Хитрино.

"Труд":

Застраховката на шефа на "Булмаркет" не стига за покриване на щетите от експлозията в Хитрино

Застрахователната полица на фирма "Булмаркет" няма да покрие щетите от експлозията в Хитрино. Това призна собственикът й Станко Станков, предаде БТВ.

Повечето хора в Хитрино не са застраховали къщите си. Нямат "Каско" и за колите, изпепелени от експлозията. Затова ще трябва да разчитат на обезщетения само от фирмата превозвач.

По думите на Станков сумите от застраховката няма да е достатъчна. "Ние от наша страна със сигурност ще трябва да покрием щетите допълнително над застраховката", посочи той.

 

Правителство.

"Сега":

Румен Радев: Готов съм да формирам служебен кабинет

"Имам готовност да формирам служебен кабинет и да посоча премиер", заяви пред Дарик радио избраният за президент на България Румен Радев. По думите му парламентарни избори трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон, за какъвто настояват гражданите чрез участието си в референдума тази година. "Въпросът е дали ще успее парламентът да го подготви, защото той трябва да бъде и качествен. Ако не бъде добър, ще заложи много мини в работата на следващото Народно събрание", коментира Радев. Според новоизбрания президент парламентарните избори трябва да се проведат най-късно в края на март или началото на април.

Радев подчерта, че трябва да има мажоритарен вот, но е необходимо той да се въведе по разумен начин, като се отчитат всички рискове. Според него трябва да се проучи опитът на останалите страни в Европейския съюз и да се избере най-добрият за България вариант. "Не са малки рисковете, свързани с мажоритарната система. Тя може и да изкриви вота на хората.

 

Арест.

"Сега":

Стойков, нападателят от берлинското метро, бе задържан в Берлин

Тази вечер берлинската полиция е задържала български циганин Светослав Стойков, който безпричинно ритна в гърба 26-годишна германка, се казва в съобщение на германската полиция.

Стойков е бил задържан тази вечер около 17,30 ч. местно време (18,30 ч. българско време) в автобус на централната берлинска автогара "Шарлотенбург".

В съобщението се казва още, че задържането на Стойков е било извършено на основата на издадена заповед за арест.

Българският гражданин е бил предаден на криминалната полиция, където се извършва предварителен разпит. Очаква се утре да му бъде повдигнато обвинение.

Случаят стана известен след разпространяването на кадри от охранителните камери в метрото. На тях се виждат четирима мъже. Единият рита жената в гръб по стълбите и си тръгва, а другите безучастно го следват. Според информация на "Берлинер цайтунг" те са роднини.

 

БСП.

"24 Часа":

Корнелия Нинова: Социалисти, върнете се

Призив към напусналите БСП бивши членове на партията да се завърнат в редиците й, независимо защо са си тръгнали, отправи в началото на Националния съвет на социалистите лидерката Корнелия Нинова. Както само в 24 часа съобщи това е амнистия за напусналите партията-майка заедно с Татяна Дончева, Георги Първанов и Георги Кадиев. "Амнистия ли", започнаха да шушукат в червеното ръководство при думите на Нинова. Амнистията ще трябва да бъде гласувана от пленума. Партийните организации също да се отворят за бившите социалисти и да ги приемат, препоръча Нинова. По думите й само БСП можела да измъкне България и заради това хората трябвало да се завърнат.

 

Боровец.

"Монитор":

Откриха официално ски сезона на Боровец

Сезонът на Боровец беше открит с празнична програма. На откриването присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Боровец е курорт с огромно значение. Тук са провеждани две Световни купи в алпийските ски, Световни купи по биатлон. Миналата година имаше Световна купа в алпийските ски за жени. Това е курорт със 120-годишна богата история. Самият аз съм се учил тук да карам ски. Адмирации за фонда "Петър Попангелов и приятели", който ще помогне на много деца да се запалят по ските", заяви Красен Кралев. Той връчи почетен плакет на изпълнителния директор на Бороспорт - Георги Кочов.

По повод 120-годишнината на курорта Кралев връчи и почетен знак на легендата в белите спортове Петър Попангелов за приноса му към популяризирането на ски спорта. От фонда "Петър Попангелов и приятели" си поставят за цел поне 500 деца в следващите пет години да карат ски под наблюдението на високо квалифицирани треньори.

"Целта на фонда е да се масовизират ските и да се вдигне нивото. Надявам се в близките 10 години отново да имаме топ състезател. Надеждата ни е в Алберт Попов, на който вече му е време да бъде сред първите 10 в Европейската купа", каза Петър Попангелов.