаления на цените, но те може и да спасят сезона. Очаква се спадът на туристите там през юли и август - двата най-активни летни месеци, да е едва около 3-5%. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева смята, че в ситуацията на криза такъв спад е повече от приемлив. Комплексът обаче се е принудил да прави огромни намаления, които могат да окажат негативно влияние върху реномето му на курорт за туристи от средната класа. Четиризвездните хотели в момента предлагат нощувки на цени на дву- и тризвездни: между 36 и 46 лв. Това пък от своя страна е подтикнало хотелите с по-малко звезди да се доближат ценово до едно- и двузвездните. Там нощувките са по 30 лв. на вечер.

По-отчайващо е положението в западната част на комплекса, която е по-далече от морския бряг, където хотелите са полупразни. Някои от най-отдалечените предлагат нощувки и по 10 лева. "Това е все едно да дадеш на туриста и два лева джобни", коментира Стратиева. Въпреки всичко в момента в Слънчев бряг няма неработещ заради кризата хотел. Има обаче такива, в които обслужващият персонал е повече от гостите.

На този фон най-губещи са миникомплексите от затворен тип в Слънчев бряг, където се предлагат апартаменти под наем. Докато в миналото те успешно конкурираха сериозните хотели, сега желаещи да почиват там няма и апартаментите им се пълнят основно с обслужващ персонал. Дори командированите за сезона полицаи в Слънчев бряг тази година са настанени точно в такива апартаменти, тъй като цените са атрактивни.

"Заради спада в броя на туристите хотелиерите са в силно затруднение да изплащат кредитите си и в края на годината банките може да се окажат собственици на поне 300 хотела", прогнозира вчера пред Дарик радио Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма. "При липсата на туристи, при липсата на приходи заради свалянето на цените и отстъпките, които стигат до -30%, ние няма да имаме приходите, които сме получили м.г., и ще имаме проблеми с тежките дългове", обясни още той.

Малък спасителен пояс за туризма може да се окаже забраната на хазарта в Русия от 1 юли, коментираха експерти. Това най-вероятно ще пренасочи любителите на игрите на щастието към България и Кипър. Островът обаче има предимство пред България заради облекчените процедури по получаването на визи.

 

НА ПЛАЖ

 

Само три плажа във Варна са преминали проверка и са официално открити, съобщи зам.-кметът на Варна доц. Христо Бозов. Това са плажовете "Бисер" на Кабакум и две части от брега на Слънчев ден. Подадено е искане да бъдат инспектирани още три плажа, но все още не са проверени. "Срокът за подготовката на плажовете е до 1 юли, като до тази дата трябва всички да са уведомили комисията за готовността си да открият официално сезона", обясни доц. Бозов.

По южното Черноморие ситуацията с плажовете е по-оптимистична. Според кмета на Бургас няма нито един със забрана за ползване. Според последния годишен доклад на Еврокомисията обаче 4 плажа по южното Черноморие не стават за къпане: "Арапя" в Царево, плажа НДК в Равда, къмпинг "Златната рибка" и Южният плаж на Черноморец. Заключенията на ЕК са направени въз основата на данни, подадени от българското здравно министерство след анализ на химическия, биологическия и бактериологичния състав на водата.

 

 

Ставаме руски Лас Вегас, прогнозира „Стандарт"

България има златен шанс да се превърне в Лас Вегас за руските комарджии. Те ще трябва да търсят нови дестинации след затварянето на казината в родината им от 1 юли. Инвеститори от страната на Путин вече търсят партньори с български компании за откриването на игрални домове у нас. Това заявиха пред "Стандарт" от Българо-руския инвестиционен форум. Туристическите босове по морето пък се надяват братушките, запалени по рулетката и "Блек Джек", да напълнят хотелите и да спасят сезона. За привличането им обаче ще трябва да се конкурираме с Монте Карло и Лондон. Богатите руснаци ще дойдат само за някое мегаказино - огромно, луксозно, с много екстри, твърди шефът на ресторантьорската асоциация Благой Рагин. Според него подобно заведение може да се направи в западната част на Слънчев бряг.

Руски инвеститори се насочват към българския игрален пазар. Вече няколко фирми са изявили желание да стартират хазартен бизнес у нас. Това каза за "Стандарт" Боян Михайлов, председател на Българо-руския инвестиционен форум. Според него атрактивни за руските инвеститори са не толкова черноморските курорти, колкото големите градове като София, Бургас и Варна, където целогодишно ще има клиенти. "Посъветвахме руските фирми да се ориентират към партньорства с български компании. Така две компании вече са намерили общ език с българските си колеги, като инвестициите ще са в рамките на 4-5 млн. евро", каза Михайлов.

От 1 юли в Русия Е в сила федерален закон, според който хазартът ще е законен само в четири специални области - Калининградска, Алтай, Приморския край и на границата между Ростовска и Краснодарска. Тези области обаче са силно некултивирани и създаването на подходящи условия ще отнеме години, коментират експерти. Затова руските собственици на казина и игрални салони имат две алтернативи, коментират местни медии. Едната е да превърнат заведенията си в ресторанти и кръчми за параван, като тайно да продължат бизнеса си със залаганията. Втората е да се ориентират към нови пазари. Българското законодателство в областта на хазарта е либерално, а и казината ни се радват на засилен интерес от страна на турските и гръцките граждани.

Забраната е златен шанс и за родните хазартни и туристически босове. Ако руските комарджии дойдат у нас, не само че ще приберем част от парите им, но и ще спасим сезона по морето.

От затварянето на казина в Русия може да се възползват и българските игрални фирми, които ще имат възможността изгодно да закупят игрално оборудване.

 

 

Фермери плашат с протести в деня на изборите, предупреждава „Дума"

С масови протести в деня на изборите 5 юли заплашиха вчера животновъди от цялата страна. Организатори на митингите ще са Асоциацията на млеко- и месопреработвателите, Националната асоциация на животновъдите и Браншовият съюз на животновъдите. Оттам поискаха политическите партии да чуят проблемите и исканията им. Трите организации поканиха политиците на среща на 24 юни в Националния дворец на културата. Фермерите искат да говорят и с представителите на управляващите, и на опозицията, с хора от земеделското министерство, синдикатите и евродепутати. Те наричат срещата референдум. Той ще се състои в зала 6 на НДК. Покана за участие в конференцията е отправена към управляващите и опозиционни политически формации - ГЕРБ, КБ, ДПС, "Атака", НДСВ, Синята коалиция, РЗС ЛИДЕР. Поканени са и вицепремиерът Меглена Плугчиева, и министърът на земеделието Валери Цветанов, както и евродепутати, посочиха организаторите.

Целта на форума е дискусия за състоянието и проблемите на животновъдството в България. Настояваме за отделяне на отрасъл "Животновъдство" в отделна дирекция в земеделското министерство, посочиха организаторите. Ние ще представим нашите искания за животновъдството и нека новите политически сили и новото правителство да кажат дали ще има животновъдство в България, или не, призоваха браншовиците. Преди седмица министърът на земеделието каза по телевизията, че повръща от животновъди, но той не е разбрал защо. Повръща, защото е ял вносното мляко, което се внася от Европейския съюз, само че няма сертификат, за да покаже какви са качествата му, разпалено обясни Йордан Каймакамов, председател на Браншовия съюз на животновъдите. Фермерите искат гаранционен фонд и парите за животновъдството да не бъдат пренасочвани. Бяха и категорични, че до последно ще търсят отчетност за евросубсидиите, които не са стигнали до тях. Ако на тази среща не чуят ясна визия за развитието на животновъдството, то на 5 юли ще има протести в страната.

 

Разходите за труд се увеличават, пресмята „Дневник"

Разходите на работодателите за един час труд са се увеличили с 19.2% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на миналата година, но намаляват с близо 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Разходите за възнаграждения пък са нараснали с 21%. В тях освен заплатите влизат и парите за храна, транспорт, служебен телефон и други социални придобивки за служителите. Най-голям ръст има в строителството - 35.1%, а най-малък в областта на финансовите и застрахователните дейности - 5.2%. Това увеличение обаче не означава, че работодателите са вдигнали заплатите със същия процент. Ръстът на разходите за труд може да се дължи и на намаляването на работното време заради икономическата криза, тъй като тогава заплащането се разпределя върху по-малко отработени часове, обясни пред "Дневник" Тодор Давидков от НСИ. Нарастването се дължи и на увеличението на минималните осигурителни прагове по браншове, добави той. През 2009 г. средният ръст на осигуровките е 26.6%. Разходите на работодателите за обезщетения и за социално и здравно осигуряване от януари до март са се увеличили със 11.7% спрямо същия период на миналата година, отчита още НСИ. Те са нараснали най-много във фирмите за недвижими имоти и строителството - с около 20%.

"Въпреки че съкратихме персонала с една трета от началото на годината, разходите ни не намаляха съществено. Причината е, че заплатите се плащат според минималните осигурителни прагове, а не за извършена работа. В същото време приходите ни намаляха три пъти, а разходите са свити два пъти и така заводът продължава да е на загуба", каза търговският директор на машиностроителното предприятие "Силома" - Силистра, инж. Георги Гайдаров. И според Красен Йоркишев, изпълнителен директор на "Хлебозаводи Корн", има спад в съотношението приходи към разходи за труд, тъй като производителите страдали от постоянен натиск да свалят цените.

"Напълно е възможно разходите за труд да се увеличават заради намаленото работно време на много предприятия. При нас във фармацевтичния сектор засега се справяме добре, нямаме увеличение на разходите за труд и се стараем да ги намалим. В БМФ съкратихме всички излишни длъжности, които завишаваха разходите за труд. Аз лично не бих допуснал в мое предприятие разходите да се увеличават заради намалено работно време", коментира Кирил Домусчиев, председател на надзорния съвет на "Биовет" и член на надзорния съвет на БМФ.

"Мога да говоря от гледна точка на ситуацията при нас. Тя не отговаря на изводите на НСИ, че разходите за труд се увеличават заради намалено работно време. При нас реално има падане на заплатите с около 30%, намалено работно време няма, но имаме много хора в неплатен отпуск", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Неохим". Собственикът на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев коментира, че е възможно заради съкращенията на персонал и обезщетенията, които дължат работодателите, да се увеличат разходите за труд.

Сравнението на данните на статистиката показва, че разходите за един отработен час за всички икономически дейности намаляват спрямо края на миналата година. Спадът е най-голям в сферата на държавното управление и образованието. Това обаче не означава, че заплатите в администрацията са намалели. Тенденцията се дължи предимно на даването на премии и 13-а заплата, които повишават значително разходите за един час труд в края на годината, обясни Давидков от НСИ. По-големите разходи през четвъртото тримесечие се дължат и на по-малкото работни дни заради коледните празници, добави той.