Търговията с горива и въвеждането на  по-строг контрол върху  бензиностанциите са сред водещите  теми на вестниците в четвъртък.

„До събота подменят всички пломби на уредите в бензиностанците, проверяват за примеси в бензина
Според премиера има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин
Премиерът Бойко Борисов нареди акция срещу нелегалната търговия с горива и срещу измамите с качеството на бензина и дизела. До събота институтът по метрология, който е към икономическото министерство, трябва да препломбира сондите на резервоарите във всички 3105 бензиностанции в страната, а до петък антимонополната комисия да предостави анализ има ли картел на пазара на горива, нареди премиерът. Поводът за мерките е съвместна проверка, извършена от НАП, митниците, МВР и агенцията по метрология и технически надзор..." - в. „Труд".

„До събота всички бензиноколонки да са препломбирани, ако трябва зам.-министри, министри отивате от пломба на пломба и лично ще гледате всяка. Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет, след като министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че проверки са установили масови нарушения по бензиностанциите.
"Най-честите нарушения са че пломбите са поставени така, че позволяват да се освободят и да се извади сондата, без да се нарушава целостта на знака", обясни Горанов, като тези нарушения са установени, както в малки бензиностанции, така и в такива които са част от големи вериги. По време на проверките на територията на цялата страна са запорирани около 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин, като проверките ще продължат.
Борисов поиска доклад до петък от министерството на икономиката за числеността, за плащането и функциите на Държавната агенция по метеорология и Българският институт по метеорология. Премиерът поиска да знае защо има две институции, като едната поставя пломбите а другата проверява как са поставени..." - в. „24 часа".

"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Проверките ще продължат във всички посоки и навсякъде". С тези думи премиерът Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерския съвет, предаде БГНЕС.
По време на традиционните протоколни кадри преди началото на заседанието Борисов използва присъствието на медиите, за да коментира ситуацията с проверките по бензиностанциите от миналата седмица.
През изминалата седмица беше извършена проверка в периода 14-17 август, констатирани са доста нарушения по отношение на търговията с горива, каза министърът на финансите...
На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цялата страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин...
Проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги..." - в. „Сега".

„Часове след като Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да "помоли" КЗК за проверка дали има картел между търговците на горива, оттам отговориха, че до петък ще предоставят данните.
"Окончателната ни оценка обаче за това има или няма картел ще се забави, тъй като трябва да изпълним определени процедурни изисквания, предвидени в закона преди да се произнесем", коментира пред БНТ говорителят на комисията Марио Гаврилов. Той допълни, че след контакти с правителството, секторният анализ е започнал.
"На този етап не искаме да коментираме пред обществото информацията, която сме събрали и изводите, до които сме стигнали преди да приключим окончателно работата си по него", уточни Гаврилов.
Както е известно, днешното заседание на кабинета мина под знака на бензиностанциите. Първо, премиерът нареди да се сменят ударно до събота пломбите на всички колонки за зареждане, така че да не може в тях да се налива гориво, което не е отчетено от контролните органи или пък да се слагат нискокачествени добавки, като терпентин. След това дойде и молбата за проверка от КЗК, аргументирана с недоверие, към ценообразуването, при което разликата между различните вериги е една-две стотинки..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също, че Сърбия може да започне да насочва към България имигранти от Близкия Изток.

„Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България.
Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС. "Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия. Имигрантите знаят от къде да минат, за да достигнат желаната цел. В крайна сметка това означава, че на Сърбия няма да й се наложи изграждането на лагери за бежанци, защото след окончателното затваряне на границата с Унгария не очакваме увеличаване на броя на имигрантите", каза още Дачич, който бе дълги години дясната ръка на сръбския диктатор Слободан Милошевич и говорител на неговата партия.
От началото на годината, според официалните данни на властите в Белград, в Сърбия са влезли около 80 000 души.
Думите на Дачич се разминават с изявлението на сръбския премиер Александър Вучич от тази сутрин.
"Добре дошли в Сърбия, имигранти! Ще направим всичко възможно тук да се чувствате сигурни, така както сте били у дома", заяви сръбският премиер Александър Вучич по време среща с бежанци от Сирия и Афганистан, състояла се на централната гара в Белград. Министър-председателят разкри, че скоро предстои да бъде изграден приемен център за бежанци в Белград, предаде БГНЕС. Според Вучич "Сърбия е посрещнала бежанците от Сирия и Афганистан с такава топлина, каквато никой не им дал никъде"..." - в. „Сега".

„Европейският съюз планира да помогне на Сърбия с 3.2 милиона евро за справяне с вълната от имигранти, предаде БТА, позовавайки се на заместник-ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Оскар Бенедикт, който посети днес приемния център за бежанци в южния сръбски град Прешево.
Бенедикт добави, че за тази цел са предвидени общо 8 милиона евро за Сърбия и Македония.
Представителят на ЕС подчерта, че бежанците не са проблем само за Сърбия. Той посочи, че през центъра в Прешево миналия месец са минали 21 000 души, а само в Германия има 750 000 бежанци.
"Когото и да попитате от бежанците, всички казват, че целта им са страните от ЕС", подчерта Бенедикт, като като повтори, че Европейският съюз няма намерение да строи голям център за трайно настаняване на бежанци в Сърбия, добавяйки, че подобни информации в медиите са били само спекулации..." - в. „Дневник".

Всекидневниците цитират и обяснения  на експрезидента Георги Първанов за скандала с хотела, купен от неговия син.

„Бившият президент Георги Първанов обвини БСП за атаките срещу семейството му, след като стана ясно, че синът му Ивайло си е купил хотел в Кюстендил. На пресконференция на АБВ за местния вот Първанов сам поде темата за хотела, след като обясни, че „някой някъде" бил решил на „Позитано" 20 да не мислят колко ще загубят на изборите, а как да се разправят с новосъздадената партия.
Първанов намекна още, че евродепутатът Николай Бареков и лидерът на РЗС Яне Янев не случайно били влезли в атаките срещу него и иронично ги нарече „стожери на българското общество"...
Той не обясни разликите в данъчните си декларации от 2012 и 2014 г., но заяви, че АБВ ще внесе предложение за създаване на анкетна комисия, която да разследва „какви пари са вземали от държавата и еврофондове пиар фирми, за да рекламират образа на България"..." - в. „Труд".

„Посоката на предишните две кампании на "Позитано" не беше за подобряване на ситуацията на левицата, а срещу АБВ. Това каза президентът (2002-2012) Георги Първанов. "Аз бих поставил в тази графа атаката срещу моето семейство, която върви в последните три седмици", допълни той.
По думите му скандалът, който се оформи около това, че синът му притежава хотел, е фарс..." - в. „Стандарт".

Вестниците отделят място на своите страници и за човешки истории на доброта и съпричастност.

„Заможно турско семейство доизплати жилищен кредит на млада двойка от Велико Търново. По този начин чуждите благодетели се отплатили за спасения живот на дъщеричката им.
Те поискали анонимност, тъй като смятали, че добрите дела не трябва да бъдат изтъквани. Благодарните търновци обаче разказаха за огромния жест на своите благодетели пред в. "Борба". 
"Ако знаех, че случилото се ще ни донесе такава популярност, въобще нямаше да го споменем. В момента съм и на работа, а телефонът ми не спира да звъни и тук вече ме гледат накриво", каза смутен пред "24 часа" ощастливеният Стоян Колев.
Историята на двамата млади започнала като в романтичен филм преди 8 г. Стоян и Ева следвали заедно, ходили на бригада в САЩ и отскоро вече са собственици на свой дом.
28-годишната жена разказва, че  срещнала любовта на живота си на почивка в Турция...
На следващата година родителите на Ева подарили на влюбените романтична екскурзия до мястото, на което се запознали...
Втората им екскурзия до южната ни съседка се оказала преломна точка в живота им.
"На третия ден от престоя там бяхме отишли на басейна в хотел, за да се радваме на последните слънчеви лъчи. Случайно забелязах, че едно малко момиченце, което бягаше след друго дете, падна в басейна точно пред мен. За секунда дори не се замислих и скочих във водата да го извадя...
Извадих го, настана суматоха. Дойдоха родителите на детето, които бяха много изплашени", разказва Стоян..." - в. „24 часа".

„Над 300 жители на Мокрен, Сунгурларе, Ичера и Котел получиха специализирани медицински услуги от членове на 194-та инженерна бригада и 253-та военнополицейска рота към Националната гвардия на щата Тенеси по време на престоя на военнослужещите в съвместната тренировъчна база в Ново село по-рано това лято. Освен очни прегледи от лицензирани специалисти, много от жителите на тези населени места получиха и очила, дарени от правителството на САЩ. Американските военнослужещи, дислоцирани временно в тренировъчнoто съоръжение в Ново село, продължават да участват заедно с българските си колеги в различни дейности в помощ на местните общности в региона." - в. „24 часа".